Tiramisu w pucharkach

4.6/5 (67 ocen)
Jeśli masz ochotę na szybki, domowy deser z włoskim charakterem, to tiramisu w pucharkach będzie idealnym wyborem. Jest lekkie, pyszne, wyraźnie kawowe i zrobisz je w 20 minut.

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie

Tiramisu w pucharkach

Opis przepisu

Tiramisu w pucharkach to klasyk wśród włoskich deserów! Jest naprawdę przepyszny, a dodatkowo prosty i szybki do przyrządzenia.

Moje tiramisu w pucharkach zrobiłam na bazie serka mascarpone. Jeżeli w przepisach na tiramisu macie śmietankę kremówkę czy inne takie cuda to niestety nie będzie to stu procentowe tiramisu…

Tiramisu

Prawdziwe włoskie tiramisu jadłam rok temu w Rzymie i mnie po prostu zachwyciło. To co wcześniej wydawało mi się, że nim jest, totalnie odbiegało od smaku włoskiego. Mocno kawowe, puszyste i delikatne w smaku… Do tego włoskie, mocne espresso w wąskiej Rzymskiej uliczce.. Tego nie da się zapomnieć!

A tak przy okazji pamiętam jak w dzieciństwie często jadłam kogel mogel z surowych jajek i jakoś nigdy mi ta surowość nie przeszkadzała 🙂 Później miałam wielki problem z jedzeniem surowych żółtek czy nawet białek (pojawiło się teraz sporo przepisów np. na Ptasie mleczka właśnie na bazie surowych białek). Teraz już nie mam takich oporów, może przez to, że kupuję jajka ze sprawdzonego źródło i to najczęściej takie wiejskie.

Tiramisu w pucharku

Zwykle do mojego tiramisu w pucharku dodaję likier amaretto, ponieważ nadaje on bardziej aromatyczny i oryginalny zapach i smak.  Jeżeli chodzi o biszkopty to najczęściej kupuję takie okrągłe, które można dostać w każdym sklepie lub jeśli mi się tylko uda trafić na tydzień włoski w Lidlu czy Biedronce to takie klasyczne podłużne.

Na samym końcu dekorujemy nasze pyszne Tiramisu grubą warstwą kakao, a także listkiem mięty. Smacznego!

Przepis na: Tiramisu w pucharkach

Składniki:

  • 3 białka + szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • 3/4 szklanki mocnego espresso
  • 1 łyżka likieru np. amaretto
  • 200 g biszkoptów np. okrągłych
  • kakao ekstra ciemne
  • opcjonalnie świeże owoce lub listki mięty do dekoracji
Wyślij emailem

Tiramisu w pucharkach - przepis krok po kroku


Krok 1

Składniki na tiramisu w pucharkach powinny być w temperaturze pokojowej. 

Za pomocą miksera ubijamy trzy białka ze szczyptą soli (naczynie, w którym będziecie ubijać białka musi być czyste i suche, a białka idealnie oddzielone od żółtek). Po kilku minutach miksowania na wysokich obrotach miksera białka powinny być ubite na sztywną pianę.


Krok 2

W drugim naczyniu ubijamy żółtka z cukrem białym (100g). Można dodać opcjonalnie odrobinę cukru z prawdziwą wanilią.


Krok 3

Masa powinna być bardzo puszysta, zdecydowanie zwiększyć swoją objętość. Dodajemy do niej stopniowo mascarpone (500g), miksując przez dosłownie chwilkę po dodaniu każdej kolejnej łyżki.


Krok 4

Ubite żółtka z dodatkiem mascarpone powinny mieć gęstą, dosyć stabilną konsystencję.


Krok 5

Do masy z mascarpone dodajemy likier amaretto (ok. 1 łyżka), a także ubite białka – najlepiej je dodawać stopniowo i delikatnie mieszać za pomocą trzepaczki (do połączenia się składników).


Krok 6

Przygotowujemy sobie szklane pucharki lub najzwyklejsze szklanki o pojemności około 250 ml – mi wyszły 4 porcje.

Do miseczki wlewamy około 150-200 ml zaparzonego mocnego espresso (ja je osłodziłam łyżeczką cukru). Odstawiamy do ostygnięcia.


Krok 7

Tiramisu w pucharkach

Na dno szklanek lub pucharków nakładamy po dwa biszkopty (moczymy je lekko w przestudzonej kawie). Następnie nakładamy 2 płaskie łyżki masy, oprószamy kakao (najlepiej za pomocą sitka). Czynność powtarzamy dwu lub trzykrotnie (w zależności od wielkości użytego naczynia), aż wypełnimy całe naczynie.


Krok 8

domowe tiramisu

Opcjonalnie wierzch dekorujemy np. listkiem mięty oraz świeżymi borówkami, malinami, truskawkami itp. Deser chłodzimy przez minimum 2 godziny w lodówce. Tiramisu w pucharkach spożywamy w ciągu 2-3 dni. Smacznego!

Szukasz podobnych, kawowych przepisów? W takim razie polecam wypróbować tiramisu pistacjowe lub tiramisu z truskawkami. Osobiście bardzo mi smakuje sernik tiramisu. Również warto go wypróbować.


Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharku

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 67

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wiola
Wiola
2 lat temu

Czy mascarpone powinno mieć temperaturę pokojową czy może być z lodówki?

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

A biszkopty domowe??

Tiramisu

Bardzo lubię przygotowywać proste i efektowne desery, które pięknie się prezentują na stole. Jeśli lubisz kawowe ciasta czy deserki to koniecznie musisz wypróbować domowe tiramisu. Uwielbiam je robić i jeść. Pyszna masa na bazie mascarpone, biszkopty namoczone w espresso, a do tego warstwa kakao… No połączenie doskonałe! Ten przepis na tiramisu jest bardzo prosty.

Tiramisu w pucharku

Deser tiramisu w pucharkach wygląda naprawdę bardzo efektownie. Można je przygotować w szklankach, miseczkach, kokilkach lub pucharkach jak do lodów. Tiramisu w pucharku można zaserwować także z dodatkiem owoców np. z malinami, truskawkami czy borówkami. Bardzo lubię taką owocową wersję. Tiramisu z owocami smakuje wybitnie smacznie!

Tiramisu w pucharkach przepis

Mój przepis na tiramisu w pucharkach najlepiej smakuje schłodzone. Przechowujemy je w lodówce. Jestem pewna, że takie domowe tiramisu posmakuje Tobie i Twoim domownikom. Można je oczywiście przygotować w w większej formie np. w naczyniu żaroodpornym, ale takie mini tiramisu to super forma do zaprezentowania dla gości.