CiastaCiasta biszkoptowe i babkiPrzepisy na WielkanocPrzepisy świąteczneSłodkości

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Rzadko piekę babki i można powiedzieć, że to taki mój wyznacznik świąt Wielkanocnych. Zazwyczaj przygotowuję kruche ciasteczka, sernika i moje ulubione rurki z domowym kremem budyniowym. W tym roku na moim stole królować będzie wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem kakaowym w środku. Wydaje się być skomplikowana, lecz sprawia tylko takie wrażenia. Robiłam ją już trzy razy i za każdym razem wychodzi naprawdę świetnie. Do jasnego ciasta oraz do lukru dodałam sok z cytryny, który fajnie orzeźwił smak babki. Przygotowałam dla Was filmik, aby jej wykonanie było jeszcze łatwiejsze.

Ciasta na Wielkanoc

Przy okazji szukasz sprawdzonych ciast na Wielkanoc? Dobrze się składa! Przygotowałam obszerny wpis- Ciasta na Wielkanoc >>, w którym znajdziesz sporo fajnych inspiracji. Dzięki tym ciastom i ciasteczkom Wielkanoc będzie smaczna jak nigdy dotąd. Jestem o tym przekonana!

Przepis na: Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

 Łącznie: 90 min

Składniki:

Babka kakaowa:

  • 200 g masła
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 15 g Cukru wanilinowego Galeo
  • 4 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Przyprawy do piernika Galeo (ok. 5g)
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Galeo

Babka cytrynowa:

  • 200 g masła
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 15 g Cukru wanilinowego Galeo
  • 4 duże jajka
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Galeo (ok. 5g)
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

Lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny

Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Miękkie masło miksujemy na średnich obrotach miksera.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 2 

Dodajemy cukier drobny i miksujemy na puszystą masę.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 3

Następnie dodajemy cukier waniliowy i nadal ubijamy.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok4

Stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie ubijając.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 5

Pod koniec dodajemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 6

Całość mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.


Wielkanocna babka cytrynowa
Krok 7

Masę przekładamy do keksówki (u mnie długości 25 cm), wyrównujemy. Pieczemy przez 40-45 minut w temp. 170 stopni aż do suchego patyczka. 


Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem
Krok 8

Gdy babka przestygnie, wtedy kroimy ją w kromki jak chleb, wycinamy z każdej zajączka za pomocą specjalnej foremki.


Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem
Krok 9

Ciasto cytrynowe robimy na takiej samej zasadzie: masło ucieramy z cukrami na jasny puch. Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku i pod koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, a także sok z cytryny. Do foremki nakładamy 2-3 łyżki ciasta na spód, wyrównujemy łyżką. Na środek keksówki układamy nasze zajączki jeden przy drugim.


Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem
Krok 10

Przykrywamy pozostałym ciastem, wyrównujemy. Pieczemy przez 40-45 minut w temp. 170 stopni aż do suchego patyczka. Gdy babka przestygnie, wtedy jej wierzch dekorujemy lukrem cytrynowym.

Zachęcam też do wypróbowania przepisu na ciasto cytrynowe, jeżeli cytrusy to Twoje smaki.


Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

Wpis powstał przy współpracy z przyprawami Galeo.

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 121

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
26 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Marta
1 miesiąc temu

Pamiętajcie zeby mieć małą foremkę króliczka, ciasto nie wyrasta duże i robi się problem, ponadto sprawdzajcie dobrze patyczkiem środek ciasta po podanym czasie babka była w środku mokra

Tomek
1 miesiąc temu

Super pomysł, właśnie piekę.. Tylko co zrobić z resztą ciasta po wykrawaniu króliczków?

Kasia Jasińska
2 lat temu

Wygląda nieziemsko! 🙂 Idę robić!

Malgosia Jalocha
3 lat temu

Jakie dokladnie ma Pani wymiary foremki ? Ja mam 25 X 10 cm i ciasto wyszlo mi plaskie i nie moge wykroic kroliczka.

Katarzyna
4 lat temu

Uuuu gdyby nie filmik to bym się ciągle zastanawiala jak tam wsadziłaś zajączka do srodka 😀 jaka magia!

Kuchnia MagdaLeny
4 lat temu

Ale świetna ta babka!

Celiak w podróży
4 lat temu

Super pomysł z tym króliczkiem, wygląda świetnie.

Iwona
4 lat temu

Ślicznie wygląda z zajączkiem 🙂

Agnieszka Wieczorek
4 lat temu

Wow! Babka jest prześliczna <3 Tak przygotowane ciasto będzie świetną ozdobą wielkanocnego stołu :)

Gosia www.rabarbarowo.pl
4 lat temu

Ale śliczna! Wyszła na prawdę zjawiskowo 🙂

Angelika_Monika Candy Pandas
4 lat temu

Robiłyśmy kiedyś jagielnik z takim zajączkiem w środku 😀 Fajnie i uroczo to wygląda 🙂

Malwina
4 lat temu

Jaka ona piękna! Ten króliczek vel zajączek wygląda uroczo 🙂

Renata
4 lat temu

babki wszystkie kochamy, a ta do tego jeszcze fajnie wygląda:)

Słodkie okruszki
4 lat temu

Piękne zdjęcia i przeurocza babka 🙂

Katarzyna
4 lat temu

Uuuu gdyby nie filmik to bym się ciągle zastanawiala jak tam wsadziłaś zajączka do srodka 😀 jaka magia!

Kuchnia MagdaLeny
4 lat temu

Ale świetna ta babka!

Celiak w podróży
4 lat temu

Super pomysł z tym króliczkiem, wygląda świetnie.

Iwona
4 lat temu

Ślicznie wygląda z zajączkiem 🙂

4 lat temu

Wow! Babka jest prześliczna <3 Tak przygotowane ciasto będzie świetną ozdobą wielkanocnego stołu 🙂

Ale śliczna! Wyszła na prawdę zjawiskowo 🙂

Robiłyśmy kiedyś jagielnik z takim zajączkiem w środku 😀 Fajnie i uroczo to wygląda 🙂

4 lat temu

Jaka ona piękna! Ten króliczek vel zajączek wygląda uroczo 🙂

Renata
4 lat temu

babki wszystkie kochamy, a ta do tego jeszcze fajnie wygląda:)

4 lat temu

Piękne zdjęcia i przeurocza babka 🙂

Back to top button