Sos cezar to obowiązkowy element popularnej sałatki Cezar. Prosty i szybki do przygotowania – zrobisz go w 5 minut. Jest naprawdę ciekawy w smaku i może być bez problemu uzupełnieniem innych sałatek, choć w moim odczuciu najlepiej pasuje do tych gdzie występuje grillowany kurczak. Jestem pewna, że Ci posmakuje i będziesz go używać do innych sałatek czy dań.
Sos cezar – do czego jeszcze pasuje?
Sos Cezar, znany przede wszystkim jako nieodłączny składnik sałatki Cezar, potrafi znacząco wzbogacić wiele innych potraw. Niedawno zdecydowałam się użyć go jako dodatek do mojej domowej tortilli z kurczakiem, i muszę przyznać, że połączenie to było po prostu niebiańskie. Sos cezar rewelacyjnie nadaje się również jako dip. Jego kremowa konsystencja i połączenie smaków sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do frytek, stripsów z kurczaka czy świeżych warzyw. Świetnie sprawdzi się jako sos do domowych hamburgerów lub też można go użyć jako dodatek do jajek ugotowanych na twardo. Oczywiście to tylko kilka przykładów, a sos Cezar jest w stanie przekształcić proste składniki w coś wyjątkowego, więc nie bój się z nim eksperymentować w swojej kuchni!
Przepis na: Sos cezar
Składniki:
- 3 dość czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy np. Dijon
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
- szczypta pieprzu czarnego
Zobacz również:
Jak zrobić sos cezar?
Krok 1
Z podanych proporcji wychodzi sos do polania dwóch dość sporych porcji sałatek cezar (lub trzech małych). Jeśli potrzebujesz go więcej to po prostu pomnóż sobie wszystkie składniki.
Będziemy potrzebować jakąś miseczkę – raczej korzystam z takiej wąskiej, ale głębszej, aby łatwiej było w niej mieszać za pomocą łyżeczki.
Wkładamy do niej przede wszystkim majonez (3 nieco czubate łyżki) – jeśli chodzi o jego markę to użyjcie tego, który Wam smakuje najbardziej (każdy ma swój ulubiony). Następnie dodajemy raczej ostrą musztardę np. Dijon (1 łyżeczka), przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek), sok z wyciśniętej cytryny (1 łyżeczka), a także sos Worcestershire (1 i 1/2 łyżeczki).
Krok 2
Przyznam, że ten sos Worcestershire jest dość trudny do znalezienia w sklepach. Kupiłam go dopiero w hipermarkecie Carrefour (w Auchanie również rzucił mi się kiedyś w oczy), ale bez problemu można go zamówić przez internet. To obowiązkowy składnik sosu cezar i bez niego całość nie smakuje tak jak powinna. PS. Później ten sos może być użyty np. do domowych marynat mięsnych – przykładowo warto dodać chociaż odrobinę do mojej marynaty do karkówki z grilla.
Mieszamy za pomocą łyżeczki jedynie do momentu powstania jednolitego sosu. Doprawiamy odrobiną pieprzu czarnego lub cytrynowego (najlepiej świeżo zmielonego).
Sos cezar gotowy! Można go od razu użyć do sałatki.
Jeśli nie zużyjesz całego sosu, to wystarczy włożyć miseczkę do lodówki (można przechowywać w jakimś małym zamykanym pojemniku).
Komentarze