Tiramisu w pucharkach

4.4/5 (53 ocen)

Ilość porcji

2-3

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie

Tiramisu w pucharkach

Opis przepisu

Tiramisu w pucharkach to klasyk wśród włoskich deserów! Jest naprawdę przepyszny, a dodatkowo prosty i szybki do przyrządzenia.

Moje tiramisu w pucharkach zrobiłam na bazie serka mascarpone. Jeżeli w przepisach na tiramisu macie śmietankę kremówkę czy inne takie cuda to niestety nie będzie to stu procentowe tiramisu…

Tiramisu

Prawdziwe włoskie tiramisu jadłam rok temu w Rzymie i mnie po prostu zachwyciło. To co wcześniej wydawało mi się, że nim jest, totalnie odbiegało od smaku włoskiego. Mocno kawowe, puszyste i delikatne w smaku… Do tego włoskie, mocne espresso w wąskiej Rzymskiej uliczce.. Tego nie da się zapomnieć!

A tak przy okazji pamiętam jak w dzieciństwie często jadłam kogel mogel z surowych jajek i jakoś nigdy mi ta surowość nie przeszkadzała 🙂 Później miałam wielki problem z jedzeniem surowych żółtek czy nawet białek (pojawiło się teraz sporo przepisów np. na Ptasie mleczka właśnie na bazie surowych białek). Teraz już nie mam takich oporów, może przez to, że kupuję jajka ze sprawdzonego źródło i to najczęściej takie wiejskie.

Tiramisu w pucharku

Zwykle do mojego tiramisu w pucharku dodaję likier amaretto, ponieważ nadaje on bardziej aromatyczny i oryginalny zapach i smak.  Jeżeli chodzi o biszkopty to najczęściej kupuję takie okrągłe, które można dostać w każdym sklepie lub jeśli mi się tylko uda trafić na tydzień włoski w Lidlu czy Biedronce to takie klasyczne podłużne.

Na samym końcu dekorujemy nasze pyszne Tiramisu grubą warstwą kakao, a także listkiem mięty. Smacznego!

Przepis na: Tiramisu w pucharkach

Składniki:

  • 3 białka + szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • 3/4 szklanki mocnego espresso
  • 1 łyżka likieru np. amaretto
  • 200 g biszkoptów np. okrągłych
  • kakao ekstra ciemne
  • opcjonalnie świeże owoce lub listki mięty do dekoracji
Wyślij emailem

Tiramisu w pucharkach - przepis krok po kroku


Krok 1

deser

Jajka powinny być w temp. pokojowej.

Za pomocą mikser ubijamy trzy białka ze szczyptą soli (naczynie, w którym będziecie ubijać białka musi być czyste i suche, a białka idealnie oddzielone od żółtek). W drugim naczyniu ubijamy żółtka z cukrem (100g). Masa powinna być bardzo dobrze ubita, puszysta. Dodajemy do niej stopniowo mascarpone (500g), miksując po dodaniu każdej następnej łyżki.


Krok 2

deser

Białka powinny być ubite na sztywną pianę.


Krok 3

tiramisu

Ubite żółtka z dodatkiem mascarpone powinny mieć gęstą, dosyć stabilną konsystencję.


Krok 4

włoski deser

Do masy z mascarpone dodajemy likier amaretto (ok. 1 łyżka) i delikatnie ubite białka.


Krok 5

włoski deser

Powoli mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki.


Krok 6

tiramisu

Mi wyszły trzy większe porcje, ale spokojnie Wam wystarczy składników na cztery szklanki czy pucharki.

Na dno szklanek lub pucharków nakładamy po dwa biszkopty (moczymy je lekko z jednej strony w przestudzonej kawie, ja używam espresso bez słodzenia). 


Krok 7

tiramisu w pucharkach

Nakładamy masę (ja ją sobie przełożyłam do rękawa cukierniczego), a następnie posypujemy obficie kakao. W ten sposób powtarzamy czynność minimum 3 razy, aż nasze szklanki się całkiem wypełnią. Deser chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce. Smacznego!


Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 53

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wiola
Wiola
1 rok temu

Czy mascarpone powinno mieć temperaturę pokojową czy może być z lodówki?

Agnieszka
Agnieszka
3 lat temu

A biszkopty domowe??

Tiramisu

Bardzo lubię przygotowywać proste i efektowne desery, które pięknie się prezentują na stole. Jeśli lubisz kawowe ciasta czy deserki to koniecznie musisz wypróbować domowe tiramisu. Uwielbiam je robić i jeść. Pyszna masa na bazie mascarpone, biszkopty namoczone w espresso, a do tego warstwa kakao… No połączenie doskonałe! Ten przepis na tiramisu jest bardzo prosty.

Tiramisu w pucharku

Deser tiramisu w pucharkach wygląda naprawdę bardzo efektownie. Można je przygotować w szklankach, miseczkach, kokilkach lub pucharkach jak do lodów. Tiramisu w pucharku można zaserwować także z dodatkiem owoców np. z malinami, truskawkami czy borówkami. Bardzo lubię taką owocową wersję. Tiramisu z owocami smakuje wybitnie smacznie!

Tiramisu w pucharkach przepis

Mój przepis na tiramisu w pucharkach najlepiej smakuje schłodzone. Przechowujemy je w lodówce. Jestem pewna, że takie domowe tiramisu posmakuje Tobie i Twoim domownikom. Można je oczywiście przygotować w w większej formie np. w naczyniu żaroodpornym, ale takie mini tiramisu to super forma do zaprezentowania dla gości.

RozwińZwiń