
Puszyste pierniczki świąteczne to najlepsze ciasteczka na Boże Narodzenie jakie tylko mogą być! Są bardzie mięciutkie, delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Zanim je wykonacie to koniecznie przeczytajcie najpierw ich opis – to bardzo ważne.
Wychodzą bardzo miękkie, aromatyczne i puszyste. Do tego jak pięknie pachną przyprawą do piernika… Zapach unoszący się w całej kuchni, podczas ich pieczenia jest po prostu genialny. Dzisiaj przez ten piękny zapach w kuchni poczułam zbliżające się święta. Uwielbiam ten okres, ponieważ nie ma dla mnie drugich magicznych Świąt jak Boże Narodzenie. Te tradycyjne potrawy, charakterystyczne wypieki serwowane tylko raz w roku… Istna magia!
Ciasto na pierniczki świąteczne
Przygotowanie puszystych pierniczków rozłożone jest na dwa dni! W pierwszy dzień formujemy (dosyć rzadkie ciasto) i wkładamy je do lodówki, a następnego dopiero pieczemy.
Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis dotyczący 12 potraw wigilijnych >>, gdzie znajdziesz naprawdę sporo sprawdzonych inspiracji.
Przepis na: Puszyste pierniczki świąteczne
Składniki:
- 480 g mąki
- 80 g cukru białego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 100 g masła,
- 3 żółtka,
- 2 białka z małych jajek,
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3/4 szklanki płynnego miodu
Dodatkowo:
- dżem z wiśni Stovit lub powidła śliwkowe
Jak zrobić puszyste pierniczki świąteczne?
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Do garnka dodajemy miód oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dodajemy masło. Mieszamy do momentu jego rozpuszczenia, ściągamy z palnika. Masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę przekładamy do małej miseczki. Następnie wsypujemy do niej sodę, lekko mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Śmietana po tym czasie nieco zwiększy swoją objętość.
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę przez minimum 5 minut. Pod koniec ubijania białek dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy później żółtka i zmniejszamy obroty miksera.
Dodajemy mąkę, kakao, przestudzoną masę z garnka, a także śmietanę.
Mieszamy na małych obrotach miksera lub za pomocą trzepaczki kuchennej jedynie do momentu połączenia się składników. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Przykrywamy je z wierzchu folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
20 minut przed ich pieczeniem wkładamy ciasto do zamrażalnika, aby było łatwiejsze do rozwałkowywania.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Teraz możemy zdecydować czy nasze pierniczki będą nadziewane czy nie. Ja połowę upiekłam bez nadzienia (wtedy ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm). Gdyby ciasto nadal było bardzo klejące, wtedy po prostu podsypujemy blat mąką. Pierniczki układamy równomiernie na blaszce i pieczemy około 10-11 minut.
Jednak jeżeli chcecie zrobić pierniczki świąteczne z nadzieniem, wtedy ciasto piernikowe rozwałkowujemy na około 3-4 mm. Za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty (w moim przypadku serduszka, ale mogą być gwiazdki itp). Na połowę wyciętych serduszek nakładamy małą ilość dżemu lub powideł.
Serduszkami bez nadzienia, przykrywamy te z nadzieniem. Ich boki lekko przyciskamy palcami, aby boki się połączyły (ewentualnie spłaszczone boki pierniczków jeszcze raz dociskamy za pomocą foremki, aby wyszły równe serduszka).
Pierniczki świąteczne układamy na blaszce i pieczemy około 12-14 minut.
Gdy pierniczki świąteczne ostygną możemy je polukrować (ok. 3/4 szklanki cukru pudru mieszamy z kilkoma łyżkami wody, stopniowo dodając wodę, aby kontrolować gęstość lukru) lub oblać polewą czekoladową.
Zainspirowałam się tym przepisem >>