DeserySłodkości

Lava cake

Lava cake to przepyszny, ekspresowy deser wprost idealny dla prawdziwych czekoladoholików. Uwielbiam go zarówno przygotowywać jak i jeść. Lava cake z płynną czekoladą w środku poprawi humor nawet w najbardziej pochmurny dzień!

Fondant czekoladowy

Muszę przyznać, że są dni kiedy nachodzi mnie wielka ochota na coś słodkiego, czekoladowego. Wtedy mój wybór pada na ciasto czekoladowe (koniecznie wypróbuj mój przepis na ciasto czekoladowe z solonym karmelem), brownie z truskawkami lub właśnie na lava cake.

Fondant czekoladowy przygotowujemy w kokilkach do zapiekania, które można kupić praktycznie w większości dużych sklepów spożywczych (czy nawet w Pepco) w niskiej cenie. Ten deser pieczemy stosunkowo krótko, dzięki czemu na środku powinniśmy uzyskać płynną czekoladę. Zjadamy zaraz po upieczeniu! Gorący fondant czekoladowy smakuje najlepiej i ma najsmaczniejszą konsystencję.

Lava cake można opcjonalnie podać np. z gałką lodów czy np. musem malinowym.

Przepis na: Lava cake

 Przygotowanie: 10 min  Pieczenie: 10 min  Łącznie: 20 min 

 Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie 30 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Lava cake – przepis krok po kroku:

fondant przepis
Krok 1 

Ten deser przygotowuje się bardzo szybko, więc od razu nastawiamy piekarnik do temperatury 190 stopni (u mnie góra-dół, możecie włączyć także termoobieg).

W małym rondelku roztapiamy masło (50g) pokrojone w kostkę na bardzo małym ogniu. Gdy się roztopi, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę gorzką (100g), a także opcjonalnie czekoladę mleczną (30g). Od razu zdejmujemy z ognia. Cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady w maśle. Ma powstać jednolita konsystencja. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.


lava cake
Krok 2 

Jajka (2 większe sztuki) mieszamy za pomocą trzepaczki z cukrem białym (3 łyżki). Po chwili dodajemy mąkę pszenną (1 czubata łyżka) i lekko przestygniętą masę czekoladową. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.

Masę czekoladową przelewamy po równo do dwóch kokilek. Piec przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.


Lava cake

deser czekoladowy

fondant czekoladowy

lava cake

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwszy!

Deser czekoladowy

Jak dla mnie nie ma nic lepszego niż deser czekoladowy. Muszę przyznać, że kiedyś nie przepadałam za takimi słodkościami z dodatkiem czekolady. Jednak teraz czasami mnie dopada ochota na czekoladowe desery czy ciasta. Największą słabość mam do brownie z truskawkami oraz ciasta czekoladowego. Bardzo lubię też ciasto salceson, czyli wilgotne ciasto czekoladowe z posiekanymi jabłkami lub gruszkami. Na moim blogu popularne są ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą.

Fondant czekoladowy

Domowy fondant czekoladowy (czyli lava cake) to obłędny deser. Ta płynna czekolada sprawia, że można się w nim zakochać od pierwszego kęsa. Serio to raj dla podniebienia! Koniecznie wypróbuj mój fondant przepis. To niesamowicie prosty i szybki do przygotowania deser, który znika z kokilek w oka mgnieniu. Najlepiej smakuje wręcz gorący gdy czekolada na środku jest płynna. Deser lava cake z pewnością Wam posmakuje. Koniecznie wypróbujcie!

Back to top button