Przepisy na WielkanocZupy

Żurek Wielkanocny

Żurek Wielkanocny to tradycyjna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świątecznego obiadu. W ciągu roku możemy go jeść wiele razy, ale na Wielkanoc ta zupa smakuje wyjątkowo 🙂 Ugotowany żurek podajemy obowiązkowo na śniadanie wielkanocne, a także na obiad dodając do niego święcone jajko pokrojone na połówki. Możecie go przygotować na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. To naprawdę pyszny i lekko kwaśny żurek. U mnie podaje się go również z marchewką, ale możecie z niej ewentualnie zrezygnować. Jestem pewna, że Wam bardzo posmakuje!

Jeżeli szukasz innych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Żurek Wielkanocny

  Łącznie: 60 min  Liczba porcji: 6-8

Składniki:

  • 2 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 400 g białej kiełbasy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 600 ml zakwasu na żurek
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • 6-8 ugotowanych jajek do żurku

Jak zrobić żurek Wielkanocny?

Wykonanie: 

Do większego garnka wkładamy trzy małe obrane marchewki, jedną pietruszkę i mały kawałek selera. Wlewamy 2 l wody i zagotowujemy wraz z kilkoma liśćmi laurowymi, 1 łyżeczką soli, 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, 6 ziarnami ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego. Dodajemy także 150 g boczku, a także 400 g kiełbasy białej. Gotujemy na małej mocy palnika przez 30 minut, pod przykryciem.

W tym czasie osobno ugotować jajka na twardo.

Kiełbasę oraz boczek wyciągamy z garnka i kroimy w plasterki lub kostkę. Odstawiamy na bok do miseczki.

Do zupy dodajemy łyżkę suszonego majeranku oraz wlewamy 600 ml zakwasu. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie wlewamy śmietankę, a także dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz boczek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Podajemy z ugotowanymi jajkami.


żurek wielkanocny

żurek wielkanocny na zakwasie

Żurek na Wielkanoc

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 86

Oceń ten post jako pierwszy!

Przepis na żurek wielkanocny

Podczas okresu świąt wielkanocnych zawsze przygotowujemy wiele potraw np. jajka faszerowane, babkę cytrynową czy inne potrawy. Pamiętajmy jednak o najważniejszej potrawie! Mój przepis na żurek wielkanocny jest naprawdę przepyszny i jestem przekonana, że Twoim gościom również posmakuje. U mnie podaje się go co najmniej dwa razy – na śniadanie i na obiad.

Żurek wielkanocny na zakwasie

Powyższy przepis na żurek wielkanocny na zakwasie jest typowym daniem wielkanocnym. Znajdziemy w nim między innymi biała kiełbasę, boczek, pietruszkę, seler, przyprawy, marchewkę oraz dużą ilość zakwasu. Ja najbardziej lubię żurek wielkanocny na zakwasie domowym, ale wiem, że nie każdy ma czas przygotować go minimum 5 dni wcześniej. Możecie bez problemu przygotować żurek wielkanocny na zakwasie kupnym, ze sklepu. Nie oszczędzajmy jednak na nim, ponieważ to on nadaje charakterystycznego smaku. Raz do roku na święta warto wydać kilka złotych więcej 🙂

Żurek na Wielkanoc

Ile regionów to tyle rodzajów żurków na Wielkanoc. Możemy w nim znaleźć różne składniki takie jak: ziemniaki gotowane, puree z ziemniaków, jajka, kiełbasę białą, kiełbasę zwykła, boczek, marchewkę, chrzan czy grzybami. Wszystko jest kwestią smaku i tradycji w domu. Jednak bezapelacyjnie żurek na Wielkanoc jest potrawą, która musi się znaleźć na świątecznym stole. Żurek wielkanocny podajemy w gustownych talerzach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ciągu całego roku przygotować go i podać np. w chlebku. W takim zestawieniu również smakuje wyśmienicie.

Back to top button