Opis przepisu
Sernik tiramisu to słodka propozycja dla miłośników kawy. Czyli między innymi dla mnie! Uwielbiam smak i zapach kawy, a pierwsze o czym marzę po przebudzeniu to filiżanka gorącej kawusi… Jeśli masz tak samo jak ja to ten wypiek podbije Twoje kubki smakowe.
Jako “królowa serników” (często o mnie tak piszecie w komentarzach na moim Facebooku i Instagramie) przygotowałam dla Was genialny sernik, który po pierwszym kęsie sprawia, że nawet najbardziej pochmurny dzień staje się lepszy o 180 stopni! Ten wypiek kawowy składa się z ciasteczkowego spodu, puszystej i delikatnej masy serowej, a także warstwy biszkoptów nasączonych kawą i kremu śmietankowego (z dodatkiem likieru amaretto).
Mój sernik tiramisu wzbogaciłam smakiem pysznej kawy ziarnistej „Caprissimo Fragrante” (ma odczuwalną nutę mlecznej czekolady i delikatny posmak lekkiej goryczki orzechów włoskich) ze sklepu Przyjaciele Kawy. Jeśli uwielbiasz kawę, poznawać nowe smaki to koniecznie wypróbuj zestaw kawy ziarnistej „Caprissimo” (4 x 250 g). Sklep Przyjaciele Kawy posiada bardzo szeroką gamę produktów – ogromny wybór kawy, ale także herbaty, ekspresy, zaparzacze do kawy, czy nawet środki do konserwacji (tabletki, filtry itp). Mam dla Was kod rabatowy – Joanna20. Obowiązuje z nim rabat 20% na kawy nieprzecenione (oprócz kawy z lokalnych palarni). Zachęcam do odwiedzenia tego sklepu!
Przepis na: Sernik tiramisu
Składniki:
Spód ciasteczkowy
- 180 g herbatników maślanych
- 70 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 70 g miękkiego masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 40 g budyniu waniliowego (proszek)
- 2-3 łyżki mocnego espresso
Krem śmietankowy:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto
Dodatkowo:
- 10-12 okrągłych lub podłużnych biszkoptów
- 1 szklanka zaparzonej kawy – Kawa ziarnista „Caprissimo Fragrante”
- opcjonalnie 2-3 łyżki likieru np. kawowy lub amaretto
- kakao do oprószenia
Zobacz również:
Sernik tiramisu - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Pieczemy najpierw przez 30 minut w temp. 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 40-50 minut w temp. 140 stopni. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut. Po tym czasie studź go przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 7
Krok 9
Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed samym podaniem oprószamy wierzch kakao. Smacznego!
*Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem Przyjaciele Kawy.
Komentarze
Sernik pyszny. Wszystko wg przepisu. Idealny. Równiutki. Polecam.