Opis przepisu
To zdecydowanie deser dla prawdziwych fanów pistacji… Tiramisu pistacjowe to genialny, bardzo prosty do przygotowania deser. Wychodzi niezwykle kremowe i uzależniające. Uwierz mi na słowo!
Jeden składnik jest w tym deserze kluczowy i jest to krem pistacjowy, dlatego warto nabyć go w dobrej jakości. Niestety najczęściej te kremy tworzone dla sieci marketowych są (w moim odczuciu oczywiście) po prostu niedobre i przesłodzone. Na szczęście sprzedawcy internetowi w Polsce mają bardzo wiele dobrych jakościowo produktów, zarówno od firm Polskich, jak i Włoskich, więc ja zawsze kupuję wcześniej krem oraz pastę pistacjową po prostu przez internet.
Jeżeli zastanawiasz się do czego wykorzystać później jeszcze krem oraz pastę to polecam wypróbować bułeczki pistacjowe z białą czekoladą oraz sernik pistacjowy.
Zapraszam także do wypróbowania klasycznego, włoskiego tiramisu w pucharkach.
Przepis na: Tiramisu pistacjowe
Składniki:
- 3 białka + szczypta soli
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 500 g mascarpone
- 2 łyżki kremu pistacjowego
- opcjonalnie 1 łyżka pasty pistacjowej
- 1/2 szklanki espresso
- opcjonalnie 1 łyżka likieru np. amaretto
- 200 g biszkoptów podłużnych lub okrągłych
- świeże maliny do dekoracji
- odrobina posiekanych pistacji do dekoracji
Zobacz również:
Tiramisu pistacjowe przepis krok po kroku:
Krok 1
Pistacjowe tiramisu zaczynamy od dokładnego oddzielenia białek od żółtek (do dwóch osobnych misek).
Za pomocą miksera ubijamy trzy białka ze szczyptą soli (naczynie, w którym będziecie ubijać białka musi być czyste i suche).
Po kilku minutach powinna powstać sztywna piana.
Krok 2
W drugim naczyniu ubijamy przez kilka minut żółtka z cukrem (100 g), aż zrobi się jasna, puszysta masa.
Krok 3
Krok 4
Dla podbicia smaku dodajemy opcjonalnie likier amaretto (ok. 1 łyżka) oraz pastę pistacjową (1 łyżka).
Krok 5
Miksujemy dosłownie przez minutkę.
Krok 6
Krok 7
Zaparzamy sobie espresso (niecałe 3/4 szklanki) i odstawiamy do przestygnięcia.
Jeśli zamierzacie zaserwować tiramisu pistacjowe w szklankach czy pucharkach to musicie przekroić sobie biszkopty (ja kupiłam podłużne stricte do tiramisu, ale równie dobrze mogą być okrągłe), dostosowując ich wielkość do użytej szklanki.
Mi wyszło 5 porcji – ja użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Krok 8
Na dno szklanek lub pucharków nakładamy po dwa biszkopty (moczymy je lekko z jednej strony w przestudzonej kawie, ja używam espresso bez słodzenia, ale możesz dodać nieco cukru czy likieru amaretto).
Nakładamy do każdej szklanki po dwie płaskie łyżki masy, następnie ponownie zanurzone w kawie biszkopty. W ten sposób powtarzamy czynność minimum 3 razy, aż nasze szklanki się całkiem wypełnią. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami – najlepiej tu pasują maliny, ewentualnie borówki oraz posiekanymi pistacjami. Opcjonalnie przed nałożeniem malin można wierzch oprószyć odrobiną kakao.
Deser chłodzimy minimum pół godziny w lodówce. Smacznego!
Komentarze
Pysznie wygląda. 🙂
dzięki 🙂