Tiramisu pistacjowe

4.8/5 (32 ocen)
Tiramisu pistacjowe to pyszna wariacja klasycznego włoskiego deseru. Do jego przygotowania użyłam kremu pistacjowego, dzięki któremu powstał deser o kremowej konsystencji, bogatym smaku pistacji i delikatnym aromacie kawowym.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie 30 min

Tiramisu pistacjowe

Opis przepisu

To zdecydowanie deser dla prawdziwych fanów pistacji… Tiramisu pistacjowe to genialny, bardzo prosty do przygotowania deser. Wychodzi niezwykle kremowe i uzależniające. Uwierz mi na słowo!

Jeden składnik jest w tym deserze kluczowy i jest to krem pistacjowy, dlatego warto nabyć go w dobrej jakości. Niestety najczęściej te kremy tworzone dla sieci marketowych są (w moim odczuciu oczywiście) po prostu niedobre i przesłodzone. Na szczęście sprzedawcy internetowi w Polsce mają bardzo wiele dobrych jakościowo produktów, zarówno od firm Polskich, jak i Włoskich, więc ja zawsze kupuję wcześniej krem oraz pastę pistacjową po prostu przez internet.

Jeżeli zastanawiasz się do czego wykorzystać później jeszcze krem oraz pastę to polecam wypróbować bułeczki pistacjowe z białą czekoladą oraz sernik pistacjowy.

Zapraszam także do wypróbowania klasycznego, włoskiego tiramisu w pucharkach.

Przepis na: Tiramisu pistacjowe

Składniki:

  • 3 białka + szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki kremu pistacjowego
  • opcjonalnie 1 łyżka pasty pistacjowej
  • 1/2 szklanki espresso
  • opcjonalnie 1 łyżka likieru np. amaretto
  • 200 g biszkoptów podłużnych lub okrągłych
  • świeże maliny do dekoracji
  • odrobina posiekanych pistacji do dekoracji
Wyślij emailem

Tiramisu pistacjowe przepis krok po kroku:


Krok 1

ubite białka

Pistacjowe tiramisu zaczynamy od dokładnego oddzielenia białek od żółtek (do dwóch osobnych misek).

Za pomocą miksera ubijamy trzy białka ze szczyptą soli (naczynie, w którym będziecie ubijać białka musi być czyste i suche).

Po kilku minutach powinna powstać sztywna piana.


Krok 2

ubite żółtka z cukrem

W drugim naczyniu ubijamy przez kilka minut żółtka z cukrem (100 g), aż zrobi się jasna, puszysta masa.  


Krok 3

żółtka z mascarpone

Dodajemy do niej stopniowo mascarpone (500 g), miksując po dodaniu każdej następnej czubatej łyżki.


Krok 4

dodanie do masy kremu pistacjowego

Do masy z mascarpone dodajemy krem pistacjowy – ja użyłam 2 nieco czubate łyżki.

Dla podbicia smaku dodajemy opcjonalnie likier amaretto (ok. 1 łyżka) oraz pastę pistacjową (1 łyżka).  


Krok 5

przygotowanie kremu pistacjowego do tiramisu

Miksujemy dosłownie przez minutkę.


Krok 6

masa z kremu pistacjowego do tiramisu

Dodajemy stopniowo ubite na sztywno białka. Powoli, delikatnie mieszamy całość za pomocą trzepaczki. 


Krok 7

biszkopty

Zaparzamy sobie espresso (niecałe 3/4 szklanki) i odstawiamy do przestygnięcia.

Jeśli zamierzacie zaserwować tiramisu pistacjowe w szklankach czy pucharkach to musicie przekroić sobie biszkopty (ja kupiłam podłużne stricte do tiramisu, ale równie dobrze mogą być okrągłe), dostosowując ich wielkość do użytej szklanki.

Mi wyszło 5 porcji – ja użyłam szklanki o pojemności 250 ml. 


Krok 8

przygotowanie tiramisu pistacjowego

Na dno szklanek lub pucharków nakładamy po dwa biszkopty (moczymy je lekko z jednej strony w przestudzonej kawie, ja używam espresso bez słodzenia, ale możesz dodać nieco cukru czy likieru amaretto).

Nakładamy do każdej szklanki po dwie płaskie łyżki masy, następnie ponownie zanurzone w kawie biszkopty. W ten sposób powtarzamy czynność minimum 3 razy, aż nasze szklanki się całkiem wypełnią. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami – najlepiej tu pasują maliny, ewentualnie borówki oraz posiekanymi pistacjami. Opcjonalnie przed nałożeniem malin można wierzch oprószyć odrobiną kakao.

Deser chłodzimy minimum pół godziny w lodówce. Smacznego!


Tiramisu pistacjowe przepis

Tiramisu pistacjowe

Przepis na tiramisu pistacjowe

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 32

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments