Opis przepisu
Imprezowa pizza to fantastyczna przekąska imprezowa. Najbardziej mi smakuje na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jednak na zimno jest równie smaczna.
Przekąski imprezowe
Domowa pizza jest bardzo prosta do przygotowania. W takiej zawijanej wersji wygląda naprawdę ciekawie i rzuca się w oczy gdy leży na stole. Można ją zaserwować z ulubionymi dodatkami. Ja bardzo lubię wersję z czerwoną cebulą, papryką czerwoną, czosnkiem, a także pieczarkami. Jednak jeśli tylko chcesz to polecam dodać także salami, oliwki czy kukurydzę.
Zawijaną pizzę można podać z domowym sosem czosnkowym.
Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne przekąski imprezowe to koniecznie zobacz ten obszerny wpis z mnóstwem inspiracji.
Przepis na: Imprezowa pizza
Składniki:
Rozczyn:
- 12 g drożdży świeżych lub 5 g suszonych
- 1/4 łyżeczki cukru
- 50 ml mleka lub wody
- 1 łyżka mąki np. włoskiej typ 00
Ciasto:
- 380 g mąki np. włoskiej typ 00
- 150 ml letniej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 150 g pieczarek
- szczypta soli
- 100 g żółtego sera
- opcjonalnie odrobina sezamu
Zobacz również:
Imprezowa pizza - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 3
Krok 4
Krok 6
Krok 7
Na środku rozwałkowanego okręgu przykładamy miseczkę żeby sobie wyznaczyć mniejsze koło.
Krok 9
Krok 10
Krok 12
Opcjonalnie te wystające “nacięcia ciasta” smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy odrobiną sezamu.
Piec przez około 15 minut w temperaturze 210 stopni.
Komentarze
[…] Imprezowa pizza […]
Robiłam pycha!!!!. Takie pytanko czy tą pizzę można zrobić wcześniej i ją w całości zamrozić. Jeżeli tak to zamrozić przed upieczeniem czy już po upieczeniu. Pozdrawiam.
Cieszę się, że smakowała 🙂 Można zamrozić, ale nie będzie tak dobra jak na świeżo 🙂 Natomiast samo ciasto drożdżowe można przygotować wcześniej i zamrozić.
Fajny, ciekawy przepis. Ja pokroiłem na małe kawałki i dałem sos duński i meksykański. Po 10 minutach nic nie zostało
Ooo super! 🙂 Cieszę się, że pizza smakowała 🙂
Jaką ewentualnie inną mąke można użyć?
Tak jak pisałam we wpisie – można użyć zwykłą mąkę pszenną 🙂