Sernik nowojorski

4.8/5 (222 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

20 min

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski jest wyborny i niezwykle kremowy. Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi naprawdę nieziemski w smaku i konsystencji!

Sernik nowojorski z podpieczoną warstwą śmietany na wierzchu przygotowałam na bazie spodu z herbatników maślanych.  Opisałam przepis bardzo szczegółowo, więc z pewnością będziesz zachwycony/a z jego wykonania. Jestem pewna, że posmakuje Ci od pierwszego kęsa.

Przepis na: Sernik nowojorski

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego np. z wiaderka (np. Wieluń, Piątnica) lub serki Philadelphia
  • 200 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wierzch:

  • 400 g gęstej śmietany 18%
  • 60 g cukru pudru
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik nowojorski?

Krok 1

Sernik nowojorski pieczony jest w kąpieli wodnej, więc zaczynamy od przygotowania blaszki. Dno i boki (wewnątrz) tortownicy o średnicy 24 cm lekko natłuściłam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Z kolei blaszkę (po zewnętrznej stronie) zabezpieczyłam folią aluminiową, aby woda nie przeniknęła do środka sernika.


Krok 2

ciasteczkowy spód

Ciasteczkowy spód

Herbatniki (200g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (80g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy do powstania konsystencji mokrego piasku.


Krok 3

Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową (ja rownież wyłożyłam nieco na boki). Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej. 


Krok 4

Masa serowa:

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Do miski wkładamy twaróg (1 kg), cukier (200 g), cukier z prawdziwą wanilią (20 g) oraz śmietanę (200 g). Miksujemy przez około minutę na średnich obrotach miksera. 


Krok 5

Następnie dodajemy po jednym jajku (łącznie 5 sztuk). Po dodaniu każdego miksujemy dosłownie przez 10 sekund.


Krok 6

Na sam koniec dodajemy skrobię (1 łyżka) – jednak nie jest to obowiązkowy składnik. Miksujemy przez 10 sekund. 


Krok 7

Masę serową przelewamy do tortownicy, wierzch wyrównujemy.

Tortownicę wkładamy do większej blaszki wypełnionej wodą (do połowy wysokości tortownicy z sernikiem).

Pieczemy w kąpieli wodnej przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka), a później przez 40 minut w temperaturze 140 stopni. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

Następnie wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy początkowo drzwiczek. Dopiero po około 10 minutach, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy  sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia.  


Krok 8

Gdy sernik będzie wystudzony wtedy zabieramy się za przygotowanie warstwy ze śmietany.


Krok 9

Wierzch:

Do przygotowania górnej warstwy śmietanowej będzie potrzebna dobrze schłodzona, gęsta śmietana 18% (400 g) oraz cukier puder (60 g).

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół).


Krok 10

Górną warstwę można przygotować w sumie na dwa sposoby. Dobrze schłodzoną, gęstą śmietanę 18% miksujemy z cukrem pudrem przez 2-3 minuty na wysokich obrotach aż się nieco napuszy, jednak pamiętaj, że nie ubije się tak ładnie jak klasyczna słodka śmietanka 30%. Wyjdzie mniej stabilna.

Jeśli wolisz szybszą wersję to wymieszaj po prostu za pomocą łyżki gęstą śmietanę z cukrem pudrem.


Krok 11

przepis na Sernik nowojorski

Na wierzch sernika nakładamy śmietanę. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Od razu wyciągamy z piekarnika.

Ja posypałam wierzch dodatkowo jadalnymi płatkami róży.

Gdy przestygnie to wkładamy sernik nowojorski do lodówki na minimum 2-3 godziny.


Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 222

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
47 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
AGA
AGA
6 dni temu

Witam. Ta woda w naczyniu pod tortownicą to ma być zimna?

Sandra
Sandra
7 dni temu

Czy można ten sernik piec z naczyniem z wodą zamiast w folii aluminiowej?

Kamil
Kamil
22 dni temu

Witam czy ser president z wiaderka się nada?

Agnieszka J
Agnieszka J
1 miesiąc temu

Sernik wyszedł przepyszny, goście zachwyceni, na pewno zrobię go jeszcze nie raz 🙂 Użyłam serków Piątnicy Twój smak i spód pomimo wcześniejszego podpieczenia wyszedł bardzo mokry, następnym razem spróbuję gdzieś dostać serki Philadelphia 🙂

Joanna
Joanna
2 miesięcy temu

Najlepszy jaki jadłam ❤️

72834F62-6CF0-44F0-924C-9F5203176D91
Megi
Megi
5 miesięcy temu

Pyszny!

20240501_203817
Honorata
Honorata
6 miesięcy temu

Czy ten sernik mozna mrozic ?

Joanna
Joanna
6 miesięcy temu

Serniczek wyszedł pyszny, wilgotny i obłędny w smaku i wszyscy, którzy go skosztowali mówili to samo. Mniej smaczny wyszedł spód ponieważ mocno nawilgnął być może ma znaczenie rodzaj użytego sera (użyłam president z wiaderka). Mimo wszystko polecam go zrobić jest to najlepszy przepis na sernik z jakiego korzystałam a przerobiłam przepisów sporo i ten okazał się tym idealnym 🙂

AGA
AGA
26 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Witam. Planuję zrobić ten przepyszny sernik po raz pierwszy ale proszę podpowiedzieć jakiego serka użyć najlepiej?

Aneta
Aneta
6 miesięcy temu

Niedrogi, szybki i przepyszny. Polecam

Kasia
Kasia
6 miesięcy temu

Czy do masy serowej mogę dodać pokrojone brzoskwinie?

Paulina
Paulina
6 miesięcy temu

Sernik rewelacja! Po prostu rozpływa się w ustach!

Messenger_creation_4aca3449-9ef9-4dca-87d9-4e7537cc21a8
Iza
Iza
6 miesięcy temu

Blaszce oczywiście 😀

Iza
Iza
6 miesięcy temu

A czy ten sernik można upiec w normalnej płaszcze? Nie mam w tej chwili tortownicy…

klaudia
klaudia
7 miesięcy temu

Mam akutat śmietanę uht 30, mogę takiej użyc?

Agnieszka
Agnieszka
7 miesięcy temu

Czy sernik można upiec nie wkładając go do wody a umieszczając blachę z wodą na poziomie niżej niż samo ciasto? Czy wtedy trzeba coś zmieniać z temperaturą lub czasem pieczenia?

Kasia
Kasia
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Czyli całe 80 minut pieczemy wtedy w 170 stopniach?

Paulina
Paulina
8 miesięcy temu

czy można dodać do niego rodzynki ?

Kasia
Kasia
8 miesięcy temu

Sernik przepyszny! Z miłą chęcią upiekę jeszcze raz, serdecznie dziękuję za przepis, nie tylko za ten, a za wiele innych, które są rewelacyjne 🤍

inbound422460879827900437
Krzysztof
Krzysztof
8 miesięcy temu

Pytanko, bo będę próbował 😀 Czy śmietanka UHT czy z Kubeczka?

Agnkuk
Agnieszka
9 miesięcy temu

Mój od razu dostał przydomek Barbie

PhotoRoom-20240107_140808
Marta
Marta
9 miesięcy temu

Sernik robiłam raz w życiu – nie wyszedł. To było moje drugie podejście, wyszedł świetny, ale nie zdążyłam nawet zrobić mu zdjęcia, bo cała blaszka zniknęła od ręki. Fantastyczny przepis!

Katarzyna
Katarzyna
9 miesięcy temu

Sernik przepyszny, bardzo prosty w przygotowaniu. Rozpływa się w ustach. Kolejny sernik od Pani i oczywiście nie zawiódł. Polecam ♥️

IMG20240105154855
Katarzyna
Katarzyna
9 miesięcy temu

Czy wierzch sernika można zrobić na drugi dzień?

Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
9 miesięcy temu

Pięknie udekorowany!