Przepisy na Boże NarodzenieSłodkości

Przyprawa do piernika

Kiedy tylko pomyślę o przyprawie do piernika, to od razu czuję ten wspaniały zapach pieczonych ciast na święta 🙂 Jest to niezbędny dodatek do wielu wypieków i potraw świątecznych, które co roku goszczą na moim stole. Obecnie w sklepach jest naprawdę ogromny wybór gotowych przypraw do piernika w saszetkach, jednak w wielu przypadkach ich skład zostawia sporo do życzenia… Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale w niektórych składach znajdziesz cukier, mąkę i sporą ilość chemii itp.

Dlatego najlepiej przygotować w kilka minut domową przyprawę piernikową, która jest niesamowicie prosta do zrobienia. Taka mieszanka aromatycznych przypraw tworzy naprawdę niepowtarzalny smak wielu wypiekom, a w szczególności pierniczkom czy piernikom (koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na piernik, który jest hitem na blogu).

Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika pachnie naprawdę obłędnie! Do jej przygotowania wystarczy moździerz, ręczny blender czy nawet młynek elektryczny do kawy. Ja użyłam mój stary jak świat moździerz, który jest niezawodny do robienia takich mieszanek przypraw. Gdy osiągniecie idealną konsystencję przyprawy, wtedy należy ją przechowywać w szczelnym słoiczku (do środka możecie włożyć laskę cynamonu) np. w szafce kuchennej. Jestem pewna, że jak raz ją zrobicie, to nie będziecie już korzystać z tej ze sklepu.

Ciasta na Boże Narodzenie

Przy okazji zachęcam Cię do odwiedzenia mojego obszernego wpisu na Ciasta na Boże Narodzenie. Znajdziesz tam sporo pysznych inspiracji na świąteczne wypieki.

Przepis na: Przyprawa do piernika

 Łącznie: 10 min

Składniki:

  • 3 łyżeczki cynamonu zmielonego
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki goździków (ja użyłam całych goździków, które zmieliłam w moździerzu)
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżka ziela angielskiego (kulki ziela angielskiego zmieliłam w moździerzu)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego (możesz zastąpić mielonym)
  • opcjonalnie anyż (ziarenka z 2-3 gwiazdek)
  • opcjonalnie 1 laska cynamonu (dodajemy ją do gotowej przyprawy do słoika)

Jak zrobić przyprawę do piernika?

Wykonanie:

Przepis jest bardzo prosty, ponieważ musimy po prostu wszystkie składniki razem utłuc lub zmielić, w zależności jaki sprzęt masz do dyspozycji. Możesz wykorzystać moździerz, ręczny młynek czy nawet młynek elektryczny do kawy. Ja użyłam mój stary moździerz, który jest niezawodny do robienia takich mieszanek przypraw.

Podane przeze mnie proporcje domowej przyprawy do piernika sprawiają, że jesteśmy w stanie uzyskać naprawdę wyrazistą, aromatyczną mieszankę przypraw. Jeśli jednak wolicie, to oczywiście możecie dodać więcej cynamonu, goździków czy anyżu. Jeśli któregoś składnika nie macie, to oczywiście możecie z niego zrezygnować.

Gdy uzyskacie jednolitą konsystencję przyprawy do piernika, wtedy przekładamy ją do szczelnego pojemnika czy słoiczka. Do środka zawsze wkładam dodatkowo laskę cynamonu. Przechowujemy w szafce kuchennej jak inne przyprawy.

Uwaga! Nie polecam stosowania młynka do kawy w przypadku goździków. Mogą uszkodzić sprzęt, dlatego najlepiej wtedy kupić już zmielone.

Przyprawa do piernika

Czy mogę użyć zmielonych przypraw?

Tak jak najbardziej! Możesz przygotować domową mieszankę przypraw ze zmielonych przypraw. Gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, kardamon, goździki, imbir, ziele angielskie, pieprz czy nawet anyż są dostępne w większości sklepów w wersji zmielonej. Wtedy nie potrzebujemy w ogóle używać żadnego sprzętu.


Domowa przyprawa do piernika

jak zrobić przyprawę do piernika

domowa przyprawa piernikowa

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 282

Oceń ten post jako pierwszy!

Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika to obowiązkowy element wielu wypieków świątecznych obowiązkowych na wigilijnym stole. W supermarketach jest duży wybór sklepowych mieszanek przypraw do piernika w saszetkach, tylko że tak naprawdę w wielu przypadkach ich skład nie jest zachęcający do kupna. Dlatego moim zdaniem najlepiej jest przygotować domową, ekspresową przyprawę piernikową. To takie proste! Taka domowa przyprawa do piernika jest niezwykle aromatyczna. Mieszanka potrafi stworzyć naprawdę niepowtarzalny, oryginalny smak wielu wypiekom, a przede wszystkim można jej użyć do świątecznych wypieków np. ciasteczek, pierniczków czy pierników.

Jak zrobić domową przyprawę do piernika?

Jest to bardzo proste – wystarczy zmielić wszystkie składniki za pomocą jakiegoś sprzętu (moździerza lub młynka do kawy) lub użyć po prostu użyć już zmielonych, ponieważ każda przyprawa ma swój odpowiednik zmielony. Czas przygotowania to zaledwie kilka minut i gotowe! Ważne, żeby trzymać domową przyprawę do piernika w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie straciła aromatu. Chrońmy ją też przed promieniami słonecznymi, dlatego przyprawę trzymajmy w jakimś ciemnym miejscu – może być np. szafka. Z przyprawy możemy korzystać przez cały rok, dodając ją do pieczenia ciast czy do innych przepisów. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić, ponieważ przyprawa jest bardzo aromatyczna.

Przyprawa do piernika skład

Lista składników domowej przyprawy jest krótka:

  • mielone goździki lub całe
  • pieprz czarny ziarnisty lub zmielony
  • ziele angielskie
  • mieloną gałkę muszkatołową
  • cynamon zmielony
  • suszony imbir
  • kardamon
  • dodatkowo anyż
  • dodatkowo laska cynamonu (np. cynamon cejloński)
Back to top button