
Sernik tiramisu to słodka propozycja dla miłośników kawy. Czyli między innymi dla mnie! Uwielbiam smak i zapach kawy, a pierwsze o czym marzę po przebudzeniu to filiżanka gorącej kawusi… Jeśli masz tak samo jak ja to ten wypiek podbije Twoje kubki smakowe.
Jako “królowa serników” (często o mnie tak piszecie w komentarzach na moim Facebooku i Instagramie) przygotowałam dla Was genialny sernik, który po pierwszym kęsie sprawia, że nawet najbardziej pochmurny dzień staje się lepszy o 180 stopni! Ten wypiek kawowy składa się z ciasteczkowego spodu, puszystej i delikatnej masy serowej, a także warstwy biszkoptów nasączonych kawą i kremu śmietankowego (z dodatkiem likieru amaretto).
Mój sernik tiramisu wzbogaciłam smakiem pysznej kawy ziarnistej „Caprissimo Fragrante” (ma odczuwalną nutę mlecznej czekolady i delikatny posmak lekkiej goryczki orzechów włoskich) ze sklepu Przyjaciele Kawy. Jeśli uwielbiasz kawę, poznawać nowe smaki to koniecznie wypróbuj zestaw kawy ziarnistej „Caprissimo” (4 x 250 g). Sklep Przyjaciele Kawy posiada bardzo szeroką gamę produktów – ogromny wybór kawy, ale także herbaty, ekspresy, zaparzacze do kawy, czy nawet środki do konserwacji (tabletki, filtry itp). Mam dla Was kod rabatowy – Joanna20. Obowiązuje z nim rabat 20% na kawy nieprzecenione (oprócz kawy z lokalnych palarni). Zachęcam do odwiedzenia tego sklepu!
Spód ciasteczkowy Masa serowa: Krem śmietankowy: Dodatkowo: Herbatniki (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (70 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku. Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową, doklepujemy dłonią i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do misy miksera dodajemy miękkie masło (70 g), twaróg (1 kg, ja użyłam z wiaderka, ale możecie po prostu zmielić dwukrotnie zwykły, tłusty twaróg), cukier (1 szklanka), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), żółtka (5 sztuk), budyń (proszek, 40 g), a także przestudzone, mocne espresso (1-2 łyżki). Miksujemy tylko przez 2 minuty. Osobno ubijamy na sztywno białka (5 sztuk) wraz ze szczyptą soli (miksujemy przez około 5 minut). Do masy serowej dodajemy stopnio ubite na sztywno białka – najlepiej dodawać po jednej łyżce i delikatnie przemieszać (za pomocą trzepaczki czy łyżki).
Masę serową przelewamy do tortownicy. Sernik należy piec na środkowej półce nagrzanego piekarnika. Na dolnej półce piekarnika możecie położyć blaszkę (ja często korzystam z tej dużej blachy dołączonej do zestawu piekarnika) i nalewamy do niej ok 2 szklanki wody. To sprawia, że w trakcie pieczenia zapewniamy gorącą parę, która wpływa na to, że sernik rośnie równomiernie, nie pęka i nie opada po upieczeniu. Pieczemy najpierw przez 30 minut w temp. 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 40-50 minut w temp. 140 stopni. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut. Po tym czasie studź go przy lekko uchylonych drzwiczkach. Przestudzoną kawę mieszamy z likierem (ja użyłam amaretto) i zanurzamy w niej biszkopty. Możesz użyć okrągłe lub podłużne biszkopty w zależności czy będziesz piec sernik w tortownicy czy np. w kwadratowej blaszce. Układamy je na wierzchu całkowicie przestygniętego sernika. Schłodzoną śmietankę (250 ml) miksujemy z mascarpone (250 g) oraz cukrem pudrem (2-3 łyżki). Ja często dodaję także 1-2 łyżki likieru amaretto. Ma powstać sztywny krem. Nakładamy go na wierzch sernika. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed samym podaniem oprószamy wierzch kakao. Smacznego! *Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem Przyjaciele Kawy.Przepis na: Sernik tiramisu
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 80 min
Łącznie: 100 min
Składniki:
Sernik tiramisu- przepis krok po kroku: