
Krem z brokułów to fantastyczna w smaku zupa. Kiedyś była to dla mnie zmora dzieciństwa (bo miała zielony kolor!), a teraz ją naprawdę uwielbiam.
Zupa brokułowa
Domowa zupa brokułowa jest bardzo sycąca i aromatyczna. Można do niej użyć brokuły mrożone lub świeże. Mając je w zamrażalniku można tą zupę szykować kiedy tylko masz na nią ochotę.
Krem z brokułów można podać z wieloma dodatkami jak grzanki, groszek ptysiowy, świeże zioła, podprażone ziarna słonecznika czy pestki dyni. Ja tym razem zaserwowałam z grissini (włoskimi paluchami chlebowymi, które kupiłam w piekarni). Równie dobrze można podać tą zupę bez jakichkolwiek dodatków. I tak będzie mega smaczna! Pamiętaj, że najlepiej doprawiać do smaku takie zupy kremy dopiero pod sam koniec po zblendowaniu wszystkich składników.
Zupy
Na moim blogu jest sporo przepisów na domowe zupy. Polecam wypróbować rozgrzewającą zupę krem z dyni (to top jesiennych zup) czy krem z kalafiora. Jeśli z kolei wolisz jeszcze bardziej sycące zupy to koniecznie wypróbuj moją zupę gulaszową. Jedząc ją nie musisz się martwić o drugie danie! Mam jeszcze po polecenia zupę tajską z kurczakiem, duuużą ilością kolendry i makaronem ryżowym.
Przepis na: Krem z brokułów
Łącznie: 35 min
Składniki:
- 1 brokuł (około 400g)
- 1 mała marchewka
- 2 pietruszki (korzeń)
- 1/2 selera
- 2 ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- mała garść świeżej natki pietruszki
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Krem brokułowy – przepis krok po kroku:
Do gotującego się bulionu (około 1 litr) dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki, pietruszkę (2 sztuki, korzeń i natkę), seler (1/2, średniej wielkości), oraz brokuła (ja go nieco pokroiłam nożem). Dodajemy także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (2 większe ząbki), a także sól (1/2 łyżeczki) oraz pieprz (najlepiej świeżo zmielony, większa szczypta).
Gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw przez około 25-30 minut. W tym czasie bulion nam nieco wyparuje, więc należy kontrolować ilość wody. Jeśli zobaczysz, że w tym czasie ubyło za dużo bulionu to dolej do garnka nieco wody.
Tak jak widać na zdjęciu bulionu powinno być tyle, aby warzywa były zanurzone w wodzie, ale częściowo widoczne (ponad taflą wody).
Dolewamy śmietankę kremówkę (około 100 ml).
Blendujemy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania gładkiego, aksamitnego kremu.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie można dodać odrobinę sypkiego imbiru czy papryki ostrej jeśli lubisz nieco pikantne zupy.
Rewelacja! Muszę się też przyznać, ze brokuły w dzieciństwie to była zmora, widocznie trzeba do tego warzywa dojrzeć 😉 ja na koniec dodaję kilka kropli oliwy truflowej np. Monini,której używa w filmiku Robert Makłowicz. Palce lizać.
Podobno smaki zmieniają się co 7 lat, a niektóre smaki akceptujemy dopiero po 20 roku życia, więc warto próbować nowych smaków 🙂 Cieszę się, że zupka smakowała 🙂
Tak jest w moim przypadku 😉 Wychodzi na to, że muszę do niektórych smaków dojrzeć, aby docenić wartości smakowe
Ale dzięki temu ile fajnych smaków będzie można doświadczyć w przyszłości 🙂
Krem rewelacja! Ja miałam jeszcze bardziej intensywną zieleń, bo dodałam sporo natki pietruszki 🙂
Dzisiaj zrobiony kremik – PYCHA! 😛
Wygląda pięknie i zapewne też tak smakuje!
Prawda! 🙂 Bardzo polecam
ile porcji wychodzi z tego przepisu ? 🙂
Ciężko dokładnie powiedzieć ile porcji bo jeden zje więcej, drugi mniej, ale u mnie spokojnie wystarczyło dla czterech osób 🙂
Zupa krem z brokułów, mniam !
Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie 🙂
Skusze sie i zrobie 🙂 wyglada bardzo apetycznie 🙂
Smakuje jeszcze lepiej 🙂