Zupa krupnik

4.6/5 (100 ocen)
Krupnik, to tradycyjna Polska zupa, którą prawdopodobnie jest zaraz po rosole najbardziej popularną zupą kuchni polskiej. Nic w tym dziwnego, jest naprawdę pyszna, a do tego prosta do zrobienia.

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

50 min

krupnik

Zupa krupnik jest bardzo sycąca i pełna smaku. To jedna ze smaczniejszych polskich zup, jakie tylko mogą być. Uwielbiam ją przygotowywać przez cały rok. Chociaż  muszę przyznać, że w okresie zimowym taka treściwa zupa robiona jest u mnie w domu najczęściej.

Jaka kasza do krupniku?

  • Kasza jęczmienna perłowa – jest to zdecydowanie najbardziej popularny wybór i jeżeli planujemy zrobić tradycyjny krupnik, to z pewnością powinniśmy wybrać tą kaszę.
  • Kasza jaglana – jest to kasza, która z pewnością powinna zostać wykorzystana przez osoby, które unikają glutenu. Przed dodaniem do zupy warto przepłukać ją na sitku pod bieżącą, gorącą wodą.
  • Kasza manna – ta kasza będzie również świetnie pasować do krupniku i dzięki niej stanie się bardziej delikatny
  • Kasza gryczana – możesz również użyć tego rodzaju kaszy, chociaż jest to zdecydowanie najmniej popularna odmiana. Możesz też zrobić ją pół na pół z kaszą jęczmienną.

Przepis na: Zupa krupnik

Składniki:

  • 3 l wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • większa szczypta pieprzu
  • 1 duże udko z kurczaka
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 duża pietruszka (korzeń)
  • por
  • 1/2 selera
  • opcjonalnie garść liści lubczyku
  • natka pietruszki
  • koperek
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 płaskie łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 łyżka ryżu
  • opcjonalnie do smaku sól, pieprz, magi
  • opcjonalnie śmietana 18% lub 30% do zabielenia zupy
Wyślij emailem

Jak ugotować krupnik?


Krok 1

wywar drobiowy na krupnik

Do garnka wlewamy wodę (około 3 litry). Dodajemy udko, opcjonalnie łyżeczkę vegety lub kostkę rosołową (polecam się pokusić o przygotowanie domowej vegety – mieszanki suszonych warzyw, jest ona bardzo prosta do przygotowania), sól (1 płaska łyżka), pieprz czarny (większa szczypta), kilka kulek ziela angielskiego, liście laurowe (3 listki), a także natkę pietruszki (ja dodaję zwykle większy pęczek, można ją drobno posiekać lub włożyć w całości do wywaru). 

Gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut.


Krok 2

warzywa na krupnik

Przygotowujemy sobie w tym czasie warzywa- obieramy i kroimy w kostkę marchewki (2 sztuki), pietruszkę korzeń (1 sztuka) i selera (1/2 sztuki). Pora kroimy w większe kawałki.


Krok 3

gotowanie krupniku

Do zupy dodajemy pokrojone warzywa, a także opcjonalnie lubczyk (większy pęczek, można kupić w doniczce w hipermarketach) i posiekany koperek (1-2 łyżki). Gotujemy na średnim ogniu przez 10-15 minut.


Krok 4

kasza jęczmienna, ryż biały i pokrojone ziemniaki

Ziemniaki (około 5 średnich sztuk) obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy sobie także kaszę jęczmienną (4 płaskie łyżki) i ryż biały (1 łyżka). Dodajemy do zupy i gotujemy przez około 30 minut.


Krok 5

krupnik z udkiem z kurczaka

Wyciągamy udko z zupy, oddzielamy ugotowane mięso i kroimy na mniejsze kawałki, które następnie wrzucamy ponownie do zupy (a kości się pozbywamy).

Jeśli chcecie to można nieco zabielić zupę – odlać do kubka 100 ml gorącej zupy, dodać śmietanę 18 lub 30%, wymieszać i wlać do garnka. Jednak nie jest to obowiązkowe, ja raz dodaję, raz nie.


Krok 6

gotowanie krupniku

Krupnik przyprawiamy do smaku (można dodać odrobinę posiekanej świeżej natki pietruszki czy koperku), a następnie ściągamy z palnika.

Gotowy krupnik możemy podawać bez żadnych dodatków, ale również możemy zaserwować ją z dodatkiem pieczywa np. z chlebem.


krupnik

krupnik

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 100

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
1 rok temu

Dziś u mnie na obiad zawitał. Zamieniłam tylko ryż na kaszę pęczak a koperek na pietruszkę. Jest przepyszny, aksamitny, delikatny i co najważniejsze smakuje nawet dzieciom 😊 Polecam

Katrina
Katrina
1 rok temu

O śmietance Pani nie napisała na końcu przepisu, przed ostatnimi zdjęciami krupnik został zabielony, nie ma też składnika w składzie.

Magda
Magda
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Katrina

Jest napisany składnik śmietana

Przepis na krupnik

Muszę przyznać, że w Polskich zupach jest coś niezwykłego. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale ile zup z różnych kuchni świata bym nie jadła, to właśnie do tych z naszego kraju wracam najchętniej. Muszę przyznać, że ten pyszny krupnik jest u mnie jedną z najczęściej przygotowywanych zup. Ma niesamowity smak, a sam przepis na krupnik jest niezwykle prosty i użyte do niego składniki są stosunkowo tanie oraz łatwo dostępne. Krupnik domowy to też świetna opcja dla osób, które dbają o swoją sylwetkę, ponieważ sama zupa jest mało kaloryczna i jest to z pewnością sycący, zdrowy posiłek.

Przepis na dobry krupnik

Domowy krupnik można przygotować na wiele różnych sposobów. Jedni przygotowują tak jak ja krupnik na kurczaku, inni natomiast dają do zupy indyka. Można też spotkać się z tym, ze zamiast krupniku na wywarze drobiowym, przygotowuję się go na żeberkach wieprzowych lub wołowinie. Można też przygotować krupnik na rosole. W każdej wersji krupnik smakuje rewelacyjnie, jednak dla mnie wersja z drobiem jest po prostu smaczniejsza i mniej tłusta. Ta wersja sprawia, że ten krupnik dla dzieci również będzie świetnym wyborem. Jest to jednak z pierwszych zup, jakie podaje się małym dzieciom przy rozszerzaniu diety. Krupnik można przygotowywać przez cały rok, ale najczęściej przygotowujemy go w okresie od jesieni do wiosny, jako rozgrzewającą zupę, która pomaga przy przeziębieniach (tak samo, jak rosół). Jest też świetna dla osób, które mają problemy z układem pokarmowym. Jak widać, zastosowań krupnik ma naprawdę wiele, więc trudno się dziwić, że jest to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju.

Krupnik z kaszą jęczmienną

Wersją, którą można u mnie najczęściej znaleźć, jest krupnik z kaszą jęczmienną i jest to też najpopularniejsza wersja tej zupy. Tutaj jednak należy uważać, ponieważ kasza jęczmienna dzieli się na dwa typy: pęczak (grubsza odmiana) oraz perłowa (drobniejsza). Ja osobiście najczęściej używam perłowej, ponieważ moja babcia robiąc tradycyjny krupnik, dodawała właśnie tą kaszę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innej takiej jak jaglana (która nie ma glutenu), owsiana, manna czy gryczana. Fajną opcją jest też pomieszanie kasz w proporcji 50/50. Najważniejsze, to znaleźć taką wersję tej zupy, która będzie nam najbardziej smakować. Czasami pojawiają się też wersję z samym ryżem, ale osobiście najbardziej lubię wersję połączoną z jęczmieniem. Dodatkowo krupnik możemy zaserwować z pieczywem np. z domowym chlebem pszennym, bułkami, grzankami czosnkowymi czy innym rodzajem. Tylko w tej wersji rodzina mojego męża je właśnie tą zupę. Najpierw było, to dla mnie dziwne połączenie, ale muszę przyznać, że po spróbowaniu stwierdzam, że takie pieczywo świetnie pasuje jako dodatek.

RozwińZwiń