Sałatka z burratą, czarnymi oliwkami, sałatą rzymską i grillowaną brzoskwinią jest niezwykle smaczna i sycąca. Świetną robotę robi w niej sos cezara!
Sprawdzi się fantastycznie gdy spodziewasz się gości i chcesz ich zaskoczyć oryginalną, smakowitą sałatką. Jest bardzo kolorowa i pełna smaku.
Burratę można kupić obecnie w większości dużych sklepów (jak np. w Lidlu czy Auchanie). Ewentualnie warto obserwować gazetki w marketach – od czasu do czasu są tygodnie włoskie, greckie itp i można znaleźć super jakościowo sery.
Przepis na: Sałatka z burratą
Składniki:
- sałata rzymska (350-400 g) lub mix sałat
- 2 burraty (2 x 150 g)
- 1 brzoskwinia
- 1 mała papryka czerwona
- 50 g czarnych oliwek
- 100 g pomidorków koktajlowych
Dodatkowo:
- sos cezar lub sos czosnkowy
- 1 bagietka lub bułka paryska, ciabatta
- większa szczypta oregano
- 80 g mozzarelli lub parmezanu
- 2 łyżki oliwy
Zobacz również:
Sałatka z burratą przepis krok po kroku:
Krok 1
Sałatka z burratą jest dość prosta i szybka do przygotowania. Zaczynamy od sosu cezara, a także grzanek z mozzarellą – ale jeśli chcesz to pomiń grzanki i podaj sałatkę z kromkami chleba czy bagietką (bez zapiekania).
Z przepisu wychodzą 4 dość spore talerze sałatki.
Dokładny przepis na sos cezara znajdziesz w tym wpisie – KLIK>>. Jeżeli jednak wolisz inne sosy, to oczywiście też możesz ich użyć.
Krok 2
Bułkę paryską (lub bagietkę pszenną, ciabattę) kroimy w kromeczki. Polewamy małą ilością oliwy i posypujemy szczyptą oregano oraz startym na tarce serem (np. mozzarellą lub parmezanem). Pieczemy przez około 5-7 minut w temperaturze 190 stopni (np. funkcja grill).
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Na talerzach układamy najpierw po dwie większe garści sałaty (może to być mix sałat z rukolą czy roszponką lub sałata rzymska). Następnie nakładamy równomiernie posiekane warzywa, a także sos cezar.
Burratę przekrajamy na pół. Układamy każdą połówkę na środku talerza.
Krok 6
Sałatka z burratą gotowa! Podajemy ją z ciepłymi grzankami. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania klasycznej sałatki cezar lub sałatki z szynką parmeńską.
Komentarze