
Kuleczki ziemniaczane to smaczna przekąska imprezowa z chrupiącą skórką i pysznym wnętrzem. Bardzo tania i niesamowicie prosta do przygotowania. Świetnie nada się również jako dodatek do obiadu 🙂
Kuleczki ziemniaczane z serem
Zostały Ci ziemniaki z obiadu? W takim razie koniecznie przygotuj kuleczki ziemniaczane z serem w środku. Polecam użyć Grana Padano lub parmezan. Warto też dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki lub koperek. Jeśli chodzi o użyte ziemniaki to najlepiej poszukać mączystą odmianę (typ C – takie jak na pierogi czy kopytka).
Kulki ziemniaczane można podać z domowym sosem czosnkowym czy innym ulubionym sosem. Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski, to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – przekąski na imprezę.
Przepis na: Kuleczki ziemniaczane
Łącznie: 40 min
Liczba porcji: 35 kulek ziemniaczanych
Składniki :
- 550 g mączystych ziemniaków
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- 50 g sera np. Grana Padano
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu czarnego
- opcjonalnie 1 łyżeczka natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia
- olej do smażenia
Kuleczki ziemniaczane – przepis krok po kroku:
Ziemniaki (po obraniu 550 g) gotujemy w osolonej wodzie przez około 25 minut (aż wbity w ziemniaka widelec będzie gładko wchodzić). Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę.
Do miski dodajemy ugotowane ziemniaki, mąkę (120 g), skrobię (1 czubata łyżka), jajko, starty na tarce o drobnych oczkach ser (50 g), sól (1 łyżeczka), pieprz (1 większa szczypta), bułkę tartą (2 łyżki), a także opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki (1 łyżeczka).
Zagniatamy jednolite ciasto.
Dzielimy na małe części i formujemy w dłoniach kuleczki (mi wyszło około 35 szt. kuleczek). Każdą kulkę ziemniaczaną obtaczamy w bułce tartej (najlepiej 2 łyżki bułki wsypać do miseczki i w niej obtaczać).
Do smażenia najlepiej użyć mniejszej patelni lub garnek. Wlewamy około 300-400 ml oleju. Smażymy kuleczki najlepiej jakby były do połowy zanurzone w oleju) przez około 2 minutki na średnim ogniu. Mają być rumiane z każdej strony.
Wyciągamy z oleju i układamy opcjonalnie na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!
Bardzo nam smakowało 🙂 Mimo tego, że zapomniałam dodać sera 😛
Bardzo sycąca, przepyszna przekąska na imprezę 🙂 Ja robię te kulki czasem na obiad jako danie samo w sobie jak nie mam czasu, a ziemniaki mi zostaną z obiadu z poprzedniego dnia.