Lemon curd

4.5/5 (14 ocen)
Domowy lemon curd to coś, co warto mieć pod ręką – zwłaszcza jeśli lubisz cytrusowe akcenty w deserach. Jest prosty do zrobienia, a jego smak bije na głowę gotowe wersje ze sklepu. Świetnie sprawdza się w codziennych wypiekach i dodaje im wyrazistego, orzeźwiającego smaku.

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 3 h chłodzenia

lemon curd

Opis przepisu

Jeśli kochasz cytrynowe smaki, lemon curd zdecydowanie powinien znaleźć się w Twojej kuchni. To intensywnie cytrynowy krem, który pasuje do wszystkiego – ciast, tart, naleśników, gofrów, a nawet bezy Pavlovej. Robi się go z kilku prostych składników i nie wymaga żadnych skomplikowanych technik. Gładki, aksamitny, lekko kwaśny i słodki jednocześnie – trudno mu się oprzeć. Świetnie smakuje nie tylko jako dodatek, ale też solo, prosto ze słoiczka.

Możesz przygotować go wcześniej i przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Idealnie sprawdzi się także jako nadzienie do kruchych ciasteczek lub dodatek do śniadaniowych placuszków. W wersji domowej smakuje o niebo lepiej niż ten sklepowy, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. To przepis, do którego będziesz wracać regularnie – zwłaszcza gdy najdzie Cię ochota na coś cytrynowego.

Przepis na: Lemon curd

Porady na start

W tym przepisie wykorzystujemy więcej żółtek niż białek, więc jeżeli chcesz również je do czegoś wykorzystać, to zobacz mój wpis “Co zrobić z białkami?“.

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru białego
  • 2 średniej wielkości cytryny
  • 80 g masła
Wyślij emailem

Jak zrobić lemon curd?


Krok 1

jajka z cukrem w garnku

Przepis na Lemon curd jest bardzo prosty do wykonania. Do jego przygotowania będziesz potrzebować jedynie mały rondelek, trzepaczkę oraz tarkę do starcia cytryn.

Z przepisu wychodzi słoik o pojemności około 300 ml.

Do rondelka dodajemy 2 żółtka oraz 2 całe jajka (ja użyłam w rozmiarze M). Wsypujemy także biały cukier (150 g).


Krok 2

wymieszane jajka z cukrem

Mieszamy za pomocą trzepaczki – mieszamy przez około 2 minutki.


Krok 3

sok z cytryny oraz starta skórka z cytryny

Dwie cytryny sparzamy, dokładnie wycieramy.

Najpierw ścieramy skórkę z obu cytryn na tarce o średnich oczkach, a następnie wyciskamy z nich sok (pozbywamy się oczywiście pestek).  


Krok 4

przygotowanie lemon curd

Rondelek z jajkami i cukrem stawiamy na palnik. Podgrzewamy na malutkim ogniu, cały czas mieszając.

Gdy masa jajeczna będzie gorąca, wtedy dodajemy sok, skórkę z cytryn, a także masło (80 g, może być zimne lub miękkie).

Cały czas intensywnie mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Nie możemy doprowadzić do wrzenia, bo wtedy krem może nam się zwarzyć. Po około 5-7 minutach gotowania na małym ogniu Lemon curd powinien delikatnie zgęstnieć.  


Krok 5

curd cytrynowy

Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie przekładamy do zamykanego pojemnika lub słoiczka z zakrętką i wkładamy do lodówki. Na początku będzie nieco rzadki, ale już po około godzinie schłodzenia w lodówce zrobi się gęstszy.

Lemon curd przechowujemy do około tygodnia czasu w lodówce.

Szukasz pomysłów do czego użyć taki gotowy Lemon curd? Będzie on świetnym dodatkiem do mini bezy z kremem śmietankowym, gofrów, czy nawet naleśników z serem i borówkami. Jest tak smaczny, że można go śmiało wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka.  


lemon curd przepis

krem cytrynowy

 

domowy lemon curd

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 14

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Lemon curd przepis

Jeśli szukasz prostego, a zarazem niezawodnego sposobu na domowy lemon curd, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Robi się go tylko z kilku składników: jajek, cukry, cytryn i masła – a efekt? Gładki, aksamitny krem, który pasuje do wielu deserów i wypieków. Przepis na lemon curd nie wymaga skomplikowanych technik ani specjalnego sprzętu – wystarczy rondelek, trzepaczka i tarko. Ten cytrynowy krem świetnie sprawdza się jako nadzienie do tart, kruchych ciasteczek czy dodatek do bezy. Można nim również przełożyć biszkopt, polać nim naleśniki albo dodać do śniadaniowej owsianki. Gdy raz go przygotujesz, prawdopodobnie na stałe zagości w Twoim menu deserowym. Dobrze zrobiony lemon curd ma lekko kwaśny, mocno cytrynowy smak z wyczuwalną maślaną nutą, który równoważy słodycz innych składników. To jeden z tych dodatków, który potrafi odmienić nawet najprostszy deser.

Krem cytrynowy

Domowy krem cytrynowy, znany także jako curd cytrynowy, to obowiązkowy składnik dla wszystkich fanów cytrusowych smaków. W porównaniu do innych kremów jest bardziej orzeźwiający i intensywny, dzięki czemu idealnie podkręca smak ciast, muffinów, gofrów czy nawet jogurtów. Najlepiej przygotować go samodzielnie – wtedy masz pełną kontrolę nad jego smakiem, konsystencją i jakością składników. Taki domowy curd cytrynowy nie tylko lepiej smakuje, ale też dłużej zachowuje świeżość. W lodówce można go przechowywać nawet do tygodnia, a jego zastosowanie ogranicza tylko Twoja wyobraźnia. Krem cytrynowy sprawdzi się jako baza do tartaletek, warstwa w torcie albo nadzienie do pączków i bułeczek. Dzięki swojej uniwersalności jest jednym z tych przepisów, który warto mieć zapisany pod ręką – niezależnie od pory roku. Jeśli jeszcze nie próbowałaś, koniecznie wypróbuj domowy lemon curd – prosty, szybki i zawsze efektowny.