Sałatka z burratą

4.8/5 (126 ocen)
Letnia sałatka z burratą z sosem cezar, to świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad. Lekka, kremowa burrata pasuje tutaj idealnie i nadaje sałatce rewelacyjnego smaku.

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

sałatka z burratą

Sałatka z burratą, czarnymi oliwkami, sałatą rzymską i grillowaną brzoskwinią jest niezwykle smaczna i sycąca. Świetną robotę robi w niej sos cezara!

Sprawdzi się fantastycznie gdy spodziewasz się gości i chcesz ich zaskoczyć oryginalną, smakowitą sałatką. Jest bardzo kolorowa i pełna smaku.

Burratę można kupić obecnie w większości dużych sklepów (jak np. w Lidlu czy Auchanie). Ewentualnie warto obserwować gazetki w marketach – od czasu do czasu są tygodnie włoskie, greckie itp i można znaleźć super jakościowo sery.

Przepis na: Sałatka z burratą

Składniki:

  • sałata rzymska (350-400 g) lub mix sałat
  • 2 burraty (2 x 150 g)
  • 1 brzoskwinia
  • 1 mała papryka czerwona
  • 50 g czarnych oliwek
  • 100 g pomidorków koktajlowych

Dodatkowo:

  • sos cezar lub sos czosnkowy
  • 1 bagietka lub bułka paryska, ciabatta
  • większa szczypta oregano
  • 80 g mozzarelli lub parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
Wyślij emailem

Sałatka z burratą przepis krok po kroku:


Krok 1

Sos cezar

Sałatka z burratą jest dość prosta i szybka do przygotowania. Zaczynamy od sosu cezara, a także grzanek z mozzarellą – ale jeśli chcesz to pomiń grzanki i podaj sałatkę z kromkami chleba czy bagietką (bez zapiekania).

Z przepisu wychodzą 4 dość spore talerze sałatki.

Dokładny przepis na sos cezara znajdziesz w tym wpisie – KLIK>>. Jeżeli jednak wolisz inne sosy, to oczywiście też możesz ich użyć. 


Krok 2

grzanki do sałatki

Bułkę paryską (lub bagietkę pszenną, ciabattę) kroimy w kromeczki. Polewamy małą ilością oliwy i posypujemy szczyptą oregano oraz startym na tarce serem (np. mozzarellą lub parmezanem). Pieczemy przez około 5-7 minut w temperaturze 190 stopni (np. funkcja grill).


Krok 3

podsmażanie brzoskwini

W tym czasie na patelni, na małej ilości oleju lub oliwy smażymy na średnim ogniu plasterki brzoskwini lub nektarynki (ja użyłam mniejszej sztuki). Smażymy dosłownie do lekkiego zarumienienia i zdejmujemy z patelni. 


Krok 4

składniki na sałatkę z burratą

Wydrylowane oliwki, a także pomidorki koktajlowe, paprykę kroimy w mniejsze kawałki.


Krok 5

sałatka z burratą i sosem cezar

Przygotowujemy sobie cztery talerze (mogą być nieco głębsze jak do zupy). Nie przygotowuję tej sałatki jak w przypadku innych – że mieszamy wszystko w jednej misce i później na talerze, tylko każdy składnik układam bezpośrednio na danym talerzu.

Na talerzach układamy najpierw po dwie większe garści sałaty (może to być mix sałat z rukolą czy roszponką lub sałata rzymska). Następnie nakładamy równomiernie posiekane warzywa, a także sos cezar.

Burratę przekrajamy na pół. Układamy każdą połówkę na środku talerza.


Krok 6

upieczone grzanki do sałatki

Lekko zarumienione grzanki wyciągamy z piekarnika.

Sałatka z burratą gotowa! Podajemy ją z ciepłymi grzankami. Smacznego!

Zachęcam także do wypróbowania klasycznej sałatki cezar lub sałatki z szynką parmeńską. 


sałatka z burratą przepis

przepis na sałatkę z burratą

Sałatka z burratą i pomidorami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 126

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Sałatka z burratą

Sałatka z burratą to wyjątkowe danie, które zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników dobrego jedzenia. Ta lekka i smakowita sałatka łączy w sobie kremową konsystencję włoskiego sera burrata z świeżymi warzywami i aromatycznymi dodatkami. Jej niezwykły smak i apetyczny wygląd sprawiają, że staje się ona ulubionym daniem zarówno na letnie obiady, jak i eleganckie kolacje. Głównym składnikiem sałatki z burratą jest oczywiście burrata, delikatny i kremowy ser, który doskonale komponuje się z różnymi warzywami. Możemy użyć pomidorów koktajlowych, świeżego bazyliowego pesto, rukoli, oliwy z oliwek oraz tak jak w moim przypadku sosu cezar. Jeżeli jednak preferujesz inne sosy, to możesz też je użyć. Świetnie będzie pasować sos czosnkowy. Ciekawą opcją będzie też opcja z octem balsamicznym Podczas przygotowania sałatki z burratą warto zadbać o estetyczne podanie dania, co podniesie jego atrakcyjność. Plastyczne układanie składników na talerzu, ozdobne liście bazylii i delikatne skropienie oliwą z oliwek nadają sałatce elegancki wygląd.

Sałatka z burratą i pomidorami

Aby przygotować tę sałatkę z burratą i pomidorami, potrzebujesz świeżych pomidorów, najlepiej odmiany koktajlowej lub malinowej, które dodadzą sałatce intensywnego smaku i koloru. Burrata, włoski ser, to główna gwiazda tego dania – jego kremowa konsystencja kontrastuje z chrupiącymi kawałkami pomidorów. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale także prawdziwy festiwal kolorów na talerzu. To doskonały wybór na letni obiad na tarasie lub jako lekka przekąska na spotkaniach ze znajomymi. Przygotowanie tej sałatki jest szybkie i proste, a jej smak zachwyci każdego amatora dobrej kuchni. Osobiście jestem wielką fanką tego typu sałatek, dlatego jak tylko mam okazję kupić burratę, to zawsze pojawia się u mnie na stole. Osobiście mi najbardziej pasują do tego chrupiące grzanki, ale jak masz ochotę to możesz podać sałatkę z burratą i pomidorami ze zwykłym pieczywem lub całkiem je pominąć.

RozwińZwiń