Opis przepisu
Jeśli kochasz cytrynowe smaki, lemon curd zdecydowanie powinien znaleźć się w Twojej kuchni. To intensywnie cytrynowy krem, który pasuje do wszystkiego – ciast, tart, naleśników, gofrów, a nawet bezy Pavlovej. Robi się go z kilku prostych składników i nie wymaga żadnych skomplikowanych technik. Gładki, aksamitny, lekko kwaśny i słodki jednocześnie – trudno mu się oprzeć. Świetnie smakuje nie tylko jako dodatek, ale też solo, prosto ze słoiczka.
Możesz przygotować go wcześniej i przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Idealnie sprawdzi się także jako nadzienie do kruchych ciasteczek lub dodatek do śniadaniowych placuszków. W wersji domowej smakuje o niebo lepiej niż ten sklepowy, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. To przepis, do którego będziesz wracać regularnie – zwłaszcza gdy najdzie Cię ochota na coś cytrynowego.
Przepis na: Lemon curd
Porady na start
W tym przepisie wykorzystujemy więcej żółtek niż białek, więc jeżeli chcesz również je do czegoś wykorzystać, to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.
Składniki:
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 150 g cukru białego
- 2 średniej wielkości cytryny
- 80 g masła
Zobacz również:
Jak zrobić lemon curd?
Krok 1
Przepis na Lemon curd jest bardzo prosty do wykonania. Do jego przygotowania będziesz potrzebować jedynie mały rondelek, trzepaczkę oraz tarkę do starcia cytryn.
Z przepisu wychodzi słoik o pojemności około 300 ml.
Do rondelka dodajemy 2 żółtka oraz 2 całe jajka (ja użyłam w rozmiarze M). Wsypujemy także biały cukier (150 g).
Krok 2
Mieszamy za pomocą trzepaczki – mieszamy przez około 2 minutki.
Krok 3
Dwie cytryny sparzamy, dokładnie wycieramy.
Najpierw ścieramy skórkę z obu cytryn na tarce o średnich oczkach, a następnie wyciskamy z nich sok (pozbywamy się oczywiście pestek).
Krok 4
Rondelek z jajkami i cukrem stawiamy na palnik. Podgrzewamy na malutkim ogniu, cały czas mieszając.
Gdy masa jajeczna będzie gorąca, wtedy dodajemy sok, skórkę z cytryn, a także masło (80 g, może być zimne lub miękkie).
Cały czas intensywnie mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Nie możemy doprowadzić do wrzenia, bo wtedy krem może nam się zwarzyć. Po około 5-7 minutach gotowania na małym ogniu Lemon curd powinien delikatnie zgęstnieć.
Krok 5
Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie przekładamy do zamykanego pojemnika lub słoiczka z zakrętką i wkładamy do lodówki. Na początku będzie nieco rzadki, ale już po około godzinie schłodzenia w lodówce zrobi się gęstszy.
Lemon curd przechowujemy do około tygodnia czasu w lodówce.
Szukasz pomysłów do czego użyć taki gotowy Lemon curd? Będzie on świetnym dodatkiem do mini bezy z kremem śmietankowym, gofrów, czy nawet naleśników z serem i borówkami. Jest tak smaczny, że można go śmiało wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka.
Komentarze