Opis przepisu
Odkąd wyjechaliśmy z mężem w tamtym roku do Rzymu i jadłam tam najlepsze w swoim życiu tiramisu, to dosyć często przygotowuję ten deser w swojej kuchni. Rzadko przygotowuję takiego “klasyka”, lubię eksperymentować i dodawać różne składniki. W sezonie letnim najczęściej dekoruję wierzch świeżymi owocami i do środka również przemycam soczyste truskawki czy maliny. W zimie dodaję ulubione dżemy czy konfitury, które również pasują tu jak ulał.
Przygotowałam przepis na owocowe tiramisu z dżemem truskawkowym wraz z lekko karmelowym posmakiem i zapachem, dzięki temu, że dodałam syrop karmelowy do ponczu i masy. Jeżeli jednak szukasz tradycyjnego przepisu to kliknij tutaj: Włoskie tiramisu.
Przepis na: Owocowe tiramisu z dżemem truskawkowym
Składniki:
- 4 żółtka
- 130 g cukru
- 500 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki syropu karmelowego (np. do kawy z Monini lub innej firmy)
- 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1/2 dżemu z truskawek Stovit
- garść płatków migdałowych do dekoracji
- 2-3 kostki mlecznej czekolady
Poncz do biszkoptów:
- 150 ml przestudzonego espresso
- 3-4 łyżki cukru
- 2 łyżki syropu karmelowego (np. do kawy z Monini lub innej firmy)
Zobacz również:
Owocowe tiramisu z dżemem truskawkowym - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
W osobnym naczyniu ubijamy białka (opcjonalnie ze szczyptą soli).
Krok 3
W dwóch większych lub czterech mniejszych układamy jedną warstwę okrągłych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym. Na biszkoptach układamy warstwę kremu, ok. dwie łyżki dżemu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Wierzch dekorujemy odrobiną startej czekolady i płatkami migdałowymi. W sezonie letnim dekorujemy wierzch świeżymi owocami. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Musi być dobrze schłodzone. Smacznego!
Komentarze
Takie owocowe tiramisu zawsze spoko ;p