Brownie z masłem orzechowym

4.9/5 (163 ocen)
Brownie z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym i orzechami laskowymi to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Jeśli jesteś fanem czekolady to znalazłaś/eś przepis doskonały!

Brownie czekoladowe

Uwielbiam takie zbite, wręcz lekko zakalcowate i wilgotne brownie! To ciacho poprawi Ci humor nawet po najgorszym dniu w pracy… Każdy kęs sprawia, że chcesz więcej i więcej! Ja tam nie umiem odmówić dokładki. Brownie z masłem orzechowym jest mocno czekoladowe. Rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale brownie czekoladowe jest równie smaczne na drugi dzień. Jak dla mnie to hit każdej imprezy!

Szybkie ciasto czekoladowe

Lubisz takie czekoladowe ciacha? W takim razie koniecznie zobacz mój przepis na brownie z truskawkami, czy ciasto czekoladowe z solonym karmelem. Polecam także ekspresowy deser czekoladowy – lava cake z płynną czekoladą w środku.

Przepis na: Brownie z masłem orzechowym

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 180 g mąki
  • 1 łyżka masła orzechowego np. crunchy

Dodatkowo:

  • 4 łyżeczki masła orzechowego
  • opcjonalnie garść orzechów laskowych lub włoskich
Wyślij emailem

Jak zrobić Brownie?


Krok 1

przepis na ciasto czekoladowe

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

Masło (200 g) roztapiamy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy się tylko rozpuści, wtedy dodajemy 150 g gorzkiej czekolady i 50 g mlecznej czekolady. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu jedynie do połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do przestygnięcia. 


Krok 2

szybkie ciasto czekoladowe

Jajka (4 sztuki) miksujemy z cukrem (180 g) na wysokich obrotach miksera przez 30 sekund.


Krok 3

przepis na ciasto czekoladowe

Powinna powstać jasna i nieco puszysta masa jajeczna.  


Krok 4

brownie czekoladowe

Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę pszenną (180 g), masło orzechowe (1 łyżka),a także nieco przestygniętą masę czekoladową.

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu powstania jednolitej masy.


Krok 5

brownie z masłem orzechowym

Ciasto przekładamy do mniejszej foremki (u mnie prostokątna foremka 24×16 cm). Na wierzchu brownie nakładamy w odstępach po pół łyżeczki masła orzechowego (lekko je rozsmarowujemy za pomocą łyżeczki czy wykałaczki). Opcjonalnie dodajemy także kilka orzechów włoskich czy laskowych.

Piec przez ok 30 minuty w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.


Brownie z masłem orzechowym

przepis na brownie z masłem orzechowym

brownie czekoladowe

szybkie brownie

brownie czekoladowe

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 163

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna
Martyna
2 miesięcy temu

Absolutnie świetny przepis – mój ulubiony, którego długo szukałam. Brownie waszystkim zawsze bardzo smakuje. Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

Wanda
Wanda
2 lat temu

Mi też bardzo smakuje 🙂 masło orzechowe i czekolada to połącznie doskonałe 🙂

Karolina
Karolina
2 lat temu

Super, hiper pyszne ciacho. Kalorii nawet nie liczę 😛

Grazyna Fiolek
Grazyna Fiolek
2 lat temu

Obłędne brownie!! Palce lizać 😛 😛 Pozdrawiam i dzięki za super opisany przepis