Kuleczki ziemniaczane

4.6/5 (346 ocen)

Ilość porcji

35

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

Kuleczki ziemniaczane przepis

Kuleczki ziemniaczane to smaczna przekąska imprezowa z chrupiącą skórką i pysznym wnętrzem. Bardzo tania i niesamowicie prosta do przygotowania. Świetnie nada się również jako dodatek do obiadu 🙂

Kuleczki ziemniaczane z serem

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? W takim razie koniecznie przygotuj kuleczki ziemniaczane z serem w środku. Polecam użyć Grana Padano lub parmezan. Warto też dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki lub koperek. Jeśli chodzi o użyte ziemniaki to najlepiej poszukać mączystą odmianę (typ C – takie jak na pierogi czy kopytka).

Kulki ziemniaczane można podać z domowym sosem czosnkowym czy innym ulubionym sosem. Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski, to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – przekąski na imprezę.

Przepis na: Kuleczki ziemniaczane

Składniki:

Składniki :

  • 550 g mączystych ziemniaków
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • 50 g sera np. Grana Padano
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia
  • olej do smażenia
Wyślij emailem

Kuleczki ziemniaczane - przepis krok po kroku


Krok 1

składniki na kuleczki ziemniaczane

Ziemniaki (po obraniu 550 g) gotujemy w osolonej wodzie przez około 25 minut (aż wbity w ziemniaka widelec będzie gładko wchodzić). Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Dusimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę.

Do miski dodajemy ugotowane ziemniaki, mąkę (120 g), skrobię (1 czubata łyżka), jajko, starty na tarce o drobnych oczkach ser (50 g), sól (1 łyżeczka), pieprz (1 większa szczypta), bułkę tartą (2 łyżki), a także opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki (1 łyżeczka).


Krok 2

ciasto na kulki ziemniaczane

Zagniatamy jednolite ciasto.


Krok 3

kulki ziemniaczane w panierce

Dzielimy na małe części i formujemy w dłoniach kuleczki (mi wyszło około 35 szt. kuleczek). Każdą kulkę ziemniaczaną obtaczamy w bułce tartej (najlepiej 2 łyżki bułki wsypać do miseczki i w niej obtaczać).


Krok 4

smażenie kuleczek ziemniaczanych na oleju

Do smażenia najlepiej użyć mniejszej patelni lub garnek. Wlewamy około 300-400 ml oleju. Smażymy kuleczki najlepiej jakby były do połowy zanurzone w oleju) przez około 2 minutki na średnim ogniu. Mają być rumiane z każdej strony.


Krok 5

Jak zrobić kulki ziemniaczane

Wyciągamy z oleju i układamy opcjonalnie na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!


Kuleczki ziemniaczane z serem

Kuleczki ziemniaczane z serem

Kuleczki ziemniaczane

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 346

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Onieeee
Onieeee
1 rok temu

Chciałam wycofać gwiazdkę. Przez przypadek wcisnęłam zbyt mała ilość… Przepis zasługuje na 5 gwiazdek.

Teresa
Teresa
2 lat temu

Bardzo nam smakowało 🙂 Mimo tego, że zapomniałam dodać sera 😛

Lidka
Lidka
2 lat temu

Bardzo sycąca, przepyszna przekąska na imprezę 🙂 Ja robię te kulki czasem na obiad jako danie samo w sobie jak nie mam czasu, a ziemniaki mi zostaną z obiadu z poprzedniego dnia.

Kulki ziemniaczane przepis

Przepis na kulki ziemniaczane jest naprawdę prosty i jest to świetny pomysł na dodatek do obiadu, aby zastąpić tradycyjne ziemniaki czy frytki. Kuleczki ziemniaczane sprawdzą się również jako osobny dodatek, jako przekąska na imprezę. Możemy podać je np. z sosem czosnkowym, sosem BBQ czy zwykłym ketchupem. Są idealne na 1-2 ugryzienia 🙂 Nie jest to jednak przepis tzw. last-minute jak np. kanapeczki imprezowe, a ich przyrządzenie musimy jednak z delikatnym czasem zaplanować, ponieważ czas przygotowania to ok. 40 min. Znaczna większość czasu, czyli około 25 min musimy poświęcić na ugotowanie ziemniaków. W tym czasie oczywiście możemy przygotować oczywiście główne danie do obiadu lub inne przekąski 🙂

Jak zrobić kulki ziemniaczane

Aby zrobić kulki ziemniaczane będziemy potrzebować ugotowanych ziemniaków, mąki pszennej, łyżkę skrobi ziemniaczanej, jajko, trochę sera, soli, pieprzu oraz bułki tartej. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Do obtoczenia potrzebna nam będzie również bułka tarta, w której będziemy tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyli na głębokim tłuszczu na wysokiej patelni lub w garnku. Po usmażeniu kładziemy je na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kuleczki ziemniaczane z serem

Kuleczki ziemniaczane z serem w chrupiącej skórce i mięciutkim wnętrzem na pewno przypadną Ci do gustu! Zachwycone powinny być również dzieci, które za zwykłymi ziemniakami potrafią nie przepadać. Wiem, że można kupić gotowe kuleczki ziemniaczane w sklepie, jako produkt mrożony, ale szczerze powiedziawszy, w moim odczuciu te przygotowanie własnoręcznie biją je na głowę! Mimo że próbowałam wielu producentów, zarówno tych droższych, jak i tańszych produktów. Ziemniaczane kuleczki obtoczone w bułce tartej, smakują najlepiej, jeżeli zadbamy o dobre składniki. Najważniejsze, aby przy wyborze ziemniaków wybierać te, które mają klasę kulinarną typu C, czyli tzw. ziemniaki mączyste. Ten typ charakteryzuje się tym, że po ugotowaniu ziemniaki nie rozsypują się, a ich miąższ jest lekko suchy. Świetnie nadają się do przygotowania pierogów, kopytek czy właśnie kuleczek ziemniaczanych.

RozwińZwiń