Desery na słodki stół – przepisy

4.8/5 (281 ocen)
desery na słodki stół przepisy

Ostatnio opublikowałam na moim Facebooku i Instagramie zdjęcia z własnoręcznie przygotowanego słodkiego stołu, który składał się z trzech bardzo prostych deserków podanych w plastikowych pojemniczkach. Kompletnie nie spodziewałam się takiego odzewu, tylu komentarzy i wiadomości prywatnych! Moje desery na słodki stół-  przepisy, które robi się naprawdę szybciutko przygotowałam w następujących smakach:

  • leśny mech (10 sztuk w pojemniczkach 150 ml)
  • rafaello (12 sztuk w pojemniczkach 100 ml)
  • banofee (12 sztuk w pojemniczkach 100 ml)
  • truskawka+karmel (5 sztuk w pojemniczkach 150 ml)

Desery na słodki stół przepisy

W niektórych przepisach muszę Wam podawać proporcje składników co do jednego grama. Jednak w przypadku tych moich przepisów na słodki stół nie ma potrzeby trzymania się idealnych proporcji i nie musicie korzystać z takich samych pojemniczków jak ja. Swoje plastikowe pojemniczki kupiłam na allegro, ale jeżeli wpiszecie w wyszukiwarce- plastikowe pojemniki na słodki stół to wyskoczy Wam naprawdę sporo propozycji.

Początkowo miały być tylko 3 smaki: rafaello, banofee i leśny mech, ale zostało mi trochę składników i po prostu z resztek stworzyłam 5 sztuk deseru o smaku truskawka+karmel.

Słodki stół

Takie domowe desery na słodki stół to genialna propozycja na parapetówkę, urodziny, chrzciny czy imieniny. To genialna alternatywa dla tradycyjnych ciast! Bardzo polecam wypróbować moje desery na słodki stół.

Przepis na: Desery na słodki stół – przepisy

Składniki:

Rafaello:

  • 70 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych
  • kilka okrągłych biszkoptów
  • 1 princessa kokosowa

Leśny mech:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego lub 150 g szpinaku rozdrobionego
  • 100 g truskawek
  • 100 g borówek
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Banofee:

  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2 małe banany
  • kilka łyżeczek masy kajmakowej
  • kilka okrągłych biszkoptów
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Wyślij emailem

Jak zrobić desery na słodki stół?


Rafaello:

70 g czekolady białej rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Zimną śmietankę kremówkę (ok. 200 ml) miksujemy z łyżką cukru pudru i 100 g mascarpone. Gdy masa będzie gęsta i ładnie ubita, wtedy wsypujemy 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych i dodajemy przestygniętą białą czekoladę. Całość delikatnie mieszamy np. za pomocą łyżki lub trzepaczki.

Do każdego pojemniczka (u mnie o pojemności 100 ml, ale możesz użyć np 150 ml) wsypujemy po jednym biszkopcie posiekanym w małą kosteczkę (chodzi o takie zwykłe okrągłe biszkopty). Następnie nakładamy po jednej większej łyżce kremu rafaello.

Princessę kokosową kroimy w bardzo drobną kosteczkę i każdy deserek dekorujemy ok 1 płaską łyżeczką princessy. Dodajemy także po pół okrągłego biszkopta na każdy deserek (drobniutko pokrojony). Mi zostało troszkę masy rafaello i po odrobinie nakładałam na wierzch każdego deseru.

Leśny mech:

Trzy żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru, tak aby cukier się ładnie nam ubił. Następnie wlewamy żółtka i całość miksujemy przez kilka sekund jedynie do momentu połączenia się składników. Wsypujemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej. Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki. Ja użyłam barwnika spozywczego zielonego w proszku, którego dodałam do mojego biszkopta i całość ponownie zmieszałam. Jeśli nie macie barwnika to możecie dodać rozdrobniony szpinak np. mrożony, tylko najpierw trzeba go rozmrozić i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Następnie taki szpinak wymieszać z masą biszkoptową za pomocą trzepaczki.

Zielony biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. Piec przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a następnie go rozwalamy dłońmi tworząc biszkoptową, zieloną posypkę.

250 ml zimnej śmietanki kremówki miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem. Miksujemy do powstania gęstego kremu.

Do każdego pojemniczka (u mnie o pojemności 150 ml) nakładamy po 1 płaskiej łyżce biszkopta i czubatej łyżce masy śmietankowej. Wrzucamy kilka borówek i pokrojoną w kosteczkę połówkę truskawki. Przykrywamy drugą płaską łyżką biszkopta, a wierzch dekorujemy kilkoma borówkami i pokrojonymi w kosteczkę truskawkami lub malinami.

Banofee:

2 małe banany kroimy w kosteczkę i skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny (żeby szybko nie czerniały).

Płatki migdałowe (ok. 2 łyżki) podprażamy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Schłodzoną śmietankę (100 ml) miksujemy z dwoma łyżkami cukru pudru, po chwili dodajemy 250 g mascarpone i ponownie miksujemy.

Do każdego pojemniczka (u mnie o pojemności 100 ml, ale możesz użyć np 150 ml) wsypujemy po jednym biszkopcie posiekanym w małą kosteczkę (chodzi o takie zwykłe okrągłe biszkopty). Następnie nakładamy po jednej większej łyżce bananów i kremu, a także płaskiej łyżeczce masy kajmakowej. Wierzch dekorujemy podprażonymi płatkami migdałowymi.

Wszystkie deserki przechowujemy w lodówce!


desery na słodki stół przepisy

desery na słodki stół

mini deserki

słodki stół

desery na słodki stół przepisy

leśny mech

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 281

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
23 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
20 dni temu

Zrobione

20240331_161516
Lidia
Lidia
5 miesięcy temu

Dzień dobry,
czy w pojemniku 60 ml jest sens przygotowywać deserki. Zakupiłam na szybko bez przemyślenia. Czy ma Pani jakieś propozycje na takie bardzo mini porcje?

Oliwia
Oliwia
8 miesięcy temu

Super przepisy, tylko w składnikach w Banofee nie wymieniła Pani śmietanki, która pojawia się później w przepisie. Stąd moje pytanie, ile % powinna mieć śmietanka? 🙂

Paulina
Paulina
10 miesięcy temu

Jak zrobiła pani deser truskawka plis karmel ?

Paulina
Paulina
10 miesięcy temu

Jak wykonała pani deser truskawka plus karmel ?

Joanna
Joanna
11 miesięcy temu

Ile deserków wychodzi z 1 takiego przepisu??

Milena
Milena
11 miesięcy temu

Jak długo maksymalnie mogę przechowywać te deserki ?

Benia
Benia
1 rok temu

Czy moge zrobic deserki na sylwestra dzień wcześniej?

Ewa
Ewa
1 rok temu

Mam pytanie. Czy jak zrobię deserki wieczorem i umieszczę w lodówce, to czy wytrwają do popołudnia następnego dnia?

Justyna
Justyna
1 rok temu

Deserki zrobione dzień wcześniej nie namokną? Będą takie świeże?

kinia1710
kinia1710
1 rok temu

Deserki rafaello jak dla mnie mega ❤, oddaja smak oryginalnej pralinek Rfaello 😊

Monika
Monika
9 miesięcy temu

Witam serdecznie, mam pytanie od paru lat piekę torty i ciasta na zamówienie. Teraz przyszedł czas na słodki stół na 100 osób. Ma być po sto szt deserków tartaletek i rurek z kremem. Wszystko robię sama od podstaw. I mam problem jak to wycenić. Może mi Pani pomóc. Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie ☺

Słodki stół

Szykuje Ci się jakaś większa impreza i szukasz pomysłu na coś słodkiego i efektownego dla Twoich gości? W takim razie warto przygotować domowy slodki stol, który z pewnością ich zachwyci. To naprawdę proste do przygotowania desery, które podaje się zazwyczaj w małych plastikowych, wielorazowych pojemniczkach. Można je kupić najprościej na allegro lub w większych hipermarketach. Równie dobrze możecie zaserwować taki słodki stół na wesele, wieczór panieński czy chrzciny.

Słodki stół przepisy

Te mini deserki na słodki stół przepisy są bardzo proste i ciężko je zepsuć. Serio! W tym wpisie znajdziesz moje trzy sprawdzone desery na słodki stół przepisy. Jeśli chcesz możesz dodatkowo przygotować bezy z kremem czy tartaletki ze świeżymi owocami i kremem budyniowym. Zaprezentowane przepisy na słodki stół to leśny mech, banofee oraz rafaello. Wszystkie są przepyszne i ciężko powiedzieć, która opcja smakowa jest najlepsza. Wszystkie zostały zjedzone błyskawicznie przez gości i moich domowników. To naprawdę pyszne i słodkie przekąski imprezowe, którym ciężko odmówić dokładki.

RozwińZwiń