Opis przepisu
Owoce pod kruszonką to banalnie prosty, a zarazem niezwykle smaczny deser dla całej rodziny. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz go przygotować z ulubionymi owocami lata – ja użyłam borówek, truskawek, malin oraz czerwonych porzeczek. Jednak ich dobór jest naprawdę dowolny. Mogą to być jagody, wiśnie, śliwki, nektarynki czy gruszki.
Ten deser bardzo mi smakuje serwowany z gałką lodów waniliowych!
Przepis na: Owoce pod kruszonką
Składniki:
Kruszonka:
- 330 g mąki pszennej np. krupczatki lub tortowej
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
- 230 g zimnego masła
- opcjonalnie szczypta cynamonu lub kardamonu
Dodatkowo:
- 150 g borówek amerykańskich lub jagód
- 150 g truskawek
- 150 g malin
- 150 g czerwonych lub czarnych porzeczek
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Zobacz również:
Jak zrobić owoce pod kruszonką?
Krok 1
Owoce pod kruszonką to bardzo prosty i szybki do przygotowania deser, więc od razu można rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Możemy użyć naprawdę dowolnych owoców – jednak ważne żeby było ich łącznie minimum 500 g.
Ja użyłam: 150 g borówek amerykańskich, 150 g truskawek, 150 g malin oraz 150 g czerwonych porzeczek.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Przekładamy do miski.
Krok 5
Szybciutko mieszamy składniki za pomocą dłoni. Rozcieramy palcami ciasto, aby powstała grudkowata kruszonka.
Krok 6
Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego – moje jest podłużne, owalne o długości 32 cm.
Krok 7
Posypujemy maślaną kruszonką.
Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni – do momentu aż kruszonka będzie ładnie rumiana (nie powinna być ani blada, ani przypalona brązowa).
Owoce pod kruszonką można podawać od razu po lekkim przestygnięciu, ale smakują równie dobrze na zimno serwowane z gałką lodów. Smacznego!
Komentarze