Sernik świąteczny

4.8/5 (117 ocen)
Nie wiem jak u Was, ale u mnie święta bez sernika, to nie święta! W tym roku polecam Wam wypróbować ten przepis na pomarańczowy sernik świąteczny na korzennym spodzie. Wychodzi naprawdę rewelacyjny w smaku i zbiera u mnie co roku same pochwały od gości!

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

20 min

Sernik świąteczny

Pomarańczowy sernik świąteczny jest naprawdę wyborny. Przygotowałam go na korzennym spodzie ciasteczkowym, a  wierzch udekorowałam lekkim kremem cynamonowym. Jak dla mnie rewelacja!

Ten sernik sprawdzi się świetnie na Boże Narodzenie. Jednak równie dobrze można go piec przez cały rok.

Przepis na: Sernik świąteczny

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 230 g ciastek Biscoff Lotus lub ciastek korzennych lub herbatników maślanych
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • opcjonalnie 250 g mascarpone
  • 50 g masła
  • 5 dużych jajek
  • 530 g mleka zagęszczonego słodzonego lub 200 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy lub kandyzowana skórka pomarańczowa

Dekoracja:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • szczypta cynamonu
  • kilka plasterków mandarynek lub pomarańczy
  • rozmaryn
  • laska cynamonu
Wyślij emailem

Sernik świąteczny przepis krok po kroku:

Krok 1

Ciasteczka lotus biscoff

Sernik świąteczny zaczynamy od przygotowania ciasteczkowego spodu. Ja użyłam korzennych ciasteczek Biscoff Lotus, ale równie dobrze możecie użyć innych ciasteczek korzennych czy najzwyklejszych herbatników maślanych (w przypadku herbatników trzeba dodać nieco więcej roztopionego masła, aby uformować ciasteczkowy spód).

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasteczkowy spód

Ciastka (210 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego.


Krok 2

pokruszone ciasteczka lotus biscoff

Masło (60g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Ciastka mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.


Krok 3

spód z ciasteczek korzennych do sernika

Tortownicę (moja o średnicy 26 cm, ale możesz użyć też większej o śr. 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Ja wyłożyłam także boki tortownicy – fajnie “uklepuje” się to ciasteczkowe ciasto za pomocą kokilki do zapiekania. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej. 


Krok 4

masa serowa - twaróg z mascarpone i masłem

Masa serowa

Do miski wkładamy twaróg (1 kg, ja zwykle używam z wiaderka Piątnicy lub Wieluń mój ulubiony, ewentualnie sama mielę twaróg i mielę go dwukrotnie), opcjonalnie mascarpone (250 g) oraz miękkie masło (50 g). Miksujemy jedynie do połączenia się składników na średnich obrotach miksera (przez 20 sekund).


Krok 5

masa serowa z mlekiem skondensowanym

Dodajemy mleko zagęszczone słodzone np. Gostyń (530 g) lub cukier kryształ (200 g). Miksujemy przez 20 sekund.


Krok 6

jajka z masą serową

 

Dodajemy 5 dużych jajek oraz skrobię (1 łyżka, można zastąpić sypkim budyniem waniliowym). Ponownie miksujemy przez 20-30 sekund (tylko do połączenia się składników).


Krok 7

masa serowa ze skórką kandyzowaną

Na samym końcu dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (około 50-80 ml) oraz skórkę otartą z pomarańczy (ewentualnie zastąp kandyzowaną skórką pomarańczową (1 łyżka). Mieszamy za pomocą łyżki lub przez kilka sekund miksujemy. 


Krok 8

sernik świąteczny przed upieczeniem

Masę serową powoli przelewamy na ciasteczkowy spód.

Tortownicę układamy na środkowej półce piekarnika.

Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie zmniejszamy do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 30-35 minut. Po tym czasie zostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku. Po 15 minutach studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.   


Krok 9

składniki na krem cynamonowy

Krem cynamonowy

Do miski dodajemy schłodzone mascarpone (250 g), cukier puder (1 łyżka), schłodzoną śmietankę kremówkę (100 ml) oraz cynamon (szczypta).  


Krok 10

krem cynamonowy

Miksujemy przez chwilkę do powstania sztywnego kremu.

Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony to dekorujemy go kremem (ja przełożyłam go rękawa cukierniczego). Dodatkowo ułożyłam na wierzchu kilka plasterków mandarynek oraz świeży rozmaryn. Jednak dekoracja jest całkowicie dowolna. Możesz tylko oprószyć wierzch cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową itp.

Zachęcam także do przejrzenia moich innych ciast na Boże Narodzenie – klik >>.  


Sernik świąteczny przepis

Sernik świąteczny

Przepis na Sernik świąteczny

Pyszny sernik świąteczny

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 117

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia
Sylwia
2 miesięcy temu

Zrobiłam, wyszed cudowny.. rodzina zachwycona.
Dziękuję🥰🥰🥰

F4885DDC-3C81-46F6-955C-5210ECD95E9E
Renata
Renata
2 miesięcy temu

Bardzo dobry przepis. Pierwszy raz sernik mi wyszedł!! 🫢 w smaku super!!!! Będę do niego wracać!!

Magda
Magda
2 miesięcy temu

Serniczek jak zwykle przepyszny! 🎄

IMG_6412
Dominika
Dominika
2 miesięcy temu

Mój wyszedł taki 🥰 świetny przepis !♥️ Wesołych Świąt! 🎄⭐️

IMG_1926
Paulina
Paulina
2 miesięcy temu

Wyszedł idealny! 🙂 Pyszny, a do tego pięknie wygląda 😉 Polecam!

IMG_3061
Monika
Monika
2 miesięcy temu

Wesołych Świąt
Czy pieczemy gora-dół, dół, termoobieg?

Kasia
Kasia
2 miesięcy temu

Witam
Jaki czas pieczenia na blaszce prostokątnej 33x22cm??

Kasia
Kasia
2 miesięcy temu

Dziękuję

Adam
Adam
2 miesięcy temu

O co chodzi z tym opcjonalnym serkiem mascarpone?

Adam
Adam
2 miesięcy temu

Ale lepiej go dodać czy nie?

Renata
Renata
2 miesięcy temu

Chciałam wszystkie gwiazdki i zaczęłam od pierwszej i nie można było już kolejnych 🥺 oczywiście 5 🤩

Pyszny sernik świąteczny

Jak zapewne już wiecie, uwielbiam serniki pod każdą postacią i jest to ciacho, które najczęściej pojawia się na moim stole. W święta też oczywiście nie może go zabraknąć, dlatego przygotowałam dla Was przepis na pyszny sernik świąteczny o smaku pomarańczowym. Spód blaszki wyłożyłam moimi ulubionymi ciasteczkami korzennymi, ale jeżeli ich nie masz lub nie możesz kupić, to możesz zastąpić najzwyklejszymi herbatnikami. Bardzo nieskromnie powiem, że całość wyszła genialnie i naprawdę warto wypróbować ten pyszny sernik świąteczny. Jest tak dobry, że będzie się pojawiał u mnie nie tylko od święta. Został też bardzo ciepło przyjęty przez Was, więc mam nadzieję, że będzie również u Was często się będzie pojawiać.

Wierzch sernika świątecznego możesz udekorować wedle swoich upodobań. Ja wykorzystałam krem cynamonowy, mandarynki i laskę cynamonu. Jeżeli jednak masz tylko ochotę, to możesz go po prostu oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub posmarować kremem.

RozwińZwiń