DeserySłodkości

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach to klasyk wśród włoskich deserów! Jest naprawdę przepyszny, a dodatkowo prosty i szybki do przyrządzenia.

Moje tiramisu w pucharkach zrobiłam na bazie serka mascarpone. Jeżeli w przepisach na tiramisu macie śmietankę kremówkę czy inne takie cuda to niestety nie będzie to stu procentowe tiramisu…

Tiramisu

Prawdziwe włoskie tiramisu jadłam rok temu w Rzymie i mnie po prostu zachwyciło. To co wcześniej wydawało mi się, że nim jest, totalnie odbiegało od smaku włoskiego. Mocno kawowe, puszyste i delikatne w smaku… Do tego włoskie, mocne espresso w wąskiej Rzymskiej uliczce.. Tego nie da się zapomnieć!

A tak przy okazji pamiętam jak w dzieciństwie często jadłam kogel mogel z surowych jajek i jakoś nigdy mi ta surowość nie przeszkadzała 🙂 Później miałam wielki problem z jedzeniem surowych żółtek czy nawet białek (pojawiło się teraz sporo przepisów np. na Ptasie mleczka właśnie na bazie surowych białek). Teraz już nie mam takich oporów, może przez to, że kupuję jajka ze sprawdzonego źródło i to najczęściej takie wiejskie.

Tiramisu w pucharku

Zwykle do mojego tiramisu w pucharku dodaję likier amaretto, ponieważ nadaje on bardziej aromatyczny i oryginalny zapach i smak.  Jeżeli chodzi o biszkopty to najczęściej kupuję takie okrągłe, które można dostać w każdym sklepie lub jeśli mi się tylko uda trafić na tydzień włoski w Lidlu czy Biedronce to takie klasyczne podłużne.

Na samym końcu dekorujemy nasze pyszne Tiramisu grubą warstwą kakao, a także listkiem mięty. Smacznego!

Przepis na: Włoskie Tiramisu

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 20 min + chłodzenie w lodówce

Składniki:

  • 3 białka + szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • 3/4 szklanki mocnego espresso
  • 1 łyżka likieru np. amaretto
  • 200 g biszkoptów np. okrągłych
  • kakao ekstra ciemne
  • opcjonalnie świeże owoce lub listki mięty do dekoracji

Tiramisu przepis

deser
Krok 1 

Jajka powinny być w temp. pokojowej.

Za pomocą mikser ubijamy trzy białka ze szczyptą soli (naczynie, w którym będziecie ubijać białka musi być czyste i suche, a białka idealnie oddzielone od żółtek). W drugim naczyniu ubijamy żółtka z cukrem (100g). Masa powinna być bardzo dobrze ubita, puszysta. Dodajemy do niej stopniowo mascarpone (500g), miksując po dodaniu każdej następnej łyżki.


deser
Krok 2 

Białka powinny być ubite na sztywną pianę.


tiramisu
Krok 3 

Ubite żółtka z dodatkiem mascarpone powinny mieć gęstą, dosyć stabilną konsystencję.


włoski deser
Krok 4 

Do masy z mascarpone dodajemy likier amaretto (ok. 1 łyżka) i delikatnie ubite białka.


włoski deser
Krok 5 

Powoli mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki.


tiramisu
Krok 6 

Mi wyszły trzy większe porcje, ale spokojnie Wam wystarczy składników na cztery szklanki czy pucharki.

Na dno szklanek lub pucharków nakładamy po dwa biszkopty (moczymy je lekko z jednej strony w przestudzonej kawie, ja używam espresso bez słodzenia). 


tiramisu w pucharkach
Krok 7 

Nakładamy masę (ja ją sobie przełożyłam do rękawa cukierniczego), a następnie posypujemy obficie kakao. W ten sposób powtarzamy czynność minimum 3 razy, aż nasze szklanki się całkiem wypełnią. Deser chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce. Smacznego!


Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4 / 5. Ilość głosów: 9

Oceń ten post jako pierwszy!

Tiramisu

Bardzo lubię przygotowywać proste i efektowne desery, które pięknie się prezentują na stole. Jeśli lubisz kawowe ciasta czy deserki to koniecznie musisz wypróbować domowe tiramisu. Uwielbiam je robić i jeść. Pyszna masa na bazie mascarpone, biszkopty namoczone w espresso, a do tego warstwa kakao… No połączenie doskonałe! Ten przepis na tiramisu jest bardzo prosty.

Tiramisu w pucharku

Deser tiramisu w pucharkach wygląda naprawdę bardzo efektownie. Można je przygotować w szklankach, miseczkach, kokilkach lub pucharkach jak do lodów. Tiramisu w pucharku można zaserwować także z dodatkiem owoców np. z malinami, truskawkami czy borówkami. Bardzo lubię taką owocową wersję. Tiramisu z owocami smakuje wybitnie smacznie!

Tiramisu w pucharkach przepis

Mój przepis na tiramisu w pucharkach najlepiej smakuje schłodzone. Przechowujemy je w lodówce. Jestem pewna, że takie domowe tiramisu posmakuje Tobie i Twoim domownikom. Można je oczywiście przygotować w w większej formie np. w naczyniu żaroodpornym, ale takie mini tiramisu to super forma do zaprezentowania dla gości.
Back to top button