Murzynki i piernikiSłodkości

Brownie z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym i orzechami laskowymi to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Jeśli jesteś fanem czekolady to znalazłaś/eś przepis doskonały!

Brownie czekoladowe

Uwielbiam takie zbite, wręcz lekko zakalcowate i wilgotne brownie! To ciacho poprawi Ci humor nawet po najgorszym dniu w pracy… Każdy kęs sprawia, że chcesz więcej i więcej! Ja tam nie umiem odmówić dokładki. Brownie z masłem orzechowym jest mocno czekoladowe. Rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale brownie czekoladowe jest równie smaczne na drugi dzień. Jak dla mnie to hit każdej imprezy!

Szybkie ciasto czekoladowe

Lubisz takie czekoladowe ciacha? W takim razie koniecznie zobacz mój przepis na brownie z truskawkami, czy ciasto czekoladowe z solonym karmelem. Polecam także ekspresowy deser czekoladowy – lava cake z płynną czekoladą w środku.

Przepis na: Brownie z masłem orzechowym

Składniki:

  • 200g masła
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • 4 jajka
  • 180g cukru
  • 180 g mąki
  • 1 łyżka masła orzechowego np. crunchy

Dodatkowo:

  • 4 łyżeczki masła orzechowego
  • opcjonalnie garść orzechów laskowych lub włoskich

Brownie czekoladowe – przepis krok po kroku:

przepis na ciasto czekoladowe
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Masło (200 g) roztapiamy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy się tylko rozpuści, wtedy dodajemy 150 g gorzkiej czekolady i 50 g mlecznej czekolady. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu jedynie do połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do przestygnięcia. 


szybkie ciasto czekoladowe
Krok 2 

Jajka (4 sztuki) miksujemy z cukrem (180g) na wysokich obrotach miksera przez 30 sekund.


przepis na ciasto czekoladowe
Krok 3 

Powinna powstać jasna i nieco puszysta masa jajeczna.  


brownie czekoladowe
Krok 4

Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę pszenną (180g), masło orzechowe (1 łyżka),a także nieco przestygniętą masę czekoladową.

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu powstania jednolitej masy.


brownie z masłem orzechowym
Krok 5

Ciasto przekładamy do mniejszej foremki (u mnie prostokątna foremka 24×16 cm). Na wierzchu brownie nakładamy w odstępach po pół łyżeczki masła orzechowego (lekko je rozsmarowujemy za pomocą łyżeczki czy wykałaczki). Opcjonalnie dodajemy także kilka orzechów włoskich czy laskowych.

Piec przez ok 30 minuty w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.


Brownie z masłem orzechowym

przepis na brownie z masłem orzechowym

brownie czekoladowe

szybkie brownie

brownie czekoladowe

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button