Lava cake

4.7/5 (435 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 10 min pieczenia

Lava cake

Opis przepisu

Lava cake to przepyszny, ekspresowy deser wprost idealny dla prawdziwych czekoladoholików. Uwielbiam go zarówno przygotowywać jak i jeść. Lava cake z płynną czekoladą w środku poprawi humor nawet w najbardziej pochmurny dzień!

Fondant czekoladowy

Muszę przyznać, że są dni kiedy nachodzi mnie wielka ochota na coś słodkiego, czekoladowego. Wtedy mój wybór pada na ciasto czekoladowe (koniecznie wypróbuj mój przepis na ciasto czekoladowe z solonym karmelem), brownie z truskawkami lub właśnie na lava cake.

Fondant czekoladowy przygotowujemy w kokilkach do zapiekania, które można kupić praktycznie w większości dużych sklepów spożywczych (czy nawet w Pepco) w niskiej cenie. Ten deser pieczemy stosunkowo krótko, dzięki czemu na środku powinniśmy uzyskać płynną czekoladę. Zjadamy zaraz po upieczeniu! Gorący fondant czekoladowy smakuje najlepiej i ma najsmaczniejszą konsystencję.

Lava cake można opcjonalnie podać np. z gałką lodów czy np. musem malinowym.

Przepis na: Lava cake

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie 30 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
Wyślij emailem

Lava cake – przepis krok po kroku:


Krok 1

deser czekoladowy

Deser lava cake przygotowuje się bardzo szybko, więc od razu nastawiamy piekarnik do temperatury 190 stopni (u mnie góra-dół, możecie włączyć także termoobieg). Będą potrzebne także kokilki do zapiekania – ja mam takie okrągłe, standardowe (bodajże kupione w Pepco, ale są dostępne w wielu sklepach).

W małym rondelku roztapiamy masło (50 g) na bardzo małym ogniu. Gdy się roztopi, wtedy zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę gorzką (100 g), a także opcjonalnie czekoladę mleczną (30 g).

PS. Duży wpływ na smak tego deseru ma przede wszystkim sama czekolada. Fajnie się tu sprawdza czekolada belgijska lub taka specjalna do fondue (ja zamawiam sobie przez allegro).  


Krok 2

fondant czekoladowy

Cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady w maśle. Ma powstać jednolita konsystencja, błyszcząca polewa czekoladowa.

Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.


Krok 3

deser czekoladowy

Jajka (2 większe sztuki) wbijamy do miski.  


Krok 4

fondant czekoladowy

Wsypujemy cukier (2-3 łyżki) i mieszamy za pomocą trzepaczki (rózgi kuchennej) dosłownie przez 20-30 sekund.


Krok 5

przepis na lava cake

Wsypujemy mąkę pszenną np. tortową, (1 nieco czubata łyżka) i wlewamy nieco przestudzoną czekoladę.


Krok 6

fondant czekoladowy

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki jedynie do połączenia się składników.


Krok 7

lava cake

Gotową masę czekoladową będziemy przelewać po równo do dwóch kokilek (specjalnych do zapiekania). Jeśli później będziesz chcieć przełożyć upieczone ciastko na talerz to kokilki trzeba najpierw lekko natłuścić i oprószyć delikatnie mąką. Dodatkowo polecam piec wtedy lava cake o 1-2 minuty dłużej niż w przypadku jedzenia w kokilce (bez wyciągania na talerz).

Pieczemy przez około 9-10 minut w temperaturze 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu), na środkowej półce piekarnika. Góra ma ścięta (wierzch i boki upieczone), a środek płynny.

 


Krok 8

Lava cake

Lava cake po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika. Jeśli chcesz przełożyć deser na talerzyk to najpierw trzeba odczekać 1-2 minuty, aby lekko przestygł. Później polecam przejechać nożem wzdłuż brzegów kokilki, podstawić talerzyk i delikatnie obrócić kokilkę wraz z talerzykiem.

Wierzch można oprószyć odrobiną cukru pudru i położyć świeże owoce np. truskawki, maliny czy borówki.

PS. Ten deser smakuje najlepiej na ciepło, zaraz po jego upieczeniu. Na zimno, kilka godzin później nie smakuje już tak samo dobrze.


Lava cake

Lava cake

Lava cake przepis

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 435

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
29 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marika
Marika
2 miesięcy temu

Pycha , my zrobiliśmy z erytolem z racji cukrzyka w domu a zamiast maseczek bo ich poprostu nie miałam uformowaliśmy z foli aluminiowej , wyszły pycha 😋

Tala
Tala
9 miesięcy temu

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy kokolski można czymś zastąpić?

Tala
Tala
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Tala

Kokilki*

Tala
Tala
9 miesięcy temu

Naprawdę wspaniały przepis. To moja pierwsza rzecz jaką piekłam. Wyszło GENIALNIE.

Agata
Agata
1 rok temu

Witam, jakiej średnicy są kokilki których pani używa?

Wika
Wika
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ile wyszło takich porcji?

Beata
Beata
1 rok temu

Wygląda super, czy mogę ten deser wstawić do piekarnika po jakimś czasie od momentu wlania masy do kokilek czy trzeba od razu do piekarnika?

Michał
Michał
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Trochę nielogicznie, to jest napisany przez Ciebie przepis, chociaż domyślam się jaka jest prawidłowa kolejność wykonywania czynności.

W “Kroku 2” do jajek, cukru i mąki dodajesz “masę czekoladową” i mieszasz wszystko ze sobą, po czym piszesz, że następnie “masę czekoladową” przelewasz do dwóch kokilek.

Nie możesz podzielić “masy czekoladowej” już uprzednio wykorzystanej do wymieszania z innymi składnikami.

Zatem albo tę mieszankę (masa + składniki) nazywasz inaczej np. “masa lava cake” czytaj “masa gotowa do upieczenia”, i ją rozlewasz do kokilek, albo kroki w przepisie są podane nie po kolei. Czyli najpierw rozlewasz “masę czekoladową” po kokilkach, a następnie mieszasz z pozostałymi składnikami i dajesz do pieczenia.

Olga
Olga
1 rok temu

Super przepis, z resztą chyba jak wszystkie od Asi 🙂
Pierwszy raz robiłam lava cake i myślę, że wyszło dobrze. Smaczne, ale zdecydowanie dla wielbicieli mocno słodkich słodkości. Szybko, łatwo i efektowanie!

1667145390186.jpg
Beata
Beata
1 rok temu

Wyszło rewelacyjnie!!!

Monika
Monika
1 rok temu

Czy można zamienić make pszenna na ryzowa/kukurydziana?

Kaja
Kaja
2 lat temu

Wyszło idealne przepyszne, dziękuję za ten przepis ☺️

Julia Kosminska
Julia Kosminska
2 lat temu

Robiłam wsyztsko jak było napisane i nie wyszło .

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Julia Kosminska

W sensie środek nie był płynny? Czy w jaki sposób nie wyszło?

Żaneta
Żaneta
2 lat temu

Goście zachwyceni! Wszystkim bardzo smakowąło 🙂

Monia Fiołek
Monia Fiołek
2 lat temu

Bardzo nam smakował ten deser! 🙂 Ciekawe czy z czekoladą karmelową tez bedzie dobre…

Malwina
Malwina
2 lat temu

Właśnie się piecze 🙂 Oby mi wyszedł bo robię pierwszy raz!

Hela
Hela
2 lat temu

ooooo jakie to pyszne i uzależniające…. Mniam mniam mniam <3

Deser czekoladowy

Jak dla mnie nie ma nic lepszego niż deser czekoladowy. Muszę przyznać, że kiedyś nie przepadałam za takimi słodkościami z dodatkiem czekolady. Jednak teraz czasami mnie dopada ochota na czekoladowe desery czy ciasta. Największą słabość mam do brownie z truskawkami oraz ciasta czekoladowego. Bardzo lubię też ciasto salceson, czyli wilgotne ciasto czekoladowe z posiekanymi jabłkami lub gruszkami. Na moim blogu popularne są ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą.

Fondant czekoladowy

Domowy fondant czekoladowy (czyli lava cake) to obłędny deser. Ta płynna czekolada sprawia, że można się w nim zakochać od pierwszego kęsa. Serio to raj dla podniebienia! Koniecznie wypróbuj mój fondant przepis. To niesamowicie prosty i szybki do przygotowania deser, który znika z kokilek w oka mgnieniu. Najlepiej smakuje wręcz gorący gdy czekolada na środku jest płynna. Deser lava cake z pewnością Wam posmakuje, a efekt wypływającej czekolady spowoduje u nie jednej osoby ślinotok! Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na Lava cake

Jeżeli jesteś fanem czekolady tak jak ja, to z pewnością ten sprawdzony przepis na lava cake jest dla Ciebie! Jest to pyszny, mocno czekoladowy deser, który podbije Twoje serce. Płynny środek powoduje, że fondant czekoladowy jest nie tylko pyszny, ale również efektowny! Lava cake nada się również idealnie na romantyczny wieczór z drugą połówką lub też jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości. Do deseru możesz podać jeszcze ewentualnie osobno świeże owoce, takie jak truskawki, maliny czy czerwone porzeczki. Możesz też udekorować fondanta bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

RozwińZwiń