Sałatka cezar jest niezwykle smaczna i sycąca. Prawdziwy klasyk wśród sałatek! Serwowana jest w naprawdę wielu restauracjach, a przecież jej wykonanie w domowych warunkach jest naprawdę proste.
Poniżej opisałam dość szczegółowo przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem wraz z domowym, szybkim do zrobienia sosem cezar. Chrupiąca sałata oraz grzanki, wyrazisty sos posypany parmezanem i grillowany kurczak… Całość smakuje naprawdę wspaniale. Koniecznie ją wypróbujcie!
Przepis na: Sałatka cezar
Składniki:
Sałatka Cezar:
- 250 g filetu z kurczaka
- większa szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
- 2 małe główki sałaty rzymskiej
- 5 łyżek tartego parmezanu lub grana padano
- 1/2 małej bagietki lub ciabatty
Sos Cezar:
- 3 dość czubate łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy np. Dijon
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
- szczypta pieprzu czarnego
Zobacz również:
Sałatka cezar – przepis krok po kroku:
Krok 1
Sałatka cezar jest dość szybka do przygotowania. Najlepsza w smaku zaraz po jej wykonaniu.
Z przepisu wychodzą dwie spore porcje sałatki (dla dwóch osób). Serwujemy się ją od razu na talerzach – a nie w większej misce jak w przypadku innych sałatek.
Zaczynamy od przygotowania grzanek – mniejszą bagietkę kroimy w kromeczki i następnie w kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła lub masła klarowanego (1 płaska łyżka), aż grzanki się zarumienią.
Krok 2
Kurczaka kroimy na dwie części. Posypujemy z obu stron większą szczyptą soli oraz pieprzu, a także smarujemy odrobiną oliwy. Smażymy na rozgrzanej patelni , na większym ogniu (przez 2-3 minuty z każdej strony). Zdejmujemy na talerz i kroimy w większe plasterki.
Krok 3
Jako pierwszy składnik, do miseczki dodajemy majonez (3 nieco czubate łyżki) – jeśli chodzi o wybór marki, polecam użyć tego, który najbardziej przypadł Wam do gustu (każdy ma swojego faworyta). Następnie, dołączamy do tego musztardę o wyraźnym smaku, na przykład Dijon (1 łyżeczka), czosnek, który został uprzednio przeciśnięty przez praskę (1 ząbek), sok wyciśnięty z cytryny (1 łyżeczka), oraz sos Worcestershire (1 i 1/2 łyżeczki).
Krok 4
Mieszamy składniki za pomocą łyżeczki tylko do momentu, gdy sos stanie się gładki i jednolity. Doprawiamy go szczyptą czarnego lub cytrynowego pieprzu (najlepiej, gdy jest świeżo zmielony).
Jeśli nie wykorzystasz całej porcji sosu, po prostu przechowuj go w lodówce, umieszczając miseczkę w małym pojemniku z przykrywką.
Krok 5
Jeśli chodzi o sałatę rzymską to ja zazwyczaj ją kupuję w Lidlu, pakowaną po dwie małe główki.
Tak mniej więcej używam jedną małą główkę na porcję (talerz) sałatki. Równie dobrze możesz użyć większej główki sałaty rzymskiej. Lekko ją siekamy nożem.
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Składamy sałatkę Cezar w całość. Na talerz nakładamy sałatę rzymską, grzanki, plasterki kurczaka, równomiernie sos i posypujemy startym na tarce parmezanem (około 2 łyżki sera na porcję).
Smacznego!
Komentarze
Wow, ta sałatka Cezar to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Prosty przepis, a efekt końcowy? Czułem się jakbym zaserwował sobie obiad prosto z restauracji. To na pewno nie jest ostatni raz, kiedy ją robiłem. Daję 5 gwiazdek!
Bardzo się cieszę, że tak przypadła do gustu 😍
Czy można prosić o podawanie w przepisach przybliżonej liczby kalorii??Cezar mistrzostwo świata.
Pracuję nad tym i w tym roku na pewno się pojawią pod przepisami 🙂 cieszę się, że smakowała 😍