Ostatnio opublikowałam na moim Facebooku i Instagramie zdjęcia z własnoręcznie przygotowanego słodkiego stołu, który składał się z trzech bardzo prostych deserków podanych w plastikowych pojemniczkach. Kompletnie nie spodziewałam się takiego odzewu, tylu komentarzy i wiadomości prywatnych! Moje desery na słodki stół- przepisy, które robi się naprawdę szybciutko przygotowałam w następujących smakach:
- leśny mech (10 sztuk w pojemniczkach 150 ml)
- rafaello (12 sztuk w pojemniczkach 100 ml)
- banofee (12 sztuk w pojemniczkach 100 ml)
- truskawka+karmel (5 sztuk w pojemniczkach 150 ml)
Desery na słodki stół przepisy
W niektórych przepisach muszę Wam podawać proporcje składników co do jednego grama. Jednak w przypadku tych moich przepisów na słodki stół nie ma potrzeby trzymania się idealnych proporcji i nie musicie korzystać z takich samych pojemniczków jak ja. Swoje plastikowe pojemniczki kupiłam na allegro, ale jeżeli wpiszecie w wyszukiwarce- plastikowe pojemniki na słodki stół to wyskoczy Wam naprawdę sporo propozycji.
Początkowo miały być tylko 3 smaki: rafaello, banofee i leśny mech, ale zostało mi trochę składników i po prostu z resztek stworzyłam 5 sztuk deseru o smaku truskawka+karmel.
Słodki stół
Takie domowe desery na słodki stół to genialna propozycja na parapetówkę, urodziny, chrzciny czy imieniny. To genialna alternatywa dla tradycyjnych ciast! Bardzo polecam wypróbować moje desery na słodki stół.
Przepis na: Desery na słodki stół – przepisy
Składniki:
Rafaello:
- 70 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g mascarpone
- 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
- kilka okrągłych biszkoptów
- 1 princessa kokosowa
Leśny mech:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- odrobina zielonego barwnika spożywczego lub 150 g szpinaku rozdrobionego
- 100 g truskawek
- 100 g borówek
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Banofee:
- kilka kropli soku z cytryny
- 2 małe banany
- kilka łyżeczek masy kajmakowej
- kilka okrągłych biszkoptów
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki płatków migdałowych
Zobacz również:
Jak zrobić desery na słodki stół?
Rafaello:
70 g czekolady białej rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Zimną śmietankę kremówkę (ok. 200 ml) miksujemy z łyżką cukru pudru i 100 g mascarpone. Gdy masa będzie gęsta i ładnie ubita, wtedy wsypujemy 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych i dodajemy przestygniętą białą czekoladę. Całość delikatnie mieszamy np. za pomocą łyżki lub trzepaczki.
Do każdego pojemniczka (u mnie o pojemności 100 ml, ale możesz użyć np 150 ml) wsypujemy po jednym biszkopcie posiekanym w małą kosteczkę (chodzi o takie zwykłe okrągłe biszkopty). Następnie nakładamy po jednej większej łyżce kremu rafaello.
Princessę kokosową kroimy w bardzo drobną kosteczkę i każdy deserek dekorujemy ok 1 płaską łyżeczką princessy. Dodajemy także po pół okrągłego biszkopta na każdy deserek (drobniutko pokrojony). Mi zostało troszkę masy rafaello i po odrobinie nakładałam na wierzch każdego deseru.
Leśny mech:
Trzy żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru, tak aby cukier się ładnie nam ubił. Następnie wlewamy żółtka i całość miksujemy przez kilka sekund jedynie do momentu połączenia się składników. Wsypujemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej. Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki. Ja użyłam barwnika spozywczego zielonego w proszku, którego dodałam do mojego biszkopta i całość ponownie zmieszałam. Jeśli nie macie barwnika to możecie dodać rozdrobniony szpinak np. mrożony, tylko najpierw trzeba go rozmrozić i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Następnie taki szpinak wymieszać z masą biszkoptową za pomocą trzepaczki.
Zielony biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. Piec przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a następnie go rozwalamy dłońmi tworząc biszkoptową, zieloną posypkę.
250 ml zimnej śmietanki kremówki miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem. Miksujemy do powstania gęstego kremu.
Do każdego pojemniczka (u mnie o pojemności 150 ml) nakładamy po 1 płaskiej łyżce biszkopta i czubatej łyżce masy śmietankowej. Wrzucamy kilka borówek i pokrojoną w kosteczkę połówkę truskawki. Przykrywamy drugą płaską łyżką biszkopta, a wierzch dekorujemy kilkoma borówkami i pokrojonymi w kosteczkę truskawkami lub malinami.
Banofee:
2 małe banany kroimy w kosteczkę i skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny (żeby szybko nie czerniały).
Płatki migdałowe (ok. 2 łyżki) podprażamy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę (100 ml) miksujemy z dwoma łyżkami cukru pudru, po chwili dodajemy 250 g mascarpone i ponownie miksujemy.
Do każdego pojemniczka (u mnie o pojemności 100 ml, ale możesz użyć np 150 ml) wsypujemy po jednym biszkopcie posiekanym w małą kosteczkę (chodzi o takie zwykłe okrągłe biszkopty). Następnie nakładamy po jednej większej łyżce bananów i kremu, a także płaskiej łyżeczce masy kajmakowej. Wierzch dekorujemy podprażonymi płatkami migdałowymi.
Wszystkie deserki przechowujemy w lodówce!
Komentarze
Wyszły CUDowne!!
Dziękuję za przepis!
Dziękuję za miły komentarz 🙂
A czy do deseru rafaello zamiast śmietanki 30% może dodać śmietankę 36%???
tak 🙂
Na jakiej blaszce piecze Pani biszkopt ?
Zrobione
Super 🙂
Dzień dobry,
czy w pojemniku 60 ml jest sens przygotowywać deserki. Zakupiłam na szybko bez przemyślenia. Czy ma Pani jakieś propozycje na takie bardzo mini porcje?
Dzień dobry, to w takim razie trzeba nakładać po prostu małe porcje… nie trzeba specjalnych przepisów do mniejszych pojemników 🙂
Super przepisy, tylko w składnikach w Banofee nie wymieniła Pani śmietanki, która pojawia się później w przepisie. Stąd moje pytanie, ile % powinna mieć śmietanka? 🙂
Faktycznie, bardzo dziękuję za wyłapanie błędu 🙂 Śmietanka powinna mieć 30% 🙂
Jak zrobiła pani deser truskawka plis karmel ?
Jak wykonała pani deser truskawka plus karmel ?
Napisałam we wpisie, że po prostu z resztek składowych innych deserków 🙂
Ile deserków wychodzi z 1 takiego przepisu??
Już na samym początku o tym napisałam:
leśny mech (10 sztuk w pojemniczkach 150 ml)
rafaello (12 sztuk w pojemniczkach 100 ml)
banofee (12 sztuk w pojemniczkach 100 ml)
truskawka+karmel (5 sztuk w pojemniczkach 150 ml)
Jak długo maksymalnie mogę przechowywać te deserki ?
Nie wiem, nie testowalam ich wytrzymalosci. Zrobilam dzien wczesniej, a na drugi zaserwowałam gosciom 🙂
Czy moge zrobic deserki na sylwestra dzień wcześniej?
Jasne 🙂
Mam pytanie. Czy jak zrobię deserki wieczorem i umieszczę w lodówce, to czy wytrwają do popołudnia następnego dnia?
Oczywiście 🤗
Deserki zrobione dzień wcześniej nie namokną? Będą takie świeże?
Dzień wcześniej bez problemu można zrobić i będą ok 🙂 Ale tam gdzie są świeże owoce do dekoracji, to najlepiej dać je przed samym podaniem na wierzch.
Deserki rafaello jak dla mnie mega ❤, oddaja smak oryginalnej pralinek Rfaello 😊
Dzięki 🙂
Witam serdecznie, mam pytanie od paru lat piekę torty i ciasta na zamówienie. Teraz przyszedł czas na słodki stół na 100 osób. Ma być po sto szt deserków tartaletek i rurek z kremem. Wszystko robię sama od podstaw. I mam problem jak to wycenić. Może mi Pani pomóc. Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie ☺
Witam serdecznie, chciałabym pomóc ale niestety nie czuję się kompetentna do wyceny takich deserków 🙂 Sama osobiście nie nie sprzedaję swoich wyrobów, a udostępniam tylko przepisy dań, które przygotowuję dla siebie. Na Pani miejscu wysłałabym zapytanie ofertowe do konkurencji lokalnej lub miejscowości o podobnej wielkości i wtedy przeliczyła, czy jest to opłacalne pod względem produktów oraz poświęconego czasu. Również pozdrawiam serdecznie 🙂