Rzadko piekę babki i można powiedzieć, że to taki mój wyznacznik świąt Wielkanocnych. Zazwyczaj przygotowuję kruche ciasteczka, sernika i moje ulubione rurki z domowym kremem budyniowym. W tym roku na moim stole królować będzie wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem kakaowym w środku. Wydaje się być skomplikowana, lecz sprawia tylko takie wrażenia. Robiłam ją już trzy razy i za każdym razem wychodzi naprawdę świetnie. Do jasnego ciasta oraz do lukru dodałam sok z cytryny, który fajnie orzeźwił smak babki. Przygotowałam dla Was filmik, aby jej wykonanie było jeszcze łatwiejsze.
Ciasta na Wielkanoc
Przepis na: Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem
Składniki:
Babka kakaowa:
- 200 g masła
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 15 g Cukru wanilinowego Galeo
- 4 duże jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka Przyprawy do piernika Galeo (ok. 5g)
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Galeo
Babka cytrynowa:
- 200 g masła
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 15 g Cukru wanilinowego Galeo
- 4 duże jajka
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Galeo (ok. 5g)
- 3-4 łyżki soku z cytryny
Lukier cytrynowy:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek soku z cytryny
Zobacz również:
Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Miękkie masło miksujemy na średnich obrotach miksera.
Krok 5
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Zachęcam też do wypróbowania przepisu na ciasto cytrynowe, jeżeli cytrusy to Twoje smaki.
Wpis powstał przy współpracy z przyprawami Galeo.
Komentarze
Hit każdej Wielkanocy! 💛💛💛
Ekstra wyszła ta babka! 😍 Króliczek pięknie wyszedł w przekroju 🙂
Czy zajączek w środku nie będzie zbyt suchy względem jasnej babki? Skoro jest wcześniej upieczony?
Nie jest 🙂
Przecież to przy krojeniu się rozleci
Nie słyszałam żeby komuś się rozleciało… 🙂
Może Pani powiedzieć jaka jest wielkość tej foremki zajączka?
Niestety nie pamiętam 🙂
Pamiętajcie zeby mieć małą foremkę króliczka, ciasto nie wyrasta duże i robi się problem, ponadto sprawdzajcie dobrze patyczkiem środek ciasta po podanym czasie babka była w środku mokra
No tak, nie może być bardzo duża, ponieważ w innym przypadku nie uda się przykryć przygotowywanym ciastem.
Super pomysł, właśnie piekę.. Tylko co zrobić z resztą ciasta po wykrawaniu króliczków?
można też pokruszyć i dodać na wierzch, na ciasto z kremem i zrobić coś jakby kopiec kreta, albo zaorane wiosną pole ;-D
Najlepiej zjeść solo, z dżemem lub czekoladą 🙂
Wygląda nieziemsko! 🙂 Idę robić!
Jakie dokladnie ma Pani wymiary foremki ? Ja mam 25 X 10 cm i ciasto wyszlo mi plaskie i nie moge wykroic kroliczka.
Uuuu gdyby nie filmik to bym się ciągle zastanawiala jak tam wsadziłaś zajączka do srodka 😀 jaka magia!
Ale świetna ta babka!
Super pomysł z tym króliczkiem, wygląda świetnie.
Ślicznie wygląda z zajączkiem 🙂
Wow! Babka jest prześliczna <3 Tak przygotowane ciasto będzie świetną ozdobą wielkanocnego stołu 🙂
Ale śliczna! Wyszła na prawdę zjawiskowo 🙂
Robiłyśmy kiedyś jagielnik z takim zajączkiem w środku 😀 Fajnie i uroczo to wygląda 🙂
Jaka ona piękna! Ten króliczek vel zajączek wygląda uroczo 🙂
Jaka ona piękna! Ten króliczek vel zajączek wygląda uroczo 🙂
babki wszystkie kochamy, a ta do tego jeszcze fajnie wygląda:)
babki wszystkie kochamy, a ta do tego jeszcze fajnie wygląda:)
Piękne zdjęcia i przeurocza babka 🙂
Piękne zdjęcia i przeurocza babka 🙂