Brownie z malinami

4.7/5 (26 ocen)
Połączenie słodkiej czekolady z lekko kwaśnymi malinami to zawsze genialny pomysł! Ten prosty przepis pozwoli Ci w mgnieniu oka wyczarować pyszne, wilgotne brownie z malinami, które z pewnością nie raz Cię jeszcze zachwyci.

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 35 min pieczenia

Brownie z malinami

Opis przepisu

Brownie z malinami to mocno czekoladowy wypiek. Powinien wyjść zbity, nieco zakalcowaty i wilgotny. To ulubione ciacho czekoladoholików!

Przepis na: Brownie z malinami

Porady na start

  • Zamiast klasycznej czekolady w tabliczkach możesz użyć czekolady belgijskiej w pastylkach do fondue.
  • Zamiast malin możesz użyć truskawek czy borówek amerykańskich.
  • Do przygotowania brownie z malinami użyłam mniejszego naczynia żaroodpornego o wymiarach 26 x 18 cm. Jeżeli wymiary Twojego naczynia bardzo się różnią, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

  • 220 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 4 małe lub 3 duże jajka
  • 160 g drobnego cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 30 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 100 g malin
Wyślij emailem

Jak zrobić brownie z malinami?


Krok 1

Roztopienie czekolady w rondelku

Brownie z malinami zaczynamy od roztopienia masła w mały rondelku.

Masło (220 g) roztapiamy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy się tylko rozpuści, wtedy dodajemy 150 g gorzkiej czekolady i 70 g mlecznej czekolady. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do przestygnięcia. 


Krok 2

jajka z cukrem w misce

Jajka (4 małe lub 3 duże) miksujemy z cukrem (160g) i cukrem z prawdziwą wanilią (20g), na wysokich obrotach miksera.


Krok 3

zmiksowane jajka z cukrem

Miksujemy przez około 60 sekund.


Krok 4

składniki na brownie

 Wsypujemy mąkę pszenną (200 g) oraz wlewamy przestygniętą czekoladę.

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu powstania jednolitej masy.


Krok 5

masa na brownie

Ciasto przekładamy do mniejszej foremki (u mnie prostokątna foremka 26×18 cm).


Krok 6

brownie z malinami przed upieczeniem

Na wierzchu brownie układamy maliny (ok. 100 g) i czekoladę mleczną (30 g) posiekaną w małą kosteczkę (ja użyłam okrągłe pastylki czekoladowe).

Piec przez około 37-40 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu).


przepis na brownie z malinami

wilgotne brownie z malinami

ciasto brownie z malinami

Brownie z malinami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 26

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
3 miesięcy temu

Hej. Mam mrożone maliny. Czy mogę ich użyć i czy wcześniej rozmrozic?

Ciasto brownie z malinami

Ciasto brownie z malinami to doskonały sposób na połączenie intensywnego smaku czekolady z owocową świeżością. Lekka kwaskowatość malin idealnie równoważy słodycz czekolady, więc całość moim zdaniem smakuje naprawdę rewelacyjnie! Dodatkowo to brownie czekoladowe z malinami jest bardzo proste w przygotowaniu, więc będzie to świetny wybór nawet dla osób dopiero zaczynających swoją przygodę w kuchni.

Wilgotne brownie z malinami

Ten przepis na brownie z malinami jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale także gwarantuje rewelacyjny smak! Ciasto przygotujesz w kilku prostych krokach, a efekt końcowy zawsze zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wilgotne brownie z malinami to doskonała opcja na każdą porę roku, szczególnie w sezonie na świeże owoce. Ten deser zaskoczy swoją głębią smaku i niepowtarzalną kompozycją. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się, jak łatwo można stworzyć wyjątkowy deser w domowym zaciszu.

RozwińZwiń