Żurek Wielkanocny to tradycyjna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świątecznego obiadu. W ciągu roku możemy go jeść wiele razy, ale na Wielkanoc ta zupa smakuje wyjątkowo 🙂 Ugotowany żurek podajemy obowiązkowo na śniadanie wielkanocne, a także na obiad dodając do niego święcone jajko pokrojone na połówki. Możecie go przygotować na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. To naprawdę pyszny i lekko kwaśny żurek. U mnie podaje się go również z marchewką, ale możecie z niej ewentualnie zrezygnować. Jestem pewna, że Wam bardzo posmakuje!
Jeżeli szukasz innych przepisów na Wielkanoc to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Żurek Wielkanocny
Składniki:
- 2 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 3 małe marchewki
- 1 pietruszka
- mały kawałek selera
- 400 g białej kiełbasy
- 150 g wędzonego boczku
- 600 ml zakwasu na żurek
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 6-8 ugotowanych jajek do żurku
Zobacz również:
Jak zrobić żurek Wielkanocny?
Wykonanie:
Do większego garnka wkładamy trzy małe obrane marchewki, jedną pietruszkę i mały kawałek selera. Wlewamy 2 l wody i zagotowujemy wraz z kilkoma liśćmi laurowymi, 1 łyżeczką soli, 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, 6 ziarnami ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego. Dodajemy także 150 g boczku, a także 400 g kiełbasy białej. Gotujemy na małej mocy palnika przez 30 minut, pod przykryciem.
W tym czasie osobno ugotować jajka na twardo.
Kiełbasę oraz boczek wyciągamy z garnka i kroimy w plasterki lub kostkę. Odstawiamy na bok do miseczki.
Do zupy dodajemy łyżkę suszonego majeranku oraz wlewamy 600 ml zakwasu. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie wlewamy śmietankę, a także dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz boczek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Komentarze
Witam ,ciekawa dla czego 600ml zakwasu a nie jak wszystkie sprzedawane gotowce 500ml .Co zrobic z 400ml? kupic następny to zostanie 300ml.
No to trzeba było użyć 500 ml i tyle… Ja czasami przygotowuję domowy zakwas i odlewam tyle ile potrzebuję 🙂
Czy kiełbasa biała surowa czy parzona?
Surowa 🙂
Nawet babcia mnie pochwaliła, że zurek zrobiłam najlepszy jak do tej pory <3 Kocham Twojego bloga! Wszytsko mi wychodzi za pierwszym razem :P
Pierwszy raz robilam samodzielnie zurek i muszę przyznac, ze wyszedl fantastycznie 😛 Mąż jadł aż mu się uszy trzesly…. hihi
dziękuję za przepis! żurek wyszedł perfekcyjny!
Super 🙂
Ja zrobiłam i wyszedł pyszny! Polecam!