
Lava cake to przepyszny, ekspresowy deser wprost idealny dla prawdziwych czekoladoholików. Uwielbiam go zarówno przygotowywać jak i jeść. Lava cake z płynną czekoladą w środku poprawi humor nawet w najbardziej pochmurny dzień!
Fondant czekoladowy
Muszę przyznać, że są dni kiedy nachodzi mnie wielka ochota na coś słodkiego, czekoladowego. Wtedy mój wybór pada na ciasto czekoladowe (koniecznie wypróbuj mój przepis na ciasto czekoladowe z solonym karmelem), brownie z truskawkami lub właśnie na lava cake.
Fondant czekoladowy przygotowujemy w kokilkach do zapiekania, które można kupić praktycznie w większości dużych sklepów spożywczych (czy nawet w Pepco) w niskiej cenie. Ten deser pieczemy stosunkowo krótko, dzięki czemu na środku powinniśmy uzyskać płynną czekoladę. Zjadamy zaraz po upieczeniu! Gorący fondant czekoladowy smakuje najlepiej i ma najsmaczniejszą konsystencję.
Lava cake można opcjonalnie podać np. z gałką lodów czy np. musem malinowym.
Przepis na: Lava cake
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 10 min
Łącznie: 20 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- opcjonalnie 30 g mlecznej czekolady
- 50 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
Lava cake – przepis krok po kroku:
Ten deser przygotowuje się bardzo szybko, więc od razu nastawiamy piekarnik do temperatury 190 stopni (u mnie góra-dół, możecie włączyć także termoobieg).
W małym rondelku roztapiamy masło (50 g) pokrojone w kostkę na bardzo małym ogniu. Gdy się roztopi, wtedy dodajemy posiekaną czekoladę gorzką (100 g), a także opcjonalnie czekoladę mleczną (30 g). Od razu zdejmujemy z ognia. Cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady w maśle. Ma powstać jednolita konsystencja. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
Jajka (2 większe sztuki) mieszamy za pomocą trzepaczki z cukrem białym (3 łyżki). Po chwili dodajemy mąkę pszenną (1 czubata łyżka) i lekko przestygniętą masę czekoladową. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
Masę czekoladową przelewamy po równo do dwóch kokilek. Piec przez około 10 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół bez termoobiegu).
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Wyszło idealne przepyszne, dziękuję za ten przepis ☺️
Proszę bardzo! ❤️ Cieszę się, że smakuje 🙂
Właśnie się piecze 🙂 Oby mi wyszedł bo robię pierwszy raz!
ooooo jakie to pyszne i uzależniające…. Mniam mniam mniam <3
Robiłam wsyztsko jak było napisane i nie wyszło .
W sensie środek nie był płynny? Czy w jaki sposób nie wyszło?
Bardzo nam smakował ten deser! 🙂 Ciekawe czy z czekoladą karmelową tez bedzie dobre…
Goście zachwyceni! Wszystkim bardzo smakowąło 🙂