Pomarańczowy sernik świąteczny jest naprawdę wyborny. Przygotowałam go na korzennym spodzie ciasteczkowym, a wierzch udekorowałam lekkim kremem cynamonowym. Jak dla mnie rewelacja!
Ten sernik sprawdzi się świetnie na Boże Narodzenie. Jednak równie dobrze można go piec przez cały rok.
Przepis na: Sernik świąteczny
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 230 g ciastek Biscoff Lotus lub ciastek korzennych lub herbatników maślanych
- 60 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- opcjonalnie 250 g mascarpone
- 50 g masła
- 5 dużych jajek
- 530 g mleka zagęszczonego słodzonego lub 200 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 50 ml soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy lub kandyzowana skórka pomarańczowa
Dekoracja:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- szczypta cynamonu
- kilka plasterków mandarynek lub pomarańczy
- rozmaryn
- laska cynamonu
Zobacz również:
Sernik świąteczny przepis krok po kroku:
Krok 1
Sernik świąteczny zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu. Ja użyłam korzennych ciasteczek Biscoff Lotus, ale równie dobrze możecie użyć innych ciasteczek korzennych czy najzwyklejszych herbatników maślanych (w przypadku herbatników trzeba dodać nieco więcej roztopionego masła, aby uformować ciasteczkowy spód).
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasteczkowy spód
Ciastka (210 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego.
Krok 2
Masło (60g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Ciastka mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.
Krok 3
Krok 4
Masa serowa
Do miski wkładamy twaróg (1 kg, ja zwykle używam z wiaderka Piątnicy lub Wieluń mój ulubiony, ewentualnie sama mielę twaróg i mielę go dwukrotnie), opcjonalnie mascarpone (250 g) oraz miękkie masło (50 g). Miksujemy jedynie do połączenia się składników na średnich obrotach miksera (przez 20 sekund).
Krok 5
Dodajemy mleko zagęszczone słodzone np. Gostyń (530 g) lub cukier kryształ (200 g). Miksujemy przez 20 sekund.
Krok 6
Dodajemy 5 dużych jajek oraz skrobię (1 łyżka, można zastąpić sypkim budyniem waniliowym). Ponownie miksujemy przez 20-30 sekund (tylko do połączenia się składników).
Krok 7
Na samym końcu dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (około 50-80 ml) oraz skórkę otartą z pomarańczy (ewentualnie zastąp kandyzowaną skórką pomarańczową (1 łyżka). Mieszamy za pomocą łyżki lub przez kilka sekund miksujemy.
Krok 8
Tortownicę układamy na środkowej półce piekarnika.
Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 30-35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik. Po 15 minutach lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy, aż do całkowitego wystygnięcia.
Krok 9
Krem cynamonowy
Do miski dodajemy schłodzone mascarpone (250 g), cukier puder (1 łyżka), schłodzoną śmietankę kremówkę (100 ml) oraz cynamon (szczypta).
Krok 10
Miksujemy przez chwilkę do powstania sztywnego kremu.
Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony to dekorujemy go kremem (ja przełożyłam go rękawa cukierniczego). Dodatkowo ułożyłam na wierzchu kilka plasterków mandarynek oraz świeży rozmaryn. Jednak dekoracja jest całkowicie dowolna. Możesz tylko oprószyć wierzch cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową itp.
Zachęcam także do przejrzenia moich innych ciast na Boże Narodzenie – klik >>.
Komentarze
Zrobiłam, wyszed cudowny.. rodzina zachwycona.
Dziękuję🥰🥰🥰
Bardzo dobry przepis. Pierwszy raz sernik mi wyszedł!! 🫢 w smaku super!!!! Będę do niego wracać!!
Serniczek jak zwykle przepyszny! 🎄
Wygląda jak z najlepszej cukierni! 🙂
Mój wyszedł taki 🥰 świetny przepis !♥️ Wesołych Świąt! 🎄⭐️
Wygląda pięknie! 🙂
Wyszedł idealny! 🙂 Pyszny, a do tego pięknie wygląda 😉 Polecam!
Sernik wygląda rewelacyjnie 🙂
Wesołych Świąt
Czy pieczemy gora-dół, dół, termoobieg?
Również życzę wesołych świąt! 🙂 Serniki zawsze piekę bez termoobiegu, tylko grzanie góra-dół 🙂
Witam
Jaki czas pieczenia na blaszce prostokątnej 33x22cm??
Obstawiam, że około 10-15 minut dłużej jeśli proporcje zostaną adekwatnie powiększone 🙂
Dziękuję
Proszę 🙂
O co chodzi z tym opcjonalnym serkiem mascarpone?
Słowo opcjonalnie oznacza, że można go dodać, ale nie jest to obowiązkowy składnik.
Ale lepiej go dodać czy nie?
Ja dodałam, ale bez niego też wyjdzie.
Chciałam wszystkie gwiazdki i zaczęłam od pierwszej i nie można było już kolejnych 🥺 oczywiście 5 🤩
Nic się nie dzieje 🙂