Grochówka

4.6/5 (143 ocen)

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

100 min

grochówka - przepis zupa grochowa

Nie ma nic lepszego jak domowa, pyszna grochówka. Nie bez powodu mówi się, że jest to zupa wojskowa. W końcu to jedna z najbardziej sycących zup jakie istnieją.

Domowa grochówka powinna być dość gęsta, zawiesista, pięknie pachnąca kiełbaską, a także wędzonym boczkiem lub żeberkami. W moim domu zawsze się przygotowuje taką wersję grochówki i uważam, że jest najlepsza mimo tego iż już jadłam jej kilka wersji. Jak powszechnie wiadomo każda gospodyni zrobi ją według swoich smaków, nawet pomidorówkę z tych samych składników każdy zrobi inaczej.

Gorąco polecam wykonać ten przepis!

Jeśli jednak szukacie innych inspiracji na pyszne zupy to koniecznie wypróbujcie żurek, zupę gulaszową czy tajską z kurczakiem.

Przepis na: Grochówka

Składniki:

  • 300 g żółtego, łuskanego grochu (połówki)
  • 2,5 l wody
  • 500 g wędzonych żeberek
  • opcjonalnie 50 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy np. śląskiej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 600 g ziemniaków
  • kawałek selera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • sól
  • pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony)
  • opcjonalnie 1 łyżka posiekanego lubczyku
Wyślij emailem

Jak zrobić zupę grochową?


Wykonanie:

Ok. 300 g grochu płuczemy i zalewamy zimną wodą, a następnie pozostawiamy na noc do namoczenia lub przynajmniej na kilka godzin.

Następnego dnia odlewamy wodę i nalewamy świeżą wodę (taką ilośc, aby sięgnęła delikatnie ponad groch). Doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy do momentu aż groch będzie nieco miększy i zacznie się rozpadać.

W tym czasie robimy wywar w większym garnku. Wędzone żeberka (500g) zalewamy zimną wodą (2 – 2,5l). Gotujemy na średniej mocy palnika. Po chwili dodajemy 6 liści laurowych, 1 łyżeczkę soli, a także szczyptę pieprzu. Gotujemy przez 45-50 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy obrane dwie marchewki, pietruszkę, kawałek selera, pokrojone w kosteczkę ziemniaki (ok. 600g) i ponownie 1 płaską łyżeczkę soli. Gotujemy przez 30 minut.

Na patelni z odrobiną oleju obsmażamy obraną cebulę (w kawałku, bez jej krojenia). Taką obsmażoną cebulę przekładamy do gotującego się wywaru. Na tej samej patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę (ok. 200g) i boczek (ok. 50 g). Smażymy przez chwilkę ciągle mieszając.

Zawartość patelni przekładamy do gotującego się wywaru wraz z ugotowanym i odcedzonym grochem.

Dodajemy 1 łyżkę majeranku, przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, a także opcjonalnie 1 łyżkę posiekanego lubczyku. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.


grochówka

grochówka

zupa grochowa

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 143

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Emilia
Emilia
4 lat temu

Swietna grochowka :PP z domowym chlebem najlepsza

Grochówka

Jak dla mnie domowa, pożywna grochówka to jedna z najlepszych możliwych zup jakie tylko mogą być. Nie bez powodu uznawana jest od wielu lat za zupę wojskową, głównie przez to, że jest bardzo sycąca. Grochówka jest to jedna z moich ulubionych zup. Szczególnie lubię gdy jest zawiesista, gęsta i aromatyczna w smaku. To główna zaleta wędzonych żeberek, boczku i kiełbasy. Prawdziwa zupa nie musi zawierać kostek rosołowych czy magi. Wystarczy dodać dużą ilość warzyw np. marchewki, seler czy pietruszkę. Kluczową kwestią jest także dodanie świeżej natki pietruszki czy lubczyku, a nawet babciną cebulę (czyli mocno obsmażoną cebulę, którą dodaję najczęściej do rosołu czy pomidorowej).

Zupa grochowa

Domowa zupa grochowa jest naprawdę bardzo prosta do przygotowania, jednak wymaga nieco czasu, aby wydobyć ten idealny, doskonały smak. W moim domu zawsze się przygotowuje taką wersję grochówki i uważam, że jest najlepsza mimo tego iż już jadłam jej kilka wersji. Nie od dziś jednak wiadomo, że każda gospodyni zrobi ją według swoich smaków. Co ciekawe nawet pomidorówka przygotowywana z tych samych składników potrafi każdemu wyjść po prostu inaczej. Jeżeli tylko szukacie innych inspiracji na pożywne i bardzo smaczne zupy to polecam wypróbować żurek, zupę gulaszową czy tajską z kurczakiem.

RozwińZwiń