Opis przepisu
Deser z chia i malinami jest bardzo smaczny i szybki do wykonania. Z kilku składników możesz wykonać wartościowo posiłek, który nasyci Cię na dłużej. Ten deser nie jest za słodki, lecz taki w sam raz. Idealny zarówno dla dorosłych jak i dzieci.
Dlaczego warto jeść desery z nasionami chia? Nasiona z szałwii hiszpańskiej odznaczają się wysoką zwartością białka, magnezu (na nerwy), antyoksydantów (które zapobiegają rozwojowi nowotworów), potasu (obniżającego ciśnienie krwi), czy fosforu (wzmacniającego kości). Wyróżniają się wysoką zawartością ważnych dla ludzkiego organizmu mikro i makroelementów. Zostały nawet włączone do produktów superfoods, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Przepis na: Deser z chia i malinami
Porady na start
- Malinowa wersja to moja ulubiona i według mnie smakuje naprawdę świetnie, jednak równie dobrze możesz użyć innych owoców jak truskawki, brzoskwinie, mango, borówki czy porzeczki.
- W przepisie użyłam kefiru malinowego, ale możesz użyć naturalnego lub zastąpić go kefirem (lub maślanką) o dowolnym smaku.
Składniki:
- 150 ml mleka
- 200 ml kefiru lub maślanki malinowej
- 45 g nasion chia
- 150 g świeżych lub mrożonych malin
- 2-3 łyżki erytrytolu, ksylitolu lub cukru
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Zobacz również:
Jak zrobić deser z chia i malinami?
Krok 1
Deser z chia i malinami robi się naprawdę szybko, ale nasiona szałwii hiszpańskiej potrzebują kilka godzin na napęcznienie.
Najlepiej go wykonać wieczorem, a następnego dnia udekorować wierzch owocami i spożyć. Równie można zacząć rano, a zjeść na deser po obiedzie.
Do miseczki wlewamy 150 ml mleka krowiego lub roślinnego oraz 200 ml kefiru malinowego – fajnie sprawdzi się także maślanka. Wsypujemy 45 g nasion szałwii hiszpańskiej. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 4 godziny (wkładamy do lodówki na ten czas).
Krok 2
W tym czasie warto chociaż raz przemieszać łyżką, aby nasiona chia równomiernie pęczniały (nie robiły się ewentualne większe grudki).
Po 4 godzinach wyraźnie widać, że masa bardzo zgęstniała.
PS. Deser z chia może być w lodówce nawet dobę przed jego zjedzeniem.
Krok 3
Masę z nasionami chia przekładamy do dwóch szklanek o pojemności około 250-300 ml – najlepiej stopniowo łyżka za łyżką.
Na wierzch wykładamy masę malinową i wkładamy do lodówki lub od razu zjadamy. Smacznego!
Komentarze
Dzień dobry, a czy można użyć jogurtu naturalnego?
Pozdrawiam
Jasne, ale wtedy trzeba będzie dosłodzić masę z nasionami chia. Ja dodałam tutaj smakowy kefir, dzięki czemu ominęłam dodatkowego słodzenia 🙂