Owoce pod kruszonką

4.3/5 (24 ocen)
Jak to mówią, czasami sekret tkwi w prostocie - Owoce pod kruszonką to klasyczny i pyszny deser, który można przygotować w kuchni w zaledwie kilka chwil. Łączy ze sobą słodką i chrupiącą kruszonkę oraz wspaniały smak sezonowych owoców.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 35 min pieczenia

Owoce pod kruszonką

Opis przepisu

Owoce pod kruszonką to banalnie prosty, a zarazem niezwykle smaczny deser dla całej rodziny. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz go przygotować z ulubionymi owocami lata – ja użyłam borówek, truskawek, malin oraz czerwonych porzeczek. Jednak ich dobór jest naprawdę dowolny. Mogą to być jagody, wiśnie, śliwki, nektarynki czy gruszki.

Ten deser bardzo mi smakuje serwowany z gałką lodów waniliowych!

Przepis na: Owoce pod kruszonką

Składniki:

Kruszonka:

  • 330 g mąki pszennej np. krupczatki lub tortowej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • 230 g zimnego masła
  • opcjonalnie szczypta cynamonu lub kardamonu

Dodatkowo:

  • 150 g borówek amerykańskich lub jagód
  • 150 g truskawek
  • 150 g malin
  • 150 g czerwonych lub czarnych porzeczek
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Wyślij emailem

Jak zrobić owoce pod kruszonką?


Krok 1

czerwone porzeczki, borówki, truskawki i maliny

Owoce pod kruszonką to bardzo prosty i szybki do przygotowania deser, więc od razu można rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Możemy użyć naprawdę dowolnych owoców – jednak ważne żeby było ich łącznie minimum 500 g.

Ja użyłam: 150 g borówek amerykańskich, 150 g truskawek, 150 g malin oraz 150 g czerwonych porzeczek.


Krok 2

owoce posypane skrobią ziemniaczaną

Owoce przekładamy do miski. Posypujemy je równomiernie przesianą skrobią (1 płaska łyżka). Lekko mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 3

pokrojone w kostkę masło, mąka, i cukier

Do przygotowania maślanej kruszonki będziemy potrzebować pokrojone w kostkę zimne masło (230 g), cukier biały lub trzcinowy (200 g), cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżeczka) oraz mąkę (330 g, tortową lub krupczatkę). Często dodaję także szczyptę cynamonu lub kardamonu, jednak nie jest to obowiązkowy składnik. 


Krok 4

składniki na kruszonkę

Przekładamy do miski. 


Krok 5

kruszonka przed upieczeniem

Szybciutko mieszamy składniki za pomocą dłoni. Rozcieramy palcami ciasto, aby powstała grudkowata kruszonka.


Krok 6

owoce w naczyniu żaroodpornym

Owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego – moje jest podłużne, owalne o długości 32 cm.


Krok 7

Owoce pod kruszonką przed upieczeniem

Posypujemy maślaną kruszonką.

Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni – do momentu aż kruszonka będzie ładnie rumiana (nie powinna być ani blada, ani przypalona brązowa).

Owoce pod kruszonką można podawać od razu po lekkim przestygnięciu, ale smakują równie dobrze na zimno serwowane z gałką lodów. Smacznego!


owoce pod kruszonką przepis

owoce zapiekane pod kruszonką

Owoce pod kruszonką

Przepis na owoce pod kruszonką

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 24

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Owoce pod kruszonką przepis

Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego i masz do dyspozycji jakieś owoce, to ten przepis na owoce pod kruszonką będzie idealnym wyborem dla Ciebie! Są banalne do przygotowania, a do tego niezwykle smaczne. Najczęściej ten deser pojawia się u mnie w okresie letnim, kiedy owoców jest pod dostatkiem. Często otrzymuje od swojej rodziny całe kosze owoców i takie owoce pod kruszonką są wręcz idealnym sposobem na ich wykorzystanie w kuchni, zwłaszcza w momencie, kiedy nie mam za wiele czasu na przygotowywanie wymyślnych dań. Dodatkowo lubię podać je w lecie z gałką lodów waniliowych i gorąco zachęcam do wypróbowania również tej wersji!

Owoce zapiekane pod kruszonką

Sekret popularności tego przepisu tkwi w jego prostocie oraz uniwersalności, ponieważ właściwie możesz przygotować dowolne owoce zapiekane pod kruszonką. Najlepiej bazować na świeżych owocach, na które aktualnie jest po prostu sezon. Można też modyfikować różne proporcje owoców, aby znaleźć swoją ulubioną wersję, chociaż ja muszę się przyznać, że bardzo lubię wachlować różnymi wariantami.

RozwińZwiń