Sernik waniliowy z kremem pistacjowym

5/5 (15 ocen)
Połączenie ciasteczkowego spodu, waniliowej bazy serowej oraz intensywnego kremu pistacjowego to naprawdę strzał w dziesiątkę! Ten sernik waniliowy wyszedł u mnie trochę przez przypadek, ale okazało się, że jest idealny na każdą okazję, Jestem przekonana, że podbije również Twoje serce.

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy na ciasteczkowym spodzie to naprawdę smaczny, prosty do przygotowania wypiek. Wierzch można udekorować polewą czekoladową, kajmakiem, lukrem czy tak jak ja – kremem pistacjowym, połówkami truskawek oraz posiekanymi pistacjami. W takim wydaniu ten sernik smakuje naprawdę świetnie!

Sernik waniliowy sprawdzi się świetnie na różne uroczystości rodzinne czy domówki. Ja skorzystałam z gotowego sera z wiaderka, ale oczywiście jeśli wolisz, to możesz użyć tradycyjnego twarogu i go dwukrotnie zmielić. Do masy serowej użyłam cukru z prawdziwą wanilią, a nie powszechnie dostępnego cukru wanilinowego. Jestem pewna, że posmakuje Ci od pierwszego kęsa.

Przepis na: Sernik waniliowy z kremem pistacjowym

Porady na start

  • Wierzch sernika waniliowego możesz udekorować według własnych preferencji. W sezonie wakacyjnym fajnie się sprawdzi krem śmietankowy z mascarpone oraz świeże owoce. Ja udekorowałam kremem pistacjowym na bazie pasty pistacjowej (100% pistacji) – ciężko ją kupić stacjonarnie, więc zawsze zamawiam przez internet.
  • Zamiast ciasteczkowego spodu możesz wykonać tradycyjne kruche ciasto, tylko podpiecz je przed wlaniem masy serowej.
  • W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 180 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 60 g miękkiego masła
  • 170 g cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego

Opcjonalnie krem pistacjowy:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 nieco czubata łyżka pasty pistacjowej (100% pistacji) lub 2 łyżki kremu pistacjowego

Dodatkowo:

  • kilka truskawek
  • łyżka posiekanych pistacji
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik waniliowym z kremem pistacjowym?

Krok 1

zblendowane herbatniki maślane

Herbatniki maślane jasne lub kakaowe (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (80 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 2

ciasteczkowy spód z herbatników do sernika waniliowego

Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 


Krok 3

składniki na waniliową masę serową

Masa serowa:

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Do przygotowania tego sernika fajnie się sprawdzi twaróg dwukrotnie mielony, ale możesz też użyć z wiaderka. Ja najczęściej kupuję z Wielunia lub Piątnicy.

Do miski wkładamy twaróg (1 kg), masło (60 g, miękkie w temp. pokojowej), cukier (170 g) oraz 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (jeśli wolisz to zastąp ziarenkami z 1/2 laski wanilii). Miksujemy na średnich obrotach miksera jedynie do połączenia się składników.


Krok 4

masa serowa do sernika waniliowego

Dodajemy stopniowo po jednym jajku (miksując przez kilka sekund po dodaniu każdego).

Dodajemy także budyń (2 płaskie łyżki) oraz śmietankę (100 ml). Miksujemy przez kilka sekund.


Krok 5

Sernik waniliowy przed upieczeniem

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. 

Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę.

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni, a później przez 30 minut w temperaturze 150 stopni. Ustawiamy na cały etap pieczenia grzanie góra-dół, bez termoobiegu. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 15 minut, później lekko uchylamy drzwiczki. Ja zwykle zostawiam sernik w środku w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.


Krok 6

Sernik waniliowy z kremem pistacjowym, truskawkami i pistacjami

Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony to można go udekorować polewą czekoladową, kajmakiem czy np. kremem pistacjowym.

W przypadku kremu pistacjowego to miksujemy przez chwilę schłodzone mascarpone (250 g) ze śmietanką (100 ml) oraz cukrem pudrem (3 łyżeczki) do momentu sztywnego kremu. Dodajemy pastę pistacjową i miksujemy do połączenia się składników.

Sernik dekorujemy kremem pistacjowym, połówkami truskawek oraz posiekanymi pistacjami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Lubisz inne wypieki z dodatkiem pistacji? W takim razie koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na sernik pistacjowy czy pistacjowe tiramisu.


sernik waniliowy z pistacjami

Sernik waniliowy

sernik z budyniem waniliowym

 

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 15

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Sernik waniliowy przepis

Szukasz idealnego przepisu na sernik waniliowy? Ten deser jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a przy tym rewelacyjny w smaku. Kruchy spód z ciasteczek stanowi idealną bazę dla delikatnej masy serowej o bogatym aromacie wanilii. Dodatek owoców, czekolady lub innych składników na wierzchu może wzbogacić jego smak i nadać mu wyjątkowy charakter. Ja dodałam akurat krem pistacjowy, który zrobiłam na bazie  mascarpone, śmietanki kremówki, cukru pudru oraz pasty pistacjowej i muszę powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę! Cały przepis na sernik waniliowy wyszedł u mnie trochę przez przypadek, ale jestem naprawdę zadowolona z mojej inwencji twórczej. Mam nadzieję, że ten sernik posmakuje tobie, tak bardzo jak mi.

Sernik z budyniem waniliowym

Sernik z dodatkiem budyniu waniliowego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sernika. Połączenie kremowego sera z waniliowym budyniem tworzy niezwykle aksamitną konsystencję. Jeżeli jesteś miłośnikiem delikatnych i aromatycznych deserów, to ten przepis jest na pewno warty wypróbowania. Smak dodatkowo podbija tutaj cukier z prawdziwą wanilią, który sprawia, że nuta waniliowa jest jeszcze bardziej wyczuwalna. Często piekę serniki, ale muszę przyznać, że dawno tak szybko żaden inny sernik nie zniknął z patery.

RozwińZwiń