Pierniczki

4.8/5 (117 ocen)
Czy można sobie wyobrazić święta bez pierniczków? Ja osobiście nie umiem i co roku piekę solidną porcję dla całej rodzinki. Moje pierniczki możesz jeść od razu po upieczeniu, ale przygotować możesz je już np. tydzień wcześniej. Wychodzą pyszne i samym zapachem przenoszą w magiczny czas świąt.

Ilość porcji

55-70

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie 12 h

pierniczki

Opis przepisu

Szukasz mięciutkich i aromatycznych pierniczków? Proszę bardzo! Z tego przepisu wychodzą świetne pierniczki, które można jeść od razu po ich upieczeniu.

Pierniczki przepis

Zanim zabierzesz się za ich przygotowanie, to najpierw przeczytaj dokładnie cały przepis. Są bardzo proste do zrobienia, jednak wymagają poświęcenia dwóch dni. W jeden dzień wyrabiamy dość gęste, klejące ciasto piernikowe, a następnego rozwałkowujemy, wycinamy kształty i pieczemy.

Przepis na: Pierniczki

Składniki:

Ciasto:

  • 140 g miodu naturalnego
  • 120 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika lub pierniczków
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 420 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
Wyślij emailem

Mięciutkie pierniczki przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasteczka na święta

Wszystkie składniki  na pierniczki powinny być w temperaturze pokojowej! 

Do garnka wlewamy płynny, naturalny miód (około 140 g). Dodajemy także przyprawę do piernika (2 płaskie łyżeczki) oraz cynamon (1 płaska łyżeczka). Mieszamy i zagotowujemy. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dodajemy masło (120 g). Mieszamy do momentu jego rozpuszczenia, ściągamy z palnika. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 


Krok 2

pierniki

W miseczce mieszamy gęstą śmietanę (2 łyżki) wraz z sodą (1 płaska łyżeczka, można zastąpić proszkiem do pieczenia).


Krok 3

Pierniczki przepis

Śmietana powinna po chwili nieco zwiększyć swoją objętość.


Krok 4

mięciutkie pierniczki

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (420 g), kakao (1 czubata łyżka), cukier biały (100 g, można zastąpić cukrem pudrem) , żółtko oraz całe jajko.


Krok 5

pierniczki przepis

Do mąki dodajemy przestygniętą masę z rondelka, szczyptę soli oraz śmietanę. Całość miksujemy dosłownie przez kilka sekund do powstania jednolitej, bardzo gęstej i klejącej masy.

Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. 


Krok 6

ciasteczka na święta

Ciasto przez ten czas spędzony w lodówce powinno nieco zgęstnieć, lecz dalej będzie dość klejące. Przez chwilkę wyrabiamy je w dłoniach na lekko podsypanym mąką blacie.

Dzielimy je na dwie części, ponownie lekko je oprószamy mąką.

Każdą część ciasta najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia .


Krok 7

ciasteczka na święta

Z obu rozwałkowanych ciast (na około 3-4 mm) zdejmujemy z góry jeden arkusz papieru do pieczenia.


Krok 8

pierniczki

Za pomocą świątecznych foremek wycinamy pierniczki (kształt foremek dowolny).  


Krok 9

pierniczki

Pierniczki układamy równomiernie na blaszce. Mi wyszło około 55 sporej wielkości pierniczków (wszystko zależy od użytych foremek). Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół) – powinny być ładnie rumiane i zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Pierniczki są miękkie  i gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu.

Jeśli chcesz to opcjonalnie możesz wierzch pierniczków udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Jednak same w sobie są już bardzo smaczne. Przechowujemy je w szczelnym pojemniku. Możesz je upiec zarówno dzień przed świętami, jak i kilka dni (czy tydzień) szybciej.

Zapraszam także do wypróbowania moich miękkich pierniczków z polewą czekoladową oraz ciast na Boże Narodzenie.


pierniczki

pierniczki

pierniczki

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 117

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

Pierniczki petarda! Wiele przepisów za mną, ale ten jest najlepszy! Pyszne, miękkie i kruche zarazem. Po kilku dniach leżakowania jeszcze pyszniejsze, choć bezpośrednio po upieczeniu też pycha! POLECAM i dziękuję za przepis!

Monika4151
Monika4151
4 miesięcy temu

Ten przepis jest po prostu genialny. Korzystałam z różnych przepisów i ciągle wychodziły mi twarde 😬 a teraz mięciutkie 😋 PYCHOTKA

IMG_2107.jpeg
Żaneta
Żaneta
4 miesięcy temu

Czy ciasto po wyjęciu z lodówki jest twarde ?? Moje jest twarde ciężko rozwałkować

Alicja
Alicja
4 miesięcy temu

Dlaczego jest dodatkowo cukier 100g jak w składnikach mamy miód? Czy można pominąć ten cukier?

Sylwia
Sylwia
5 miesięcy temu

Super przepis. Pierniczki wyszły po prostu pyszne, mięciutkie…. no idealne!!!

Paulina
Paulina
5 miesięcy temu

Wyszły obłędne Ale faktycznie lepiej ciut grubsze niż ciut za cienkie

20231118_101226.jpg