Opis przepisu
Tiramisu truskawkowe to fantastyczny deser, któremu ciężko się oprzeć! To naprawdę fajna alternatywa dla tradycyjnego włoskiego tiramisu. Z dodatkiem świeżych, słodkich truskawek smakuje obłędnie.
Moje tiramisu truskawkowe można zaserwować w pucharku, szklance itp. Idealne jako weekendowy deser do kawy, ale także można je podać na imieniny, urodziny czy zwykłą domówkę. Moim zdaniem w takim wydaniu to tiramisu z truskawkami pięknie się prezentuje i z pewnością sięgnęłabym po nie jako pierwsze gdybym zobaczyła je na stole.
Tiramisu w pucharku
Do tego tiramisu w pucharku warto dodać likier amaretto, ponieważ nadaje on bardziej aromatyczny i oryginalny zapach i smak.
Prawdziwe włoskie tiramisu powinno się składać przede wszystkim z wysokiej jakości jajek. Ja użyłam dostępnych w sieci sklepów Auchan jajek z serii produktów PEWNI DOBREGO. Właśnie te produkty (obecnie 120 różnych produktów) pochodzą od polskich, regionalnych producentów. Co więcej Auchan szanuje dobro zwierząt, kontroluje proces hodowli i dba o naturalność produktów (w bardzo łatwy sposób rozpoznasz te produkty po etykiecie).
Dodatkowo warto wspomnieć iż Auchan właśnie obchodzi swoje 25 urodziny! W swoim asortymencie mają teraz świetne i oryginalne produkty z różnych kuchni świata jak np. włoska, francuska, hiszpańska czy grecka. Ja polecam Wam wypróbować moją ulubioną włoską kawę Lavazza (jest bardzo aromatyczna, więc idealnie pasowała do mojego tiramisu), a także włoskie podłużne biszkopty Savoiardi.
Przepis na: Tiramisu truskawkowe
Składniki:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 500 g mascarpone
- 3/4 szklanki mocnego espresso (np. kawa Lavazza)
- 2 łyżeczki likieru np. amaretto
- 150 g truskawek
- 200 g podłużnych włoskich biszkoptów np. Savoiardi Auchan
- kakao ekstra ciemne
- opcjonalnie świeże owoce lub listki mięty do dekoracji
Zobacz również:
Tiramisu truskawkowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Za pomocą mikser ubijamy trzy białka ze szczyptą soli (naczynie, w którym będziecie ubijać białka musi być czyste i suche, a białka idealnie oddzielone od żółtek). W drugim naczyniu ubijamy żółtka z cukrem (100g). Masa powinna być bardzo dobrze ubita, puszysta. Dodajemy do niej stopniowo mascarpone (500g), miksując po dodaniu każdej następnej łyżki.
Białka powinny być ubite na sztywną pianę.
Krok 5
Na dno szklanek lub pucharków nakładamy po dwa biszkopty (moczymy je lekko z jednej strony w przestudzonej kawie, ja używam espresso bez słodzenia), a także łyżkę pokrojonych w kostkę truskawek.
Nakładamy masę (ja ją sobie przełożyłam do rękawa cukierniczego), a następnie posypujemy obficie kakao. W ten sposób powtarzamy czynność minimum 3 razy, aż nasze szklanki się całkiem wypełnią. Deser chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce. Smacznego!
Komentarze