Opis przepisu
Brownie z malinami to mocno czekoladowy wypiek. Powinien wyjść zbity, nieco zakalcowaty i wilgotny. To ulubione ciacho czekoladoholików!
Przepis na: Brownie z malinami
Porady na start
- Zamiast klasycznej czekolady w tabliczkach możesz użyć czekolady belgijskiej w pastylkach do fondue.
- Zamiast malin możesz użyć truskawek czy borówek amerykańskich.
- Do przygotowania brownie z malinami użyłam mniejszego naczynia żaroodpornego o wymiarach 26 x 18 cm. Jeżeli wymiary Twojego naczynia bardzo się różnią, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
- 220 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 70 g mlecznej czekolady
- 4 małe lub 3 duże jajka
- 160 g drobnego cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 30 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 100 g malin
Zobacz również:
Jak zrobić brownie z malinami?
Krok 1
Brownie z malinami zaczynamy od roztopienia masła w mały rondelku.
Masło (220 g) roztapiamy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy się tylko rozpuści, wtedy dodajemy 150 g gorzkiej czekolady i 70 g mlecznej czekolady. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Całość mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu powstania jednolitej masy.
Krok 5
Ciasto przekładamy do mniejszej foremki (u mnie prostokątna foremka 26×18 cm).
Krok 6
Na wierzchu brownie układamy maliny (ok. 100 g) i czekoladę mleczną (30 g) posiekaną w małą kosteczkę (ja użyłam okrągłe pastylki czekoladowe).
Piec przez około 37-40 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu).
Komentarze
Obłędne Brownie , polecam zrobić w takiej formie jak ja i tak samo piec jak w przepisie , więcej mokrego jest , pychota , jak jadę do rodziny to się nie mogą doczekać kiedy przyjadę z ciastem 🥰
Wygląda obłędnie 🙂
Hej. Mam mrożone maliny. Czy mogę ich użyć i czy wcześniej rozmrozic?
Tak, można wcześniej rozmrozić 🙂