Makaron z tofu

5/5 (6 ocen)

Ilość porcji

2-3

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

makaron z tofu

Makaron z tofu to aromatyczne, pełne smaku danie kuchni azjatyckiej. W wersji wegetariańskiej smakuje naprawdę genialnie. Zrobisz je w 20 minut!

Makaron ryżowy z tofu

W tym przepisie użyłam makaron ryżowy (wstążki, 5 mm), ale świetnie będzie też pasować makaron chow mein. Z przepisu wychodzą dwie spore porcje lub trzy mniejsze.

Przepis na: Makaron z tofu

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego (5 mm, noodles)
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 100 g tofu np. naturalnego
  • 1 duża marchewka
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka masła orzechowego
  • kilka kropli soku z limonki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • opcjonalnie 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 płaska łyżka orzechów nerkowca
  • 1 płaska łyżka sezamu
Wyślij emailem

Makaron z tofu przepis krok po kroku:


Krok 1

kuchnia azjatycka

Makaron z tofu najlepiej zjeść zaraz po jego przygotowaniu. Z przepisu wychodzą dwie spore porcje lub trzy mniejsze.

Makaron ryżowy (100 g) gotujemy według instrukcji – u mnie było to 5 minut.

Tofu (100 g) kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dymkę lekko siekamy.


Krok 2

danie kuchni azjatyckiej

W woku lub głębszej patelni smażymy na rozgrzanym oleju przeciśnięty przez praskę czosnek (1 większy ząbek), starty na tarce o drobnych oczkach świeży imbir (2 płaskie łyżeczki). Po chwili dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażymy przez chwilę na dużym ogniu.

Dodajemy tofu i smażymy przez minutkę. 


Krok 3

makaron ryżowy z tofu i warzywami

Całość przesuwamy na bok i wlewamy roztrzepane jajko. Smażymy jak omleta i jak będzie już jajko ścięte, wtedy je rozdrabiamy i mieszamy z tofu i warzywami.


Krok 4

makaron z tofu i warzywami

W miseczce mieszamy sos sojowy (5-6 łyżek), olej sezamowy (2 łyżeczki), kilka kropli soku z limonki, a także opcjonalnie lekko czubatą łyżeczkę masła orzechowego (fajnie podkręca orzechowy smak całego dania). Jeśli lubisz ostrzejsze smaki to dodaj odrobinę żółtej czy zielonej pasty curry, czy nawet drobno posiekaną małą papryczkę chili.

Orzechy nerkowca (1 łyżka, można zastąpić ziemnymi solonymi lub niesolonymi) lekko siekamy.

Świeżą kolendrę również lekko siekamy. 


Krok 5

makaron ryżowy

Dodajemy sos, a także gorący, odcedzony makaron, posiekane orzechy, dymkę oraz kolendrę. Całość lekko mieszamy, smażąc na małym ogniu przez jakieś pół minuty. 


Krok 6

makaron ryżowy z tofu

Wierzch posypujemy opcjonalnie sezamem. Przekładamy na talerze.

Makaron z tofu podajemy z ćwiartką limonki (można sobie nią lekko skropić danie). Smacznego!

Szukasz podobnych dań kuchni azjatyckiej? W takim razie polecam pad thai, kurczaka Gong Bao, a także kurczaka curry z mango.


Makaron z tofu

Makaron z tofu

Makaron z tofu

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 6

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments