Tiramisu truskawkowe

4.9/5 (99 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + chłodzenie

Tiramisu truskawkowe przepis

Opis przepisu

Tiramisu truskawkowe to fantastyczny deser, któremu ciężko się oprzeć! To naprawdę fajna alternatywa dla tradycyjnego włoskiego tiramisu. Z dodatkiem świeżych, słodkich truskawek smakuje obłędnie.

Moje tiramisu truskawkowe można zaserwować w pucharku, szklance itp. Idealne jako weekendowy deser do kawy, ale także można je podać na imieniny, urodziny czy zwykłą domówkę. Moim zdaniem w takim wydaniu to tiramisu z truskawkami pięknie się prezentuje i z pewnością sięgnęłabym po nie jako pierwsze gdybym zobaczyła je na stole.

Tiramisu w pucharku

Do tego tiramisu w pucharku warto dodać likier amaretto, ponieważ nadaje on bardziej aromatyczny i oryginalny zapach i smak.

Prawdziwe włoskie tiramisu powinno się składać przede wszystkim z wysokiej jakości jajek. Ja użyłam dostępnych w sieci sklepów Auchan jajek z serii produktów PEWNI DOBREGO. Właśnie te produkty (obecnie 120 różnych produktów) pochodzą od polskich, regionalnych producentów. Co więcej Auchan szanuje dobro zwierząt, kontroluje proces hodowli i dba o naturalność produktów (w bardzo łatwy sposób rozpoznasz te produkty po etykiecie).

Dodatkowo warto wspomnieć iż Auchan właśnie obchodzi swoje 25 urodziny! W swoim asortymencie mają teraz świetne i oryginalne produkty z różnych kuchni świata jak np. włoska, francuska, hiszpańska czy grecka. Ja polecam Wam wypróbować moją ulubioną włoską kawę Lavazza (jest bardzo aromatyczna, więc idealnie pasowała do mojego tiramisu), a także włoskie podłużne biszkopty Savoiardi.

Przepis na: Tiramisu truskawkowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • 3/4 szklanki mocnego espresso (np. kawa Lavazza)
  • 2 łyżeczki likieru np. amaretto
  • 150 g truskawek
  • 200 g podłużnych włoskich biszkoptów np. Savoiardi Auchan
  • kakao ekstra ciemne
  • opcjonalnie świeże owoce lub listki mięty do dekoracji
Wyślij emailem

Tiramisu truskawkowe - przepis krok po kroku


Krok 1

deser

Jajka powinny być w temp. pokojowej.

Za pomocą mikser ubijamy trzy białka ze szczyptą soli (naczynie, w którym będziecie ubijać białka musi być czyste i suche, a białka idealnie oddzielone od żółtek). W drugim naczyniu ubijamy żółtka z cukrem (100g). Masa powinna być bardzo dobrze ubita, puszysta. Dodajemy do niej stopniowo mascarpone (500g), miksując po dodaniu każdej następnej łyżki.

Białka powinny być ubite na sztywną pianę.


Krok 2

tiramisu

Ubite żółtka z dodatkiem mascarpone powinny mieć gęstą, dosyć stabilną konsystencję.


Krok 3

Tiramisu z truskawkami

Do masy z mascarpone dodajemy likier amaretto (ok. 2 łyżeczki) i delikatnie ubite białka.


Krok 4

Tiramisu z truskawkami

Powoli mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki.


Krok 5

Tiramisu z truskawkami

Mi wyszły dwie większe porcje, ale spokojnie Wam wystarczy składników na cztery mniejsze szklanki czy pucharki.

Na dno szklanek lub pucharków nakładamy po dwa biszkopty (moczymy je lekko z jednej strony w przestudzonej kawie, ja używam espresso bez słodzenia), a także łyżkę pokrojonych w kostkę truskawek.

Nakładamy masę (ja ją sobie przełożyłam do rękawa cukierniczego), a następnie posypujemy obficie kakao. W ten sposób powtarzamy czynność minimum 3 razy, aż nasze szklanki się całkiem wypełnią. Deser chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce. Smacznego!


Tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 99

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Tiramisu z truskawkami

Domowe tiramisu z truskawkami to super pomysł na deser dla całej rodziny. Wychodzi lekki, mocno owocowy, a przy okazji kawowy i wyrazisty w smaku. Jak dla mnie to truskawkowe tiramisu to fajny letni deser, który można przygotować gdy spodziewasz się gości. No palce lizać! Moje tiramisu truskawkowe – przepis jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników. Polecam tiramisu truskawkowe w pucharkach przygotować. Wtedy pięknie się prezentują na stole i idealnie widać kolorowe warstwy herbatników, masy, kakao i truskawek.

Tiramisu w pucharku

Moje proste do przygotowania tiramisu w pucharku wykonasz w kilka minut! Przepis opisałam dokładnie krok po kroku z dużą ilością zdjęć abyście nie mieli problemu z jego zrobieniem. To banalnie proste! Jeśli jednak wolisz bardziej tradycyjną wersję tego deseru to polecam wypróbować moje klasyczne tiramisu w pucharku. Szykuje Ci się może jakaś większa impreza i szukasz podobnych przepisów? W takim razie odwiedź mój wpis na desery na słodki stół – kilka sprawdzonych przepisów.

RozwińZwiń