Ciasta biszkoptowe i babkiSłodkości

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Rzadko piekę babki i można powiedzieć, że to taki mój wyznacznik świąt Wielkanocnych. Zazwyczaj przygotowuję kruche ciasteczka, sernika i moje ulubione rurki z domowym kremem budyniowym. W tym roku na moim stole królować będzie wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem kakaowym w środku. Wydaje się być skomplikowana, lecz sprawia tylko takie wrażenia. Robiłam ją już trzy razy i za każdym razem wychodzi naprawdę świetnie. Do jasnego ciasta oraz do lukru dodałam sok z cytryny, który fajnie orzeźwił smak babki. Przygotowałam dla Was filmik, aby jej wykonanie było jeszcze łatwiejsze.

Ciasta na Wielkanoc

Przy okazji szukasz sprawdzonych ciast na Wielkanoc? Dobrze się składa! Przygotowałam obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana!

Przepis na: Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

 Łącznie: 90 min

Składniki:

Babka kakaowa:

  • 200 g masła
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 15 g Cukru wanilinowego Galeo
  • 4 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Przyprawy do piernika Galeo (ok. 5g)
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Galeo

Babka cytrynowa:

  • 200 g masła
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 15 g Cukru wanilinowego Galeo
  • 4 duże jajka
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Galeo (ok. 5g)
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny

Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Miękkie masło miksujemy na średnich obrotach miksera.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 2 

Dodajemy cukier drobny i miksujemy na puszystą masę.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 3

Następnie dodajemy cukier waniliowy i nadal ubijamy.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok4

Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie ubijając.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 5

Pod koniec dodajemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 6

Całość mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 7

Masę przekładamy do keksówki (u mnie długości 25 cm), wyrównujemy. Pieczemy przez 40-45 minut w temp. 170 stopni aż do suchego patyczka. 


Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem
Krok 8

Gdy babka przestygnie, wtedy kroimy ją w kromki jak chleb, wycinamy z każdej zajączka za pomocą specjalnej foremki.


Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem
Krok 9

Ciasto cytrynowe robimy na takiej samej zasadzie: masło ucieramy z cukrami na jasny puch. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i pod koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, a także sok z cytryny. Do foremki nakładamy 2-3 łyżki ciasta na spód, wyrównujemy łyżką. Na środek keksówki układamy nasze zajączki jeden przy drugim.


Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem
Krok 10

Przykrywamy pozostałym ciastem, wyrównujemy. Pieczemy przez 40-45 minut w temp. 170 stopni aż do suchego patyczka. Gdy babka przestygnie, wtedy jej wierzch dekorujemy lukrem cytrynowym.


Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Wpis powstał przy współpracy z przyprawami Galeo.

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 106

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button