
Brownie z masłem orzechowym i orzechami laskowymi to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Jeśli jesteś fanem czekolady to znalazłaś/eś przepis doskonały!
Brownie czekoladowe
Uwielbiam takie zbite, wręcz lekko zakalcowate i wilgotne brownie! To ciacho poprawi Ci humor nawet po najgorszym dniu w pracy… Każdy kęs sprawia, że chcesz więcej i więcej! Ja tam nie umiem odmówić dokładki. Brownie z masłem orzechowym jest mocno czekoladowe. Rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale brownie czekoladowe jest równie smaczne na drugi dzień. Jak dla mnie to hit każdej imprezy!
Szybkie ciasto czekoladowe
Lubisz takie czekoladowe ciacha? W takim razie koniecznie zobacz mój przepis na brownie z truskawkami, czy ciasto czekoladowe z solonym karmelem. Polecam także ekspresowy deser czekoladowy – lava cake z płynną czekoladą w środku.
Przepis na: Brownie z masłem orzechowym
Składniki:
- 200 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 180 g mąki
- 1 łyżka masła orzechowego np. crunchy
Dodatkowo:
- 4 łyżeczki masła orzechowego
- opcjonalnie garść orzechów laskowych lub włoskich
Brownie czekoladowe – przepis krok po kroku:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Masło (200 g) roztapiamy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy się tylko rozpuści, wtedy dodajemy 150 g gorzkiej czekolady i 50 g mlecznej czekolady. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu jedynie do połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka (4 sztuki) miksujemy z cukrem (180 g) na wysokich obrotach miksera przez 30 sekund.
Powinna powstać jasna i nieco puszysta masa jajeczna.
Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę pszenną (180 g), masło orzechowe (1 łyżka),a także nieco przestygniętą masę czekoladową.
Całość mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu powstania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do mniejszej foremki (u mnie prostokątna foremka 24×16 cm). Na wierzchu brownie nakładamy w odstępach po pół łyżeczki masła orzechowego (lekko je rozsmarowujemy za pomocą łyżeczki czy wykałaczki). Opcjonalnie dodajemy także kilka orzechów włoskich czy laskowych.
Piec przez ok 30 minuty w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Mi też bardzo smakuje 🙂 masło orzechowe i czekolada to połącznie doskonałe 🙂
Super, hiper pyszne ciacho. Kalorii nawet nie liczę 😛
Obłędne brownie!! Palce lizać 😛 😛 Pozdrawiam i dzięki za super opisany przepis