Piernikowy kopiec kreta

4.8/5 (32 ocen)
Święta to czas, kiedy w naszej kuchni królują zapachy cynamonu i korzennych przypraw, a wypieki nabierają magicznego charakteru. Ja w tym czasie uwielbiam eksperymentować i wymyślać nowe przepisy, dlatego chciałam podzielić się moim ostatnim efektownym przepisem na piernikowy kopiec kreta! Ciasto piernikowe, krem cynamonowy i słodko-kwaśna konfitura to połączenie, które z pewnością zachwyci Twoich bliskich.

Ilość porcji

12-14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

Piernikowy kopiec kreta

Ciasto piernikowy kopiec kreta to moja najnowsza propozycja świąteczna. Idealna na wigilijny stół. Ciacho jest niezwykle smaczne, a do tego ciekawie się prezentuje.

Ciasto na Boże Narodzenie

Ten kopiec kreta smakuje naprawdę fantastycznie, bo nie jest za słodkie, tylko takie w sam raz. Ciasto piernikowe z dodatkiem kremu cynamonowego oraz konfitury z wiśni to strzał w dziesiątkę, aby zaskoczyć gości na zbliżające się święta. Sporą dawkę inspiracji znajdziesz także w tym obszernym wpisie – CIASTA NA BOŻE NARODZENIE.

Ciasto wigilijne

Ciasto piernikowy kopiec kreta przygotowałam w ramach kampanii pt: „Wypieki bożonarodzeniowe z Olejem rzepakowym”. Ma ona charakter edukacyjny zwiększając świadomość o właściwościach Oleju Rzepakowego. Przede wszystkim jest on naprawdę niezawodny w kuchni. Ma neutralny kolor, smak i zapach. W żaden sposób nie niszczy aromatu i smaku przygotowywanych dań. Właśnie dzięki swej neutralności nadaje się do wszelkich wypieków. Świetnie się sprawdza jako alternatywa dla rozpuszczonego masła. Przy obecnych cenach masła, zastosowanie oleju rzepakowego w domowych wypiekach sprawi, że ciasta będą tańsze, smaczne oraz wilgotne.

Zachęcam do odwiedzenia strony Pokochaj olej rzepakowy, gdzie znajdziecie dużo cennych informacji o oleju rzepakowym, jego walorach i zastosowaniach w kuchni (i nie tylko)!

Przepis na: Piernikowy kopiec kreta

Porady na start

  • Podczas świąt często korzystamy z przyprawy do piernika, którą możesz przygotować samodzielnie w domu. Jak ją zrobić dowiesz się z tego przepisu.
  • W tym przepisie użyłam foremki o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 150 g oleju rzepakowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 140 g cukru
  • 1 płaska łyżka kakao extra ciemnego
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem cynamonowy :

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo:

  • konfitura z wiśni lub czarnej porzeczki
  • opcjonalnie kilka ciasteczek korzennych czy pierniczków

Materiał reklamowy we współpracy z PSPO.

#Fundusze Promocji

Wyślij emailem

Jak zrobić piernikowy kopiec kreta?


Krok 1

składniki na ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe:

Składniki na ciasto kakaowe powinny być w temp. pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki. 


Krok 2

wymieszane składniki na ciasto biszkoptowe

W małym rondelku podgrzewamy olej rzepakowy (150 g), wodę (100 ml), cukier (60 g), miód (1 nieco czubata łyżka), przyprawę do piernika (1 płaska łyżka), a także kakao (1 płaska łyżka) – nie doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy do momentu połączenia się składników – cukier ma się rozpuścić. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Krok 3

ubite białka

Białka ostrożnie oddzielamy od żółtek.

W misce miksujemy białka wraz ze szczyptą soli przez minutę. Po tym czasie dodajemy stopniowo cukier (80 g), łyżka za łyżką do powstania sztywnej piany.

Dodajemy żółtka, miksujemy dosłownie przez chwilę na małych obrotach miksera do połączenia się składników.


Krok 4

masa na ciasto biszkoptowe

Po tym czasie wlewamy małym strużkiem wystudzoną masę z rondelka.

Miksujemy na małych obrotach miksera tylko przez chwilę. Masa nie powinna zmienić swojej objętości. Po tym czasie wsypujemy przesianą mąkę (220 g) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.


Krok 5

ciasto piernikowe przed upieczeniem

Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy przez około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), do tzn. suchego patyczka.  


Krok 6

konfitura na cieście piernikowym

Ciasto piernikowe odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Dzielimy na dwa blaty – w proporcji 3/4 i 1/4 (tą mniejszą górną część przekładamy do miseczki i ścieramy w dłoniach na kruszonkę).

Na dolny blat ciast nakładamy (łyżeczka za łyżeczką) konfiturę z wiśni lub czarnej porzeczki, delikatnie rozsmarowujemy.


Krok 7

krem cynamonowy

Krem cynamonowy:

W misce miksujemy schłodzoną śmietankę (250 ml) z mascarpone (500 g), cukrem pudrem (3 płaskie łyżki), cynamonem (1/3 płaskiej łyżeczki) oraz opcjonalnie śmietan-fixem dla usztywnienia kremu. Ma powstać sztywny, stabilny krem.


Krok 8

warstwa kremu cynamonowego

Nakładamy stopniowo po łyżce kremu. Rozsmarowujemy go w taki sposób, aby na środku było tego kremu więcej, a po bokach mniejsza warstwa (tworzymy kopiec z kremu).

Boki ciasta piernikowego również posmarowałam cienką warstwą kremu i przyklejałam ciasteczka korzenne – nie są one jednak obowiązkowe, to tylko element dekoracyjny. Fajnie będą pasować także domowej roboty pierniczki (dość cienkie, bez nadzienia w środku).

Na rozsmarowany krem nakładamy pokruszone ciasto, lekko dociskamy dłońmi – tak aby zakryć cały krem.

Piernikowy kopiec kreta opcjonalnie dekorujemy według własnych upodobań np. suszonymi plasterkami pomarańczy, anyżem, czy domowej roboty pierniczkami lekko je wbijając w krem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Jeśli szukasz dodatkowej, efektownej propozycji na świąteczny stół to koniecznie wypróbuj drożdżową gwiazdę makową, sernik świąteczny lub metrowca.  


Piernikowy kopiec kreta

Piernikowy kopiec kreta przepis

Piernikowy kopiec kreta w przekroju

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 32

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asia
Asia
3 dni temu

Polecam,pyszne.
Smakował nawet najmłodszym a wiadomo że to najbardziej” wybredne “towarzystwo.

IMG_20241126_172102
Natalia
Natalia
4 dni temu

Czy dodawanie śmietany fix jest konieczne? Czy można ją czymś zastąpić?

Joanna
Joanna
5 dni temu

Właśnie zrobiłam i muszę przyznać że jest przepyszny. 😍

inbound8256082888731256294
Iwona
Iwona
6 dni temu

Przepychota ❤️ Zrobiłam w tradycyjnej formie, na wierch starłam ciasteczka. Wyszło rewelacja. Dziękuję za przepis 😘, na święta idealne ❤️

IMG_1577
Kasia
Kasia
6 dni temu

Zrobiłam próbę, troszkę niski wyszedł ale w smaku pyszniutki:) ciastek nie dodałam bo właśnie muszę popracować nas wysokością.

inbound6804201446174463444
Beata
Beata
11 dni temu

Udało się☺️☺️

IMG-20241124-WA0008
Ewelina
Ewelina
14 dni temu

Wygląda obłędnie! Już wiem co będę piekła na święta ❤️