Przepis na ciasto czekoladowe z solonym karmelem

4.6/5 (104 ocen)
Przepis na ciasto czekoladowe z solonym karmelem

Od kilku dni chodziło za mną jakieś mocno czekoladowe ciacho… Miałam w szafce zapas czekolady mlecznej i gorzkiej i w pierwszej chwili zastanawiałam się nad moim ulubionym brownie z truskawkami, ale zdecydowałam się, że zrobię coś nowego na bloga. Ten najnowszy przepis na ciasto czekoladowe z polewą czekoladową, orzeszkami i solonym karmelem to był strzał w dziesiątkę!

Ciasto czekoladowe

Przepis na ciasto czekoladowe jest prosty i dość szybki do przygotowania. Ciacho wychodzi zarówno puszyste, wilgotne, jak i delikatnie zbite. Jednak nie tak zbite jak klasyczne brownie… Przypomina nieco bardziej wilgotnego murzynka, ale takiego mocno czekoladowego. No jednym słowem – petarda!

Ciasto czekoladowe udekorowałam moją sprawdzoną polewą czekoladową, a także lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi (ja użyłam solonych dla większego kontrastu smakowego). Jeśli macie tylko ochotę to możecie przygotować także domowy solony karmel, który jeszcze bardziej wpłynie na końcowy efekt smakowy tego ciacha.

Przepis na: Przepis na ciasto czekoladowe z solonym karmelem

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 200 g masła
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 160 g cukru
  • 320 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao extra ciemne
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

Solony karmel:

  • 3 łyżki białego cukru drobnego
  • 50 ml wody
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • 2 płaskie łyżki masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3 łyżki orzeszków ziemnych
Wyślij emailem

Ciasto czekoladowe – przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto czekoladowe szybkie

Ciasto czekoladowe:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Roztapiamy masło (200 g) w małym garnku (na minimalnym ogniu). Dodajemy obie czekolady (łącznie 170 g) i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia się. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleko (200 ml) i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 2

ciasto mocno czekoladowe

W osobnej misce miksujemy na wysokich obrotach miksera 4 jajka z cukrem i cukrem (160 g) na jasną puszystą masę (wystarczy miksować niecałą minutę).


Krok 3

ciasto czekoladowe wilgotne i puszyste

Dodajemy proszek do pieczenia (1 łyżeczka), kakao (2 płaskie łyżki), mąkę (320 g) oraz przestudzoną masę maślaną.


Krok 4

czekoladowe ciasto

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki kuchennej lub łyżki jedynie do momentu połączenia się składników.


Krok 5

ciasto czekoladowe wilgotne

Ciasto przelewamy do tortownicy (u mnie o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez około 37-40 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.


Krok 6

polewa czekoladowa

Ciasto czekoladowe odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową – przepis znajdziecie tutaj klik>> .


Krok 7

solony karmel

Solony karmel:

Do rondelka z szerszym dnem wsypujemy równomiernie cukier (ma powstać cienka warstwa z cukru na dnie garnka). Podgrzewamy na średniej mocy palnika, jednak na tym etapie nic nie mieszamy tylko czekamy aż się cukier rozpuści i będzie lekko brązowieć.


Krok 8

przepis na solony karmel

Gdy cukier się rozpuści i osiągnie ten jasny brązowy kolor to wlewamy wodę (tutaj trzeba uważać bo zacznie pryskać woda, ja polecam mieszać w rękawicach kuchennych) i od razu energicznie mieszamy (to powinno zająć około minuty, cały czas gotujemy, ale już na delikatnie mniejszym ogniu).


Krok 9

solony karmel

Wlewamy śmietankę i gotujemy przez 3-4 minuty, co chwilkę mieszamy. Po tym czasie dodajemy masło oraz sól i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez -2 minuty i ściągamy z palnika.  


Krok 10

solony karmel

Odstawiamy do przestygnięcia. Karmel po chwili powinien się zrobić nieco gęstszy.

Przestygnięte ciasto czekoladowe polewamy polewą czekoladową. Następnie posypujemy lekko posiekanymi orzeszkami ziemnymi, a także polewamy lekko przestudzonym solonym karmelem. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych, mocno czekoladowych przepisów to koniecznie wypróbuj moje ciasto brownie z truskawkami lub wegańskie brownie.


Ciasto czekoladowe

ciasto brownie

ciasto czekoladowe

przepis na ciasto czekoladowe

przepis na ciasto czekoladowe

proste ciasto czekoladowe

szybkie ciasto czekoladowe wilgotne

ciasto czekoladowe wilgotne

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 104

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
11 miesięcy temu

Można zamiast polewy dodać na wierzch mrożone owoce leśne? Wyjdzie?:)

Emilia
Emilia
1 rok temu

Ulubione ciasto mojej córki. U nas koniecznie z piankami

326598.jpg
Ewa
Ewa
2 lat temu

Mooooje ulubione!

Hania
Hania
2 lat temu

Przepyszne! Wyszło za pierwszym razem 🙂

Magda G.
Magda G.
2 lat temu

Od dzisiaj to moje ulubione ciasto z czekoladą <3

Iga
Iga
2 lat temu

O mamuniu jakie to było dobre….

Iwona
Iwona
2 lat temu

To ciasto czekoladowe jest mega wilgotne, a przy tym super się kroi. Podałam je z lodami waniliowymi i muszę to napisać – niezła rozpusta <3 <3 Dziękuję za tak dokładnie opisywane przepisy z tyloma zdjęciami krok po kroku

Ciasto czekoladowe przepis

Lubisz mocno czekoladowe ciasta? Na moim blogu znajdziesz już kilka sprawdzonych przepisów. Bardzo lubię klasyczne ciasto czekoladowe, wegańskie ciasto z czekoladą czy ciasto salceson. Często piekę także proste muffinki z czekoladą czy muffiny z dżemem. Uwielbiam takie szybkie i smaczne wypieki. Warto wypróbować także mój sprawdzony krem czekoladowy do tortu, babeczek czy tarty. Możecie go użyć jako jedna z warstw tortu lub całkowicie przełożyć nim biszkopty.

Ciasto czekoladowe wilgotne i puszyste

To ciasto czekoladowe wilgotne i puszyste nie tylko wygląda rewelacyjnie, ale także tak smakuje. Jak dla mnie to strzał w dziesiątkę! To czekoladowe ciasto pasuje do kawki idealnie. Jeszcze na dodatek tak udekorowane domowym solonym karmelem i orzeszkami to już w ogóle coś bombowego. Moje ciasto czekoladowe wilgotne pięknie się kroi i znika z talerzy w oka mgnieniu. Moi domownicy je uwielbiają!  To szybkie ciasto czekoladowe wilgotne jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga jakichkolwiek zdolności kulinarnych. Każdy sobie z nim poradzi.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Domowe, wilgotne ciasto czekoladowe można upiec w tortownicy lub prostokątnej foremce. Jego wierzch możecie udekorować tak jak ja, ale równie dobrze możecie je zaserwować bez polewy, orzeszków i solonego karmelu. Moim zdaniem ciasto czekoladowe wilgotne świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, ale także na drugi czy trzeci dzień. Bardzo polecam wypróbować to czekoladowe ciasto. Jeśli szukasz innych przepisów na szybkie ciasta i ciasteczka to koniecznie odwiedź mój wpis, w którym znajdziesz kilkanaście inspiracji.

RozwińZwiń