Deser z chia i malinami

4.8/5 (22 ocen)
Deser chia z malinami to prawdziwy strzał w dziesiątkę – zdrowy, pożywny i niezwykle łatwy do zrobienia. Idealny dla tych, którzy cenią lekkie i smaczne przekąski lub szybkie drugie śniadania, które można przygotować w kilka chwil.

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + chłodzenie 4 h

Deser z chia i malinami

Opis przepisu

Deser z chia i malinami jest bardzo smaczny i szybki do wykonania. Z kilku składników możesz wykonać wartościowo posiłek, który nasyci Cię na dłużej. Ten deser nie jest za słodki, lecz taki w sam raz. Idealny zarówno dla dorosłych jak i dzieci.

Dlaczego warto jeść desery z nasionami chia? Nasiona z szałwii hiszpańskiej odznaczają się wysoką zwartością białka, magnezu (na nerwy), antyoksydantów (które zapobiegają rozwojowi nowotworów), potasu (obniżającego ciśnienie krwi), czy fosforu (wzmacniającego kości). Wyróżniają się wysoką zawartością ważnych dla ludzkiego organizmu mikro i makroelementów. Zostały nawet włączone do produktów superfoods, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Przepis na: Deser z chia i malinami

Porady na start

  • Malinowa wersja to moja ulubiona i według mnie smakuje naprawdę świetnie, jednak równie dobrze możesz użyć innych owoców jak truskawki, brzoskwinie, mango, borówki czy porzeczki.
  • W przepisie użyłam kefiru malinowego, ale możesz użyć naturalnego lub zastąpić go kefirem (lub maślanką) o dowolnym smaku.

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 200 ml kefiru lub maślanki malinowej
  • 45 g nasion chia
  • 150 g świeżych lub mrożonych malin
  • 2-3 łyżki erytrytolu, ksylitolu lub cukru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Wyślij emailem

Jak zrobić deser z chia i malinami?


Krok 1

nasiona chia z kefirem w miseczce

Deser z chia i malinami robi się naprawdę szybko, ale nasiona szałwii hiszpańskiej potrzebują kilka godzin na napęcznienie.

Najlepiej go wykonać wieczorem, a następnego dnia udekorować wierzch owocami i spożyć. Równie można zacząć rano, a zjeść na deser po obiedzie.

Do miseczki wlewamy 150 ml mleka krowiego lub roślinnego oraz 200 ml kefiru malinowego – fajnie sprawdzi się także maślanka. Wsypujemy 45 g nasion szałwii hiszpańskiej. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 4 godziny (wkładamy do lodówki na ten czas).


Krok 2

napęcznięte nasiona chia

W tym czasie warto chociaż raz przemieszać łyżką, aby nasiona chia równomiernie pęczniały (nie robiły się ewentualne większe grudki).

Po 4 godzinach wyraźnie widać, że masa bardzo zgęstniała.

PS. Deser z chia może być w lodówce nawet dobę przed jego zjedzeniem. 


Krok 3

gotowanie malin w garnku

W małym rondelku podgrzewamy maliny (około 150 g, mogą być zarówno świeże jak i mrożone) wraz z 4 łyżkami wody. Zagotowujemy i dodajemy kilka kropli soku z cytryny, erytrytol (2-3 łyżki) oraz skrobię (1 łyżeczka). Przez dosłownie chwilkę gotujemy i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do przestygnięcia. Po chwili domowa konfitura malinowa powinna nieco zgęstnieć. Wypróbuj czy jest dla Ciebie wystarczająco słodka – dużo będzie zależeć od użytych malin.

Masę z nasionami chia przekładamy do dwóch szklanek o pojemności około 250-300 ml – najlepiej stopniowo łyżka za łyżką.

Na wierzch wykładamy masę malinową i wkładamy do lodówki lub od razu zjadamy. Smacznego!


pudding chia z malinami

Deser z chia i malinami

przepis na deser z chia i malinami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 22

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
KasKaz
Katarzyna
18 dni temu

Dzień dobry, a czy można użyć jogurtu naturalnego?
Pozdrawiam

Pudding chia z malinami

Jeżeli lubisz lekkie desery, które nie wymagają za wiele czasu na ich przygotowanie, tik ten pudding chia z malinami będzie idealnym wyborem! Najchętniej z takich deserków korzystają osoby dbające o linię, ale coraz chętniej sięgamy po takie typu przekąski i to bardzo dobrze! Wyglądają niepozornie, ale są sycące, zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu. Trochę czasu potrzeba jednak, aby nasiona chia napęczniały, dlatego najlepiej zacząć przygotowywać pudding chia z malinami wieczorem, aby był gotowy do spożycia następnego dnia.

Deser chia z malinami

Ja tym razem przygotowałam ten deser chia z malinami, ale równie dobrze możesz użyć innych owoców takich jak truskawki, borówki, wiśnie, mango itp. Co więcej, możesz wzbogacić go o ulubione dodatki np. wiórki kokosowe i zabrać ze sobą np. do pracy, czy na uczelnie. Ja osobiście uwielbiam takie deserki i zwłaszcza w okresie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców, takie przekąski smakują najlepiej. Możemy jednak przygotowywać je przez cały rok i wykorzystać do ich zrobienia zamrożone wcześniej owoce.

RozwińZwiń