CiasteczkaPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSłodkości

Puszyste pierniczki świąteczne

Puszyste pierniczki świąteczne to najlepsze ciasteczka na Boże Narodzenie jakie tylko mogą być! Są bardzie mięciutkie, delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Zanim je wykonacie to koniecznie przeczytajcie najpierw ich opis – to bardzo ważne.

Wychodzą bardzo miękkie, aromatyczne i puszyste. Do tego jak pięknie pachną przyprawą do piernika… Zapach unoszący się w całej kuchni, podczas ich pieczenia jest po prostu genialny. Dzisiaj przez ten piękny zapach w kuchni poczułam zbliżające się święta. Uwielbiam ten okres, ponieważ nie ma dla mnie drugich magicznych Świąt jak Boże Narodzenie. Te tradycyjne potrawy, charakterystyczne wypieki serwowane tylko raz w roku… Istna magia!

Ciasto na pierniczki świąteczne

Przygotowanie puszystych pierniczków rozłożone jest na dwa dni! W pierwszy dzień formujemy (dosyć rzadkie ciasto) i wkładamy je do lodówki, a następnego dopiero pieczemy.

Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis dotyczący 12 potraw wigilijnych >>, gdzie znajdziesz naprawdę sporo sprawdzonych inspiracji.

Przepis na: Puszyste pierniczki świąteczne

Składniki:

  • 480g mąki
  • 80g cukru białego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 100g masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 białka z małych jajek,
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki płynnego miodu

Dodatkowo:


Jak zrobić puszyste pierniczki świąteczne?

Wykonanie: 

ciasto na pierniki
Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Do garnka dodajemy miód oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dodajemy masło. Mieszamy do momentu jego rozpuszczenia, ściągamy z palnika. Masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 


ciasto na pierniki świąteczne
Krok 2

Śmietanę przekładamy do małej miseczki. Następnie wsypujemy do niej sodę, lekko mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Śmietana po tym czasie nieco zwiększy swoją objętość.

Białka oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną pianę przez minimum 5 minut. Pod koniec ubijania białek dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy później żółtka i zmniejszamy obroty miksera. 


przygotowanie ciasta na pierniki
Krok 3

Dodajemy mąkę, kakao, przestudzoną masę z garnka, a także śmietanę.


ciasto na pierniczki
Krok 4

Mieszamy na małych obrotach miksera lub za pomocą trzepaczki kuchennej jedynie do momentu połączenia się składników. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Przykrywamy je z wierzchu folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny. 


pierniki z nadzieniem
Krok 5

20 minut przed ich pieczeniem wkładamy ciasto do zamrażalnika, aby było łatwiejsze do rozwałkowywania.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Teraz możemy zdecydować czy nasze pierniczki będą nadziewane czy nie. Ja połowę upiekłam bez nadzienia (wtedy ciasto rozwałkowujemy  na grubość około 4-5 mm). Gdyby ciasto nadal było bardzo klejące, wtedy po prostu podsypujemy blat mąką. Pierniczki układamy równomiernie na blaszce i pieczemy około 10-11 minut.

Jednak jeżeli chcecie zrobić pierniczki świąteczne z nadzieniem, wtedy ciasto piernikowe rozwałkowujemy na około 3-4 mm. Za pomocą foremek wycinamy dowolne kształty (w moim przypadku serduszka, ale mogą być gwiazdki itp). Na połowę wyciętych serduszek nakładamy małą ilość dżemu lub powideł.


pierniczki świąteczne przed upieczeniem
Krok 6

Serduszkami bez nadzienia, przykrywamy te z nadzieniem. Ich boki lekko przyciskamy palcami, aby boki się połączyły (ewentualnie spłaszczone boki pierniczków jeszcze raz dociskamy za pomocą foremki, aby wyszły równe serduszka).

Pierniczki świąteczne układamy na blaszce i pieczemy około 12-14 minut.

Gdy pierniczki świąteczne ostygną możemy je polukrować (ok. 3/4 szklanki cukru pudru mieszamy z kilkoma łyżkami wody, stopniowo dodając wodę, aby kontrolować gęstość lukru) lub oblać polewą czekoladową.


Zainspirowałam się tym przepisem >>

Pierniczki miękkie i pulchniutkie

Jak zrobić pierniki?

Sprawdzony przepis na pierniki

pierniczki świąteczne z dżemem

 

Puszyste pierniczki świąteczne

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Sprawdzony przepis na pierniki

Jeżeli szukasz już powoli przepisów świątecznych, to ten powyższy sprawdzony przepis na pierniki jest właśnie dla Ciebie! 🙂 Pierniczki świąteczne to jeden z tych przepisów, które muszą się pojawić podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nie są może tak ważne podczas samej wigilii, ale podczas pierwszego i drugiego dnia świąt smakują naprawdę wyśmienicie! Mam nadzieję, że mój sprawdzony przepis na pierniki pozwoli Ci przygotować je na te święta bez jakikolwiek problemów, a rodzina będzie nimi zachwycona 🙂

Jak zrobić pierniki

Aby zrobić pierniki, potrzebować będziemy kilka składników: mąkę, cukier biały, kakao, sodę, przyprawę do piernika, masło, żółtka, białka, śmietanę oraz płynny miód. Plan pracy musimy za sobie podzielić na dwa dni, ponieważ ciasto na pierniki musi poleżeć w lodówce przez 24 godziny. W pierwszy dzień przygotowujemy ciasto na pierniki świąteczne, drugiego dnia natomiast zabieramy się za przyjemniejszą część czyli wykrajanie serduszek z ciasta, nadziewanie ich, pieczenie i lukrowanie. Jeżeli stosować się będziesz do moich powyższych kroków to jestem przekonana, że uda Ci się zrobić perfekcyjne pierniki świąteczne.

Pierniczki miękkie i pulchniutkie

Idealne pierniczki to takie, które są miękkie i pulchniutkie. Nie ma nic gorszego na święta niż złamanie sobie zęba na twardym pierniku i wiem co mówię 🙂 Aby pierniczki były miękkie i pulchniutkie, musimy zadbać o odpowiednie proporcje składników i dodawanie ich w odpowiedniej kolejności oraz nie możemy też ich piec za długo. Ważne też żeby nie dodać za mało, ani za dużo nadzienia do środka. Jednak jeżeli będziesz trzymać się moich instrukcji to pierniczki świąteczne wyjdą miękkie i pulchiutkie 🙂

Close