Bez pieczeniaSłodkości

Włoskie tiramisu

Tiramisu to włoski deser, składający się z masy jajecznej wraz z mascarpone, namoczonych w kawie biszkoptów i grubej warstwy kakao.

Przepis na: Włoskie tiramisu

  Łącznie: 25 min + chłodzenie

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 750 g serka mascarpone
  • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
  • kakao do dekoracji
  • 1/2 szklanki wody

Poncz kawowy:

  • 250 ml espresso
  • 3-4 łyżki cukru

włoskie tiramisu
Krok 1 

Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, gotujemy kilka minut aż cukier się całkiem rozpuści i powstanie syrop. Żółtka ubijamy w mikserze bardzo dokładnie, stopniowo dolewamy ciepły syrop powstały z wody i cukru. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy po łyżce serek mascarpone. Mieszamy.


włoskie tiramisu
Krok 2

Do miseczki wlewamy kawę espresso, cukrujemy, mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Na dnie foremki do pieczenia (u mnie o wymiarach 23 x 23 cm) układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym. Na biszkoptach układamy warstwę kremu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na kilka godzin. Musi być dobrze schłodzone. Po wyjęciu z lodówki tiramisu dekorujemy obficie kakao. Smacznego!


włoskie tiramisu

włoskie tiramisu

włoskie tiramisu

włoskie tiramisu

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi