DeseryPrzekąskiSłodkości

Desery na słodki stół – przepisy

Ostatnio opublikowałam na moim Facebooku i Instagramie zdjęcia z własnoręcznie przygotowanego słodkiego stołu, który składał się z trzech bardzo prostych deserków podanych w plastikowych pojemniczkach. Kompletnie nie spodziewałam się takiego odzewu, tylu komentarzy i wiadomości prywatnych! Moje desery na słodki stół-  przepisy, które robi się naprawdę szybciutko przygotowałam w następujących smakach:

  • leśny mech (10 sztuk w pojemniczkach 150 ml)
  • rafaello (12 sztuk w pojemniczkach 100 ml)
  • banofee (12 sztuk w pojemniczkach 100 ml)
  • truskawka+karmel (5 sztuk w pojemniczkach 150 ml)

Desery na słodki stół przepisy

W niektórych przepisach muszę Wam podawać proporcje składników co do jednego grama. Jednak w przypadku tych moich przepisów na słodki stół nie ma potrzeby trzymania się idealnych proporcji i nie musicie korzystać z takich samych pojemniczków jak ja. Swoje plastikowe pojemniczki kupiłam na allegro, ale jeżeli wpiszecie w wyszukiwarce- plastikowe pojemniki na słodki stół to wyskoczy Wam naprawdę sporo propozycji.

Początkowo miały być tylko 3 smaki: rafaello, banofee i leśny mech, ale zostało mi trochę składników i po prostu z resztek stworzyłam 5 sztuk deseru o smaku truskawka+karmel.

Słodki stół

Takie domowe desery na słodki stół to genialna propozycja na parapetówkę, urodziny, chrzciny czy imieniny. To genialna alternatywa dla tradycyjnych ciast! Bardzo polecam wypróbować moje desery na słodki stół.

Przepis na: Desery na słodki stół

Składniki:

Rafaello:

  • 70 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
  • kilka okrągłych biszkoptów
  • 1 princessa kokosowa

Leśny mech:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego lub 150 g szpinaku rozdrobionego
  • 100 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Banofee:

  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 małe banany
  • kilka łyżeczek masy kajmakowej
  • kilka okrągłych biszkoptów
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Jak zrobić desery na słodki stół?

Wykonanie:

Rafaello:

70 g czekolady białej rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Zimną śmietankę kremówkę (ok. 200 ml) miksujemy z łyżką cukru pudru i 100 g mascarpone. Gdy masa będzie gęsta i ładnie ubita, wtedy wsypujemy 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych i dodajemy przestygniętą białą czekoladę. Całość delikatnie mieszamy np. za pomocą łyżki lub trzepaczki.

Do każdego pojemniczka (u mnie o pojemności 100 ml, ale możesz użyć np 150 ml) wsypujemy po jednym biszkopcie posiekanym w małą kosteczkę (chodzi o takie zwykłe okrągłe biszkopty). Następnie nakładamy po jednej większej łyżce kremu rafaello.

Princessę kokosową kroimy w bardzo drobną kosteczkę i każdy deserek dekorujemy ok 1 płaską łyżeczką princessy. Dodajemy także po pół okrągłego biszkopta na każdy deserek (drobniutko pokrojony). Mi zostało troszkę masy rafaello i po odrobinie nakładałam na wierzch każdego deseru.

Leśny mech:

Trzy żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru, tak aby cukier się ładnie nam ubił. Następnie wlewamy żółtka i całość miksujemy przez kilka sekund jedynie do momentu połączenia się składników. Wsypujemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej. Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki. Ja użyłam barwnika spozywczego zielonego w proszku, którego dodałam do mojego biszkopta i całość ponownie zmieszałam. Jeśli nie macie barwnika to możecie dodać rozdrobniony szpinak np. mrożony, tylko najpierw trzeba go rozmrozić i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Następnie taki szpinak wymieszać z masą biszkoptową za pomocą trzepaczki.

Zielony biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. Piec przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a następnie go rozwalamy dłońmi tworząc biszkoptową, zieloną posypkę.

250 ml zimnej śmietanki kremówki miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem. Miksujemy do powstania gęstego kremu.

Do każdego pojemniczka (u mnie o pojemności 150 ml) nakładamy po 1 płaskiej łyżce biszkopta i czubatej łyżce masy śmietankowej. Wrzucamy kilka borówek i pokrojoną w kosteczkę połówkę truskawki. Przykrywamy drugą płaską łyżką biszkopta, a wierzch dekorujemy kilkoma borówkami i pokrojonymi w kosteczkę truskawkami lub malinami.

Banofee:

2 małe banany kroimy w kosteczkę i skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny (żeby szybko nie czerniały).

Płatki migdałowe (ok. 2 łyżki) podprażamy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Schłodzoną śmietankę (100 ml) miksujemy z dwoma łyżkami cukru pudru, po chwili dodajemy 250 g mascarpone i ponownie miksujemy.

Do każdego pojemniczka (u mnie o pojemności 100 ml, ale możesz użyć np 150 ml) wsypujemy po jednym biszkopcie posiekanym w małą kosteczkę (chodzi o takie zwykłe okrągłe biszkopty). Następnie nakładamy po jednej większej łyżce bananów i kremu, a także płaskiej łyżeczce masy kajmakowej. Wierzch dekorujemy podprażonymi płatkami migdałowymi.

Wszystkie deserki przechowujemy w lodówce!


desery na słodki stół przepisy

desery na słodki stół przepisy

słodki stół

słodki stół

przepisy na imprezę

leśny mech

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button