Ciasto piernikowy kopiec kreta to moja najnowsza propozycja świąteczna. Idealna na wigilijny stół. Ciacho jest niezwykle smaczne, a do tego ciekawie się prezentuje.
Ciasto na Boże Narodzenie
Ten kopiec kreta smakuje naprawdę fantastycznie, bo nie jest za słodkie, tylko takie w sam raz. Ciasto piernikowe z dodatkiem kremu cynamonowego oraz konfitury z wiśni to strzał w dziesiątkę, aby zaskoczyć gości na zbliżające się święta. Sporą dawkę inspiracji znajdziesz także w tym obszernym wpisie – CIASTA NA BOŻE NARODZENIE.
Ciasto wigilijne
Ciasto piernikowy kopiec kreta przygotowałam w ramach kampanii pt: „Wypieki bożonarodzeniowe z Olejem rzepakowym”. Ma ona charakter edukacyjny zwiększając świadomość o właściwościach Oleju Rzepakowego. Przede wszystkim jest on naprawdę niezawodny w kuchni. Ma neutralny kolor, smak i zapach. W żaden sposób nie niszczy aromatu i smaku przygotowywanych dań. Właśnie dzięki swej neutralności nadaje się do wszelkich wypieków. Świetnie się sprawdza jako alternatywa dla rozpuszczonego masła. Przy obecnych cenach masła, zastosowanie oleju rzepakowego w domowych wypiekach sprawi, że ciasta będą tańsze, smaczne oraz wilgotne.
Zachęcam do odwiedzenia strony Pokochaj olej rzepakowy, gdzie znajdziecie dużo cennych informacji o oleju rzepakowym, jego walorach i zastosowaniach w kuchni (i nie tylko)!
Przepis na: Piernikowy kopiec kreta
Porady na start
- Podczas świąt często korzystamy z przyprawy do piernika, którą możesz przygotować samodzielnie w domu. Jak ją zrobić dowiesz się z tego przepisu.
- W tym przepisie użyłam foremki o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 150 g oleju rzepakowego
- 100 ml wody
- 1 łyżka płynnego miodu
- 140 g cukru
- 1 płaska łyżka kakao extra ciemnego
- 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
- 4 jajka
- szczypta soli
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem cynamonowy :
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo:
- konfitura z wiśni lub czarnej porzeczki
- opcjonalnie kilka ciasteczek korzennych czy pierniczków
Materiał reklamowy we współpracy z PSPO.
#Fundusze Promocji
Zobacz również:
Jak zrobić piernikowy kopiec kreta?
Krok 1
Ciasto piernikowe:
Składniki na ciasto kakaowe powinny być w temp. pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Krok 2
W małym rondelku podgrzewamy olej rzepakowy (150 g), wodę (100 ml), cukier (60 g), miód (1 nieco czubata łyżka), przyprawę do piernika (1 płaska łyżka), a także kakao (1 płaska łyżka) – nie doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy do momentu połączenia się składników – cukier ma się rozpuścić. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krok 3
Białka ostrożnie oddzielamy od żółtek.
W misce miksujemy białka wraz ze szczyptą soli przez minutę. Po tym czasie dodajemy stopniowo cukier (80 g), łyżka za łyżką do powstania sztywnej piany.
Dodajemy żółtka, miksujemy dosłownie przez chwilę na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
Krok 4
Miksujemy na małych obrotach miksera tylko przez chwilę. Masa nie powinna zmienić swojej objętości. Po tym czasie wsypujemy przesianą mąkę (220 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.
Krok 5
Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy przez około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), do tzn. suchego patyczka.
Krok 6
Ciasto piernikowe odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Dzielimy na dwa blaty – w proporcji 3/4 i 1/4 (tą mniejszą górną część przekładamy do miseczki i ścieramy w dłoniach na kruszonkę).
Na dolny blat ciast nakładamy (łyżeczka za łyżeczką) konfiturę z wiśni lub czarnej porzeczki, delikatnie rozsmarowujemy.
Krok 7
Krem cynamonowy:
W misce miksujemy schłodzoną śmietankę (250 ml) z mascarpone (500 g), cukrem pudrem (3 płaskie łyżki), cynamonem (1/3 płaskiej łyżeczki) oraz opcjonalnie śmietan-fixem dla usztywnienia kremu. Ma powstać sztywny, stabilny krem.
Krok 8
Nakładamy stopniowo po łyżce kremu. Rozsmarowujemy go w taki sposób, aby na środku było tego kremu więcej, a po bokach mniejsza warstwa (tworzymy kopiec z kremu).
Boki ciasta piernikowego również posmarowałam cienką warstwą kremu i przyklejałam ciasteczka korzenne – nie są one jednak obowiązkowe, to tylko element dekoracyjny. Fajnie będą pasować także domowej roboty pierniczki (dość cienkie, bez nadzienia w środku).
Na rozsmarowany krem nakładamy pokruszone ciasto, lekko dociskamy dłońmi – tak aby zakryć cały krem.
Piernikowy kopiec kreta opcjonalnie dekorujemy według własnych upodobań np. suszonymi plasterkami pomarańczy, anyżem, czy domowej roboty pierniczkami lekko je wbijając w krem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Jeśli szukasz dodatkowej, efektownej propozycji na świąteczny stół to koniecznie wypróbuj drożdżową gwiazdę makową, sernik świąteczny lub metrowca.
Komentarze
Polecam,pyszne.
Smakował nawet najmłodszym a wiadomo że to najbardziej” wybredne “towarzystwo.
Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakował! 😍
Czy dodawanie śmietany fix jest konieczne? Czy można ją czymś zastąpić?
Właśnie zrobiłam i muszę przyznać że jest przepyszny. 😍
Ekstra wyszedł 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakował! ❤️
Przepychota ❤️ Zrobiłam w tradycyjnej formie, na wierch starłam ciasteczka. Wyszło rewelacja. Dziękuję za przepis 😘, na święta idealne ❤️
Ooo super! Bardzo się cieszę <3
Zrobiłam próbę, troszkę niski wyszedł ale w smaku pyszniutki:) ciastek nie dodałam bo właśnie muszę popracować nas wysokością.
Może blaszka była o delikatnie większej średnicy… Druga sprawa- widać, ze sporo ciasta jest na wierzchu pokruszone, wiec przez to jest tez delikatnie niższe 🙂
I tak wygląda całkiem fajnie. Mam nadzieję, ze smakowało 🙂
Udało się☺️☺️
Wow wygląda pięknie! Widzę, że próba generalna przed świętami bardzo udana 🙂
Wygląda obłędnie! Już wiem co będę piekła na święta ❤️
Bardzo się cieszę, że pomogłam wybrać 🙂 Życzę w takim razie udanych wypieków!