CiasteczkaSłodkości

Czekoladowe ciasteczka z orzechami

Czekoladowe ciasteczka z orzechami zrobisz w 20 minut! Są kruche, mocno czekoladowe i znikają w oka mgnieniu. Można je przyrównać do domowych ciasteczek piegusków.

Przepis na: Czekoladowe ciasteczka z orzechami

 Przygotowanie: 8 min  Pieczenie: 12 min  Łącznie: 20 min

 Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 300 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru 
  • 160 g masła 
  • 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych

Rozpuszczone, przestygnięte masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko. Dodajemy składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę (najlepiej w grubsze kawałki), a także zmielone orzechy (ja zmieliłam w blenderze, lecz można je równie dobrze po prostu drobno pokroić), mieszamy łyżką. Formujemy w rękach ciasteczka. Piec przez 10 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!


Czekoladowe ciasteczka z orzechami

Czekoladowe ciasteczka z orzechami

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close