Od kilku dni chodziło za mną jakieś mocno czekoladowe ciacho… Miałam w szafce zapas czekolady mlecznej i gorzkiej i w pierwszej chwili zastanawiałam się nad moim ulubionym brownie z truskawkami, ale zdecydowałam się, że zrobię coś nowego na bloga. Ten najnowszy przepis na ciasto czekoladowe z polewą czekoladową, orzeszkami i solonym karmelem to był strzał w dziesiątkę!
Ciasto czekoladowe
Przepis na ciasto czekoladowe jest prosty i dość szybki do przygotowania. Ciacho wychodzi zarówno puszyste, wilgotne, jak i delikatnie zbite. Jednak nie tak zbite jak klasyczne brownie… Przypomina nieco bardziej wilgotnego murzynka, ale takiego mocno czekoladowego. No jednym słowem – petarda!
Ciasto czekoladowe udekorowałam moją sprawdzoną polewą czekoladową, a także lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi (ja użyłam solonych dla większego kontrastu smakowego). Jeśli macie tylko ochotę to możecie przygotować także domowy solony karmel, który jeszcze bardziej wpłynie na końcowy efekt smakowy tego ciacha.
Przepis na: Przepis na ciasto czekoladowe z solonym karmelem
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 70 g czekolady mlecznej
- 200 g masła
- 200 ml mleka
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 320 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki kakao extra ciemne
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
Solony karmel:
- 3 łyżki białego cukru drobnego
- 50 ml wody
- 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
- 2 płaskie łyżki masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
Zobacz również:
Ciasto czekoladowe – przepis krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
Roztapiamy masło (200 g) w małym garnku (na minimalnym ogniu). Dodajemy obie czekolady (łącznie 170 g) i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia się. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleko (200 ml) i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Piec przez około 37-40 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Krok 6
Krok 7
Do rondelka z szerszym dnem wsypujemy równomiernie cukier (ma powstać cienka warstwa z cukru na dnie garnka). Podgrzewamy na średniej mocy palnika, jednak na tym etapie nic nie mieszamy tylko czekamy aż się cukier rozpuści i będzie lekko brązowieć.
Krok 8
Krok 9
Krok 10
Przestygnięte ciasto czekoladowe polewamy polewą czekoladową. Następnie posypujemy lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi, a także polewamy lekko przestudzonym solonym karmelem. Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych, mocno czekoladowych przepisów to koniecznie wypróbuj moje ciasto brownie z truskawkami lub wegańskie brownie.
Komentarze
Można zamiast polewy dodać na wierzch mrożone owoce leśne? Wyjdzie?:)
Na sam wierzch po upieczeniu już można dodać co się tylko chce 🙂 Tylko oczywiście wcześniej rozmrażamy owoce i odsączamy z nadmiaru soku 🙂
Ulubione ciasto mojej córki. U nas koniecznie z piankami
Mooooje ulubione!
Przepyszne! Wyszło za pierwszym razem 🙂
Od dzisiaj to moje ulubione ciasto z czekoladą <3
O mamuniu jakie to było dobre….
To ciasto czekoladowe jest mega wilgotne, a przy tym super się kroi. Podałam je z lodami waniliowymi i muszę to napisać – niezła rozpusta <3 <3 Dziękuję za tak dokładnie opisywane przepisy z tyloma zdjęciami krok po kroku