Puszyste pierniczki świąteczne to najlepsze ciasteczka na Boże Narodzenie jakie tylko mogą być! Są bardzie mięciutkie, delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Zanim je wykonacie to koniecznie przeczytajcie najpierw ich opis – to bardzo ważne.
Wychodzą bardzo miękkie, aromatyczne i puszyste. Do tego jak pięknie pachną przyprawą do piernika… Zapach unoszący się w całej kuchni, podczas ich pieczenia jest po prostu genialny. Dzisiaj przez ten piękny zapach w kuchni poczułam zbliżające się święta.
Uwielbiam ten okres, ponieważ nie ma dla mnie drugich magicznych Świąt jak Boże Narodzenie. Te tradycyjne potrawy, charakterystyczne wypieki serwowane tylko raz w roku… Istna magia!
Przepis na pierniczki świąteczne
Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis dotyczący ciast na Boże Narodzenie, gdzie znajdziesz naprawdę sporo sprawdzonych inspiracji.
Przepis na: Puszyste pierniczki świąteczne
Porady na start
Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na domową przyprawę do piernika.
Używam jedynie prawdziwego miodu np. wielokwiatowego.
Szklanka w każdym przepisie na moim blogu jest o pojemności 250 ml.
Składniki:
Ciasto na pierniczki:
- 420 g mąki pszennej
- 3 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowego, lipowego itp.)
- 180 g cukru
- 60 g masła
- 1 duże jajko
- 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 100 ml mleka
Lukier królewski
- 170 g cukru pudru
- 1 białko (rozmiar M)
- 3-4 krople soku z cytryny lub limonki
Zobacz również:
Jak zrobić puszyste pierniczki świąteczne?
Krok 1
Przygotowujemy sobie składniki. Potrzebujemy przesianą mąkę pszenną (420 g), miód (3 czubate łyżki), cukier (180 g), jajko, masło (60 g), sodę (2 płaskie łyżeczki), przyprawę do piernika (3 płaskie łyżeczki), kakao (1 łyżka) oraz mleko (100 ml).
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Każdą rozwałkowujemy na grubość około 5-7 mm. Jeśli rozwałkujesz bardzo cienko, to z pewnością wyjdzie pierniczków bardzo dużo, ale przy okazji mogą wyjść twardawe.
Ja wolę nieco mniejszą ich ilość, ale żeby były puszyste i mięciutkie, więc rozwałkowuję nieco grubiej.
Krok 6
Pieczemy przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Jeśli rozwałkujesz bardzo cienko to trzeba je piec o 2 minuty krócej.
Krok 7
Lukier królewski
W tym wpisie znajdziesz szczegółowy przepis jak zrobić lukier królewski.
Krok 8
Pierniczki świąteczne można udekorować lukrem królewskim, oblać roztopioną czekoladą (mleczną, gorzką, białą) lub zjeść bez jakiejkolwiek dekoracji.
Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania mojego przepisu na nadziewane pierniczki alpejskie czy tradycyjne pierniczki.
Komentarze
Mam nietypowe pytanie. Poszukuje przepisu ktory byl pod tym samym (sic) linkiem jeszcze trzy dni temu – tytul byl ten co teraz ale w tamtym przepisie nie bylo mleka (tylko smietana) i byla propozycja przelozenia pierniczkow domowymi powidlami. Czy moge prosic o jego ponwne udostepnienie? Znalazlam podobny (ale nie ten sam) przepis tutaj Pierniczki alpejskie – Po Prostu Pycha, zalezy mi jednak na tym oryginalnym bo juz mam zagniecione ciasto w lodowce i chcialam przejsc do dalszych etapow zgodnie z przepisem 🙂
Chodzi o przepis na pierniczki alpejskie 🙂 to były bliźniacze przepisy i nie chciałam go powielać, więc ten nieco modyfikowałam 🙂
Witam, chciałam Pani podziękować za ten przepis. Dzisiaj (11.12.23) zrobiłam je z moimi synami i są przepyszne. 4 letni syn nie mógł przestać jeść, a wycinanie ciasteczek to przy tym mega zabawa.
Pierniczki są mega smaczne, a przepis bardzo łatwy.
Na pewno będę wracać do tego przepisu. Naprawdę polecam 👌😊
Dobrze by było napisać jaka przyprawę do piernika Pani używa jaka mąkę jaki typ? I ile to i Pani 3/4 szkl. Bo już na różne pojemności szklanek trafiłam w przepisach
Używam jedynie domowej przyprawy do piernika, jest podlinkowany przepis – wystarczy kliknąć 🙂
Szklanka standardowa o pojemności 250 ml – raczej nie spotkałam się z inną jednostką.
Typ mąki pszennej- 500-550.
Dla obrony Pani Zofii moze powiem, ze podobno Amerykanskie “Cups” i “spoons” sa innej pojemnosci niz reszty swiata… 🙂
Przepyszne pierniczki 🤎
dzięki 🙂
Jak długo pierniczki będą się nadawać do spożycia po upieczeniu?
Ok jednego do dwóch tygodni 🙂