
Sałatka owocowa smakuje naprawdę świetnie! Jest idealna w upalne dni, ale równie dobrze można ją przygotowywać przez cały rok. Fanie się sprawdzi na różnych uroczystościach rodzinnych czy domówkach. Kluczową jej zaletą jest łatwość i czas przygotowania. Zrobisz ją w kilka minut!
Sałatka owocowa przepis
Ja najczęściej robię sałatkę owocową w okresie wakacyjnym, kiedy jest sporo sezonowych owoców jak soczyste truskawki, maliny, borówki czy porzeczki. Podczas upałów często nie mamy ochoty na ciężkie jedzenie i wtedy taka sałatka wchodzi jak złoto!
Deser dla dzieci
Do przygotowania sałatki owocowej można użyć tak naprawdę dowolnych, ulubionych owoców. W lecie warto korzystać z tych sezonowych jak truskawki, maliny, porzeczki czy poziomki. Z kolei w zimie świetnie się sprawdzają soczyste i słodkie mandarynki. Jabłka, gruszki, kiwi czy banany można z kolei kupić bez problemu przez cały rok.
Łącznie: 10 min
Liczba porcji: 5-6
Przepis na: Sałatka owocowa
Składniki:
- 3 jabłka
- 2 gruszki
- 2 banany
- 1 pomarańcza
- 150 g borówek amerykańskich
- garść czerwonych porzeczek lub malin
- 150 g winogron
- 1 kiwi
- 250 ml jogurtu pitnego np. truskawkowego lub mango
Sałatka owocowa przepis krok po kroku:
Przygotowujemy sobie owoce, nóż i deskę do krojenia.
Jabłka (3 szt), gruszki (2 szt), pomarańczę, banany (2 szt) i kiwi obieramy, usuwamy (ewentualne) pestki. Następnie kroimy w kostkę.
Borówki amerykańskie (150 g) i czerwone porzeczki (lub maliny, większa garść) płuczemy wodą.
Z kolei winogrona (150 g) myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Wszystkie owoce wkładamy do miski i mieszamy. Sałatka owocowa jest już gotowa!
Ja jednak polecam ją polać jogurtem pitnym np. o smaku truskawkowym lub mango. Taka mi smakuje najbardziej.
Smaczna sałatka
Bardzo się cieszę, że sałatka przypadła do gustu! 🙂