Nie ma nic lepszego jak domowa, pyszna grochówka. Nie bez powodu mówi się, że jest to zupa wojskowa. W końcu to jedna z najbardziej sycących zup jakie istnieją.
Domowa grochówka powinna być dość gęsta, zawiesista, pięknie pachnąca kiełbaską, a także wędzonym boczkiem lub żeberkami. W moim domu zawsze się przygotowuje taką wersję grochówki i uważam, że jest najlepsza mimo tego iż już jadłam jej kilka wersji. Jak powszechnie wiadomo każda gospodyni zrobi ją według swoich smaków, nawet pomidorówkę z tych samych składników każdy zrobi inaczej.
Gorąco polecam wykonać ten przepis!
Jeśli jednak szukacie innych inspiracji na pyszne zupy to koniecznie wypróbujcie żurek, zupę gulaszową czy tajską z kurczakiem.
Przepis na: Grochówka
Składniki:
- 300 g żółtego, łuskanego grochu (połówki)
- 2,5 l wody
- 500 g wędzonych żeberek
- opcjonalnie 50 g boczku wędzonego
- 200 g kiełbasy np. śląskiej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 600 g ziemniaków
- kawałek selera
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- sól
- pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony)
- opcjonalnie 1 łyżka posiekanego lubczyku
Zobacz również:
Jak zrobić zupę grochową?
Wykonanie:
Ok. 300 g grochu płuczemy i zalewamy zimną wodą, a następnie pozostawiamy na noc do namoczenia lub przynajmniej na kilka godzin.
Następnego dnia odlewamy wodę i nalewamy świeżą wodę (taką ilośc, aby sięgnęła delikatnie ponad groch). Doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy do momentu aż groch będzie nieco miększy i zacznie się rozpadać.
W tym czasie robimy wywar w większym garnku. Wędzone żeberka (500g) zalewamy zimną wodą (2 – 2,5l). Gotujemy na średniej mocy palnika. Po chwili dodajemy 6 liści laurowych, 1 łyżeczkę soli, a także szczyptę pieprzu. Gotujemy przez 45-50 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy obrane dwie marchewki, pietruszkę, kawałek selera, pokrojone w kosteczkę ziemniaki (ok. 600g) i ponownie 1 płaską łyżeczkę soli. Gotujemy przez 30 minut.
Na patelni z odrobiną oleju obsmażamy obraną cebulę (w kawałku, bez jej krojenia). Taką obsmażoną cebulę przekładamy do gotującego się wywaru. Na tej samej patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę (ok. 200g) i boczek (ok. 50 g). Smażymy przez chwilkę ciągle mieszając.
Zawartość patelni przekładamy do gotującego się wywaru wraz z ugotowanym i odcedzonym grochem.
Dodajemy 1 łyżkę majeranku, przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, a także opcjonalnie 1 łyżkę posiekanego lubczyku. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Komentarze
Swietna grochowka :PP z domowym chlebem najlepsza