CiasteczkaCiasteczka czekoladoweCzekoladaDla dzieciDla dzieciImprezaSpecjalne okazjeSłodkości

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe to coś naprawdę pysznego! Rozpływają się w ustach… Uwierzcie mi na słowo. Już po jednym kęsie masz ochotę na kolejne i kolejne… Do kawki jak znalazł! Te ciastka czekoladowe uwielbiane są przez dzieci jak i dorosłych. Ogólnie nie znam osoby, której by nie smakowały…

Przepis na ciasteczka czekoladowe

Ten przepis na ciasteczka czekoladowe nie powinien Ci sprawić żadnych trudności. Ich przygotowanie opisałam wraz ze zdjęciami krok po kroku. Dlatego jestem pewna, że wyjdą Ci idealne już za pierwszym podejściem. Domowe ciasteczka czekoladowe wychodzą naprawdę super smaczne. Wystarczy, że zrobisz je raz to przepadniesz… Serio! Są kruchutkie, maślane i mocno czekoladowe.

Jeżeli lubisz takie kruche, maślane ciasteczka to koniecznie wypróbuj te przepisy:

Przepis na: Ciasteczka czekoladowe

 Łącznie: 20 min

Składniki:

  • 200 g masła
  • 160 g cukru białego lub trzcinowego
  • 2 jajka
  • 320 g mąki pszennej
  • 60 g ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżka masła orzechowego lub nutelli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g groszków czekoladowych lub (posiekane 80 g czekolady mlecznej, 40 g gorzkiej)

Ciasteczka czekoladowe przepis krok po kroku:

Wykonanie: 

kruche ciastka
Krok 1

Miękkie masło (200 g) miksujemy z cukrem (160 g) przez 1-2 minuty aż masa zrobi się puszysta.


ciastka kakaowe
Krok 2

Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując.


ciastka dla dzieci
Krok 3

Wsypujemy mąkę pszenną (320 g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i kakao (60 g). Dodajemy także masło orzechowe lub nutellę (1 płaska łyżka). Całość lekko mieszamy za pomocą łyżki.


ciastka dla dzieci
Krok 4

Na sam koniec dodajemy groszki czekoladowe (120 g) lub drobno posiekaną czekoladę (ja wymieszałam mleczną lub gorzką).

Łyżkę posiekanej czekolady czy groszków zwykle odstawiam na bok i wkładam je w uformowane już ciasteczka.

Zagniatamy dłonią gładkie ciasto.

ciastka czekoladowe
Krok 5

Z ciasta formujemy długi rulonik i wycinamy kawałki w równych odstępach. Powinno wyjść około 20-24 ciastek średniej wielkości.


proste ciasteczka czekoladowe
Krok 6

Formujemy ciasteczka i układamy równomiernie na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ich wierzchu wbijamy po 3-4 kosteczki posiekanej czekolady.

Piec przez 10-12 minut w temp. 190 stopni (góra-dół). Długość pieczenia zależy głównie od wielkości uformowanych ciastek. Nie polecam ich piec zbyt długo, bo najsmaczniejsze są po około 10 minutach pieczenia. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika mogą wydawać się niedopieczone, lecz po chwili zastygają (można je bez problemu odkleić od papieru, nie kruszą się, ani nic w tym stylu). Smacznego!


Ciasteczka czekoladowe

przepis na ciasteczka czekoladowe

ciasteczka czekoladowe przepis

kruche ciasteczka czekoladowe

szybkie ciasteczka czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 28

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Ciasteczka czekoladowe

Lubisz szybkie przekąski na słodko? W takim razie koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasteczka czekoladowe! Są naprawdę przepyszne i ciężko poprzestać na jednym 🙂 Do przepisu możemy czekoladę połamać, pokroić w kostkę lub użyć czekoladowych groszków. Możemy również użyć gorzką lub mleczną czekoladę, albo jedną i drugą. Ja najczęściej korzystam z tej ostatniej opcji, ale wszystko zależy od Twoich preferencji. W każdej wersji ciasteczka czekoladowe smakują rewelacyjne. Jestem przekonana, że jak raz ich spróbujesz, to ten przepis trafi na listę ulubionych wypieków i będziesz je robić bardzo często!

Przepis na ciasteczka z czekoladą

Ten przepis na ciasteczka z czekoladą są idealnym przepisem dla osób, które są fanami czekolady lub zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Ciasteczka z kawałkami czekolady docenią nie tylko dzieci, ale również dorośli. Są świetnym pomysłem na każdą okazję, zarówno jako dodatek do popołudniową kawusię, słodki dodatek na imprezę czy też jako smaczna przekąska, kiedy spodziewamy się gości i nie mamy za wiele czasu na przygotowanie czegoś do poczęstunku. Aby przygotować czekoladowe ciasteczka, potrzebować będziemy następujące składniki: masło, jajka, mąkę pszenną, kakao, masło orzechowe lub nutellę, proszek do pieczenia oraz czekoladę. Ważne, aby masło było miękkie, czyli w temperaturze pokojowej.

Szybkie ciastka czekoladowe

Te szybkie ciastka czekoladowe przygotujesz w zaledwie 20 minut, a uwierz mi, że warto! Nie trzeba tutaj przygotowywać ciasta kruchego i dawać go do lodówki na 2 godziny, dlatego te szybkie ciastka czekoladowe są super rozwiązaniem dla osób, które nie mają za dużo czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. Zresztą sama często mam tak, że nachodzi mnie myśl, że zjadłabym co słodkiego, ale nie zawsze mam czas, aby przygotowywać skomplikowane dania. W takim przypadku bardzo chętnie sięgam po takie smakołyki. Z tego przepisu wychodzi około 24 ciasteczek, ale oczywiście wszystko zależy jak duże ciastka czekoladowe zrobisz.

Z reguły nie używam margaryny w swoich przepisach, jednak jeżeli nie masz żadnego masła pod ręką, to możesz je nią zastąpić. Tak samo sodę oczyszczoną możesz zastąpić proszkiem do pieczenia i na odwrót.

Przepis na ciastka z czekoladą

Wychodzę z założenia, że przepis na ciastka z czekoladą oraz ich sposób przygotowania ma być prosty i taki właśnie ten przepis jest! Zaczynamy od tego, że miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. W kolejnym kroku dodajemy sypkie składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Uważam, że ciastka czekoladowe smakują jeszcze lepiej kiedy dodamy nutellę lub masło orzechowe, więc polecam również ich użyć. Mieszamy do połączenia się składników. Na tym etapie możesz dodać również posiekane orzechy, jeżeli masz ochotę.

Następnie dodaję czekoladę i ugniatam ręką ciasto. Potem formuję rulonik i wycinam mniej więcej równe kawałki. Formujemy z nich ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Dodatkowo na wierzch możemy dodać kilka kawałków czekolady. Wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez około 10 minut. Wiem, że będzie ciężko się powstrzymać, ale po upieczeniu najlepiej odczekać do całkowitego przestygnięcia, wtedy nasze ciasteczka czekoladowe będą najsmaczniejsze.

Back to top button