Sernik tiramisu

4.7/5 (205 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

20 min + 80 min pieczenia

sernik tiramisu

Opis przepisu

Sernik tiramisu to słodka propozycja dla miłośników kawy. Czyli między innymi dla mnie! Uwielbiam smak i zapach kawy, a pierwsze o czym marzę po przebudzeniu to filiżanka gorącej kawusi… Jeśli masz tak samo jak ja to ten wypiek podbije Twoje kubki smakowe.

Jako “królowa serników” (często o mnie tak piszecie w komentarzach na moim Facebooku i Instagramie) przygotowałam dla Was genialny sernik, który po pierwszym kęsie sprawia, że nawet najbardziej pochmurny dzień staje się lepszy o 180 stopni! Ten wypiek kawowy składa się z ciasteczkowego spodu, puszystej i delikatnej masy serowej, a także warstwy biszkoptów nasączonych kawą i kremu śmietankowego (z dodatkiem likieru amaretto).

Mój sernik tiramisu wzbogaciłam smakiem pysznej kawy ziarnistej „Caprissimo Fragrante” (ma odczuwalną nutę mlecznej czekolady i delikatny posmak lekkiej goryczki orzechów włoskich) ze sklepu Przyjaciele Kawy. Jeśli uwielbiasz kawę, poznawać nowe smaki to koniecznie wypróbuj zestaw kawy ziarnistej „Caprissimo” (4 x 250 g). Sklep Przyjaciele Kawy posiada bardzo szeroką gamę produktów – ogromny wybór kawy, ale także herbaty, ekspresy, zaparzacze do kawy, czy nawet środki do konserwacji (tabletki, filtry itp). Mam dla Was kod rabatowy – Joanna20. Obowiązuje z nim rabat 20% na kawy nieprzecenione (oprócz kawy z lokalnych palarni). Zachęcam do odwiedzenia tego sklepu!

kawy caprossimo

Przepis na: Sernik tiramisu

Składniki:

Spód ciasteczkowy

  • 180 g herbatników maślanych
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 70 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 40 g budyniu waniliowego (proszek)
  • 2-3 łyżki mocnego espresso

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Sernik tiramisu - przepis krok po kroku


Krok 1

spód ciasteczkowy na sernik tiramisu

Herbatniki (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (70 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.


Krok 2

spód ciasteczkowy na sernik tiramisu

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową, doklepujemy dłonią i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki. 


Krok 3

masa serowa na sernik tiramisu pieczony

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do misy miksera dodajemy miękkie masło (70 g), twaróg (1 kg, ja użyłam z wiaderka, ale możecie po prostu zmielić dwukrotnie zwykły, tłusty twaróg), cukier (1 szklanka), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka), żółtka (5 sztuk), budyń (proszek, 40 g), a także przestudzone, mocne espresso (1-2 łyżki). Miksujemy tylko przez 2 minuty.


Krok 4

ubite białka

Osobno ubijamy na sztywno białka (5 sztuk) wraz ze szczyptą soli (miksujemy przez około 5 minut).


Krok 5

masa serowa

Do masy serowej dodajemy stopnio ubite na sztywno białka – najlepiej dodawać po jednej łyżce i delikatnie przemieszać (za pomocą trzepaczki czy łyżki).


Krok 6

masa serowa

Masę serową przelewamy do tortownicy. Sernik należy piec na środkowej półce nagrzanego piekarnika. Na dolnej półce piekarnika możecie położyć blaszkę (ja często korzystam z tej dużej blachy dołączonej do zestawu piekarnika) i nalewamy do niej ok 2 szklanki wody. To sprawia, że w trakcie pieczenia zapewniamy gorącą parę, która wpływa na to, że sernik rośnie równomiernie, nie pęka i nie opada po upieczeniu.

Pieczemy najpierw przez 30 minut w temp. 175 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 40-50 minut w temp. 140 stopni. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum 30 minut. Po tym czasie studź go przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Krok 7

Przepis na sernik tiramisu

Przestudzoną kawę mieszamy z likierem (ja użyłam amaretto) i zanurzamy w niej biszkopty. Możesz użyć okrągłe lub podłużne biszkopty w zależności czy będziesz piec sernik w tortownicy czy np. w kwadratowej blaszce.


Krok 8

biszkopty nasączone kawą

Układamy je na wierzchu całkowicie przestygniętego sernika.


Krok 9

Przepis na sernik tiramisu

Schłodzoną śmietankę (250 ml) miksujemy z mascarpone (250 g) oraz cukrem pudrem (2-3 łyżki). Ja często dodaję także 1-2 łyżki likieru amaretto. Ma powstać sztywny krem. Nakładamy go na wierzch sernika.

Wstawiamy na całą noc do lodówki. Przed samym podaniem oprószamy wierzch kakao. Smacznego!


Sernik tiramisu

Przepis na sernik tiramisu

Sernik z kawą

Sernik tiramisu pieczony

kawa caprissimo

*Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem Przyjaciele Kawy.

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 205

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
1 rok temu

Sernik pyszny. Wszystko wg przepisu. Idealny. Równiutki. Polecam.

Sernik tiramisu pieczony

Jeżeli jesteś tak jak ja miłośnikiem kawy, to ten przepis na sernik tiramisu jest właśnie dla ciebie! Ciasto składa się z 4 warstw: ciasteczkowego spodu z herbatników i masła, masy serowej, biszkoptami nasączonymi kawą oraz kremem śmietankowym z likierem amaretto. Całe ciasto prezentuje się wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! Ten sernik o smaku tiramisu przypadnie do gustu Twoim gościom i będzie fantastycznym dodatkiem do popołudniowej kawusi.

Przepis na sernik tiramisu

Połączenie sernika i kawy? To coś właśnie dla mnie 🙂 Mocną kawę espresso połączyłam z masą serową, a biszkopty nasączyłam w kawie z likierem amaretto. Następnie schłodzoną śmietanę połączyłam z mascarpone i cukrem pudrem, dzięki czemu powstał sztywny krem i dałam go na gotowy sernik. Dodatkowo wierzch oprószyłam kakao, aby sernik tiramisu prezentował się jeszcze bardziej okazale. Ewentualnie możesz zamiast kakao zetrzeć czekoladę. Jeżeli natomiast nie masz kawy ziarnistej lub mielonej, to ostatecznie możesz skorzystać z kawy rozpuszczalnej.

RozwińZwiń