Opis przepisu
Tiramisu w pucharkach to klasyk wśród włoskich deserów! Jest naprawdę przepyszny, a dodatkowo prosty i szybki do przyrządzenia.
Moje tiramisu w pucharkach zrobiłam na bazie serka mascarpone. Jeżeli w przepisach na tiramisu macie śmietankę kremówkę czy inne takie cuda to niestety nie będzie to stu procentowe tiramisu…
Tiramisu
Prawdziwe włoskie tiramisu jadłam rok temu w Rzymie i mnie po prostu zachwyciło. To co wcześniej wydawało mi się, że nim jest, totalnie odbiegało od smaku włoskiego. Mocno kawowe, puszyste i delikatne w smaku… Do tego włoskie, mocne espresso w wąskiej Rzymskiej uliczce.. Tego nie da się zapomnieć!
A tak przy okazji pamiętam jak w dzieciństwie często jadłam kogel mogel z surowych jajek i jakoś nigdy mi ta surowość nie przeszkadzała 🙂 Później miałam wielki problem z jedzeniem surowych żółtek czy nawet białek (pojawiło się teraz sporo przepisów np. na Ptasie mleczka właśnie na bazie surowych białek). Teraz już nie mam takich oporów, może przez to, że kupuję jajka ze sprawdzonego źródło i to najczęściej takie wiejskie.
Tiramisu w pucharku
Zwykle do mojego tiramisu w pucharku dodaję likier amaretto, ponieważ nadaje on bardziej aromatyczny i oryginalny zapach i smak. Jeżeli chodzi o biszkopty to najczęściej kupuję takie okrągłe, które można dostać w każdym sklepie lub jeśli mi się tylko uda trafić na tydzień włoski w Lidlu czy Biedronce to takie klasyczne podłużne.
Na samym końcu dekorujemy nasze pyszne Tiramisu grubą warstwą kakao, a także listkiem mięty. Smacznego!
Przepis na: Tiramisu w pucharkach
Składniki:
- 3 białka + szczypta soli
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 500 g mascarpone
- 3/4 szklanki mocnego espresso
- 1 łyżka likieru np. amaretto
- 200 g biszkoptów np. okrągłych
- kakao ekstra ciemne
- opcjonalnie świeże owoce lub listki mięty do dekoracji
Zobacz również:
Tiramisu w pucharkach - przepis krok po kroku
Krok 1
Za pomocą miksera ubijamy trzy białka ze szczyptą soli (naczynie, w którym będziecie ubijać białka musi być czyste i suche, a białka idealnie oddzielone od żółtek). Po kilku minutach miksowania na wysokich obrotach miksera białka powinny być ubite na sztywną pianę.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Do miseczki wlewamy około 150-200 ml zaparzonego mocnego espresso (ja je osłodziłam łyżeczką cukru). Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 7
Na dno szklanek lub pucharków nakładamy po dwa biszkopty (moczymy je lekko w przestudzonej kawie). Następnie nakładamy 2 płaskie łyżki masy, oprószamy kakao (najlepiej za pomocą sitka). Czynność powtarzamy dwu lub trzykrotnie (w zależności od wielkości użytego naczynia), aż wypełnimy całe naczynie.
Krok 8
Szukasz podobnych, kawowych przepisów? W takim razie polecam wypróbować tiramisu pistacjowe lub tiramisu z truskawkami. Osobiście bardzo mi smakuje sernik tiramisu. Również warto go wypróbować.
Komentarze
Czy mascarpone powinno mieć temperaturę pokojową czy może być z lodówki?
Tylko jajka powinny być w temp. pokojowej, a reszta składników moze byc z lodówki 🙂
A biszkopty domowe??