Opis przepisu
Zapraszam na nowe, ekspresowe ciasto z batonikami Dare – zrobisz je w 15 minut! Później wkładasz do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał, a herbatniki zmiękły. Jest to banalnie prosty deser, a smakuje naprawdę świetnie!
Uwielbiam batoniki Dare – są to wafle w czekoladzie z kremem czekoladowym. Można je kupić obecnie w większości sklepów (nawet małych osiedlowych). Przepis na samo ciasto jest dosyć uniwersalny, więc jeśli wolisz, to zastąp je batonikami Kit-Kat, Kinder Bueno czy Princessą i stwórz swoją własną wersję tego ciasta 🙂
Przepis na: Ekspresowe ciasto z batonikami Dare
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Krem:
- 500 g mascarpone
- około 330 ml śmietanki 36% (lub 30%)
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 3 batoniki Dare
- 3 herbatniki
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki 30%
- 100 g czekolady gorzkiej
- opcjonalnie 1 batonik Dare
Dodatkowo:
- gęsta konfitura z malin lub czarnej porzeczki
- 240 g herbatników maślanych
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto z batonikami Dare?
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania kremu z pokrojonymi batonikami Dare (te batoniki można obecnie kupić praktycznie w każdym sklepie).
Krem
Mascarpone oraz śmietanka – powinny być schłodzone, wyciągnięte prosto z lodówki. Użyłam śmietanki 36% (UHT, bodajże z Lidla).
W misce miksujemy mascarpone (500 g) ze śmietanką (330 g) oraz cukrem pudrem (3 płaskie łyżki) – jedynie do momentu powstania sztywnego, gęstego kremu. To powinno zająć około 2-3 minuty.
Krok 2
Dodajemy drobno pokrojone batoniki (3 sztuki) oraz herbatniki (3 sztuki).
Krok 3
Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników.
Próbujemy krem i jeśli nie będzie dla Ciebie wystarczająco słodki to można dodać nieco więcej cukru pudru i mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 4
Dno blaszki (moja mała prostokątna o wymiarach 18×28 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Układamy pierwszą warstwę herbatników. Smarujemy warstwę gęstej konfitury malinowej lub porzeczkowej (ja miałam swoją domową konfiturę z czerwonej i czarnej porzeczki). Ważne, żeby ta konfitura nie była zbyt słodka, bo ma stanowić kontrast dla słodkiego kremu.
Nie polecam rzadkich dżemów.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Polewamy wierzch ciasta. Posypujemy opcjonalnie pokrojonym batonikiem Dare. Jeśli chcesz to możesz także dodać garść świeżych malin czy borówek.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc – następnego dnia będzie się lepiej kroić. Smacznego!
Komentarze
Ile czasu może ciasto stać w lodówce? Zrobiłam je w sobotę i zastanawiam się, czy wytrzyma do środy.
U mnie było maksymalnie 4 dni w lodówce i dłużej niestety nie testowałam 🙁
Ciasto wyszło pyszne, dodałam herbatniki pełnoziarniste bo takie kupiłam w sklepie przez przypadek 😅 kusi mnie żeby wypróbować zrobić je na ciasteczkowym spodzie 😁
Wyszło naprawdę świetnie 🙂