Krem z brokułów to fantastyczna w smaku zupa. Kiedyś była to dla mnie zmora dzieciństwa (bo miała zielony kolor!), a teraz ją naprawdę uwielbiam.
Zupa brokułowa
Domowa zupa brokułowa jest bardzo sycąca i aromatyczna. Można do niej użyć brokuły mrożone lub świeże. Mając je w zamrażalniku można tą zupę szykować kiedy tylko masz na nią ochotę.
Krem z brokułów można podać z wieloma dodatkami jak grzanki, groszek ptysiowy, świeże zioła, podprażone ziarna słonecznika czy pestki dyni. Ja tym razem zaserwowałam z grissini (włoskimi paluchami chlebowymi, które kupiłam w piekarni). Równie dobrze można podać tą zupę bez jakichkolwiek dodatków. I tak będzie mega smaczna! Pamiętaj, że najlepiej doprawiać do smaku takie zupy kremy dopiero pod sam koniec po zblendowaniu wszystkich składników.
Zupy
Na moim blogu jest sporo przepisów na domowe zupy. Polecam wypróbować rozgrzewającą zupę krem z dyni (to top jesiennych zup) czy krem z kalafiora. Jeśli z kolei wolisz jeszcze bardziej sycące zupy to koniecznie wypróbuj moją zupę gulaszową. Jedząc ją nie musisz się martwić o drugie danie! Mam jeszcze po polecenia zupę tajską z kurczakiem, duuużą ilością kolendry i makaronem ryżowym.
Przepis na: Krem z brokułów
Składniki:
- 1 brokuł (około 400 g)
- 1 mała marchewka
- 2 pietruszki (korzeń)
- 1/2 selera
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- mała garść świeżej natki pietruszki
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Zobacz również:
Krem brokułowy – przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Dolewamy śmietankę kremówkę (około 100 ml).
Krok 5
Komentarze
Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Zupa wyszła pyszna. Dziękuję.
Super 🙂
Przepyszna zupa! Nawet moje dzieci prosiły o dokładkę❤️ ten przepis zostanie z nami napewno na dłużej😉
Dla mnie kiepski smak totalnie zdominowany przez seler, może jakby dać połowę tego co Pani proponuje to wtedy ok … nikt u mnie nie chciał jeść 🙁
Gdzie Wy kupujecie ten bulion? To x kostki?
Bulion można uzyskać na dwa sposoby – robi się wywar po prostu z warzyw (tak jak rosół) lub są w słoiczku buliony do rozcieńczania (z dobrym składem). Ja nie korzystam z kostek rosołowych – mam swoją domową vegetę.
Pyszna i bardzo prosta zupa.
Cieszę się, że smakuje ❤️
Super przepis, wyszła znakomita zupa !
Cieszę się 🙂
Rewelacja! Muszę się też przyznać, ze brokuły w dzieciństwie to była zmora, widocznie trzeba do tego warzywa dojrzeć 😉 ja na koniec dodaję kilka kropli oliwy truflowej np. Monini,której używa w filmiku Robert Makłowicz. Palce lizać.
Podobno smaki zmieniają się co 7 lat, a niektóre smaki akceptujemy dopiero po 20 roku życia, więc warto próbować nowych smaków 🙂 Cieszę się, że zupka smakowała 🙂
Tak jest w moim przypadku 😉 Wychodzi na to, że muszę do niektórych smaków dojrzeć, aby docenić wartości smakowe
Ale dzięki temu ile fajnych smaków będzie można doświadczyć w przyszłości 🙂
Krem rewelacja! Ja miałam jeszcze bardziej intensywną zieleń, bo dodałam sporo natki pietruszki 🙂
Dzisiaj zrobiony kremik – PYCHA! 😛
Wygląda pięknie i zapewne też tak smakuje!
Prawda! 🙂 Bardzo polecam
ile porcji wychodzi z tego przepisu ? 🙂
Ciężko dokładnie powiedzieć ile porcji bo jeden zje więcej, drugi mniej, ale u mnie spokojnie wystarczyło dla czterech osób 🙂
Zupa krem z brokułów, mniam !
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie 🙂
Skusze sie i zrobie 🙂 wyglada bardzo apetycznie 🙂
Smakuje jeszcze lepiej 🙂