Dania jarskieDania z grzybamiDania z warzywamiDla dzieciDrożdżoweImprezaKolacja we dwojeObiadyPizzaPizza bez mięsaPrzekąskiPrzekąski na ciepłoPrzekąski wegetariańskiePrzekąski z seremSpecjalne okazjeSylwester

Imprezowa pizza

Imprezowa pizza to fantastyczna przekąska imprezowa. Najbardziej mi smakuje na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jednak na zimno jest równie smaczna.

Przekąski imprezowe

Domowa pizza jest bardzo prosta do przygotowania. W takiej zawijanej wersji wygląda naprawdę ciekawie i rzuca się w oczy gdy leży na stole. Można ją zaserwować z ulubionymi dodatkami. Ja bardzo lubię wersję z czerwoną cebulą, papryką czerwoną, czosnkiem, a także pieczarkami. Jednak jeśli tylko chcesz to polecam dodać także salami, oliwki czy kukurydzę.

Zawijaną pizzę można podać z domowym sosem czosnkowym.

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne przekąski imprezowe to koniecznie zobacz ten obszerny wpis z mnóstwem inspiracji.

Przepis na: Imprezowa pizza

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 85 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 12 g drożdży świeżych lub 5 g suszonych
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 50 ml mleka lub wody
  • 1 łyżka mąki np. włoskiej typ 00

Ciasto:

  • 380 g mąki np. włoskiej typ 00
  • 150 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 150 g pieczarek
  • szczypta soli
  • 100 g żółtego sera
  • opcjonalnie odrobina sezamu

Imprezowa pizza – przepis krok po kroku:

Krok 1

Do małej miseczki wsypujemy świeże drożdże (12 g, lub 5 g suszonych). Następnie dodajemy 50 ml letniego (nie gorącego!) mleka, cukier (1/3 łyżeczki) i mąkę (1 płaska łyżka). Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia.


Krok 2

W tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.


Krok 3

Dodajemy pozostałe składniki: mąkę (ok. 380 g, ja użyłam mąkę typ 00, ale można zastąpić zwykłą mąką tortową), letnią wodę (150 ml), oliwę z oliwek (4 łyżki), a także sól (1/2 łyżeczki). Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego elastyczne ciasto (przez około 5-7 minut). Przykrywamy ściereczką i odkładamy na minimum 45 minut do wyrośnięcia.


Krok 4

Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną drobno czerwoną cebulę (1/2 szt). Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), mieszamy.


przekąski imprezowe
Krok 5

Dodajemy paprykę (1/2 szt) oraz pieczarki (150g).


przekąski imprezowe
Krok 6

Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą (szczypta), a także opcjonalnie pieprzem. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestygnięcia.


pizza imprezowa
Krok 7

Ja robiłam jedną dużą zawijaną pizzę na blaszce o średnicy 38 cm. Jeśli chcesz to możesz podzielić ciasto na dwie części i zrobić po prostu dwie mniejsze pizze.

Na środku rozwałkowanego okręgu przykładamy miseczkę żeby sobie wyznaczyć mniejsze koło.


pizza imprezowa
Krok 8

Nacinamy nożem w równych odstępach zaczynając centralnie od środka aż do kilku cm od brzegu.


pizza imprezowa
Krok 9 

Przygotowujemy w miseczkach składniki. Do jednej przekładamy sobie podsmażone warzywa. Do drugiej starty na tarce żółty ser (np. mozzarellę). A do ostatniej sos pomidorowy – można użyć sklepowego przecieru pomidorowego lub domowego sosu (ja podsmażyłam 3 drobno posiekane pomidory z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu).


domowa pizza
Krok 10

Najpierw smarujemy brzegi ciasta sosem pomidorowym. Następnie posypujemy ziołami prowansalskimi. Dodajemy podsmażone warzywa.


Imprezowa pizza
Krok 11

Posypujemy startym na tarce serem (najlepiej użyć mozzarellę).


Imprezowa pizza
Krok 12

Łapiemy za nacięcia (od środka ciasta) i scalamy z resztą ciasta.

Opcjonalnie te wystające “nacięcia ciasta” smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy odrobiną sezamu.

Piec przez około 15 minut w temperaturze 210 stopni. 


Imprezowa pizza

zawijana pizza

przekąski imprezowe

przekąski imprezowe

przekąski na imprezę

domowa pizza

pizza zawijana

pizza zawijana

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 267

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Aska
1 miesiąc temu

Robiłam pycha!!!!. Takie pytanko czy tą pizzę można zrobić wcześniej i ją w całości zamrozić. Jeżeli tak to zamrozić przed upieczeniem czy już po upieczeniu. Pozdrawiam.

przemo
1 miesiąc temu

Fajny, ciekawy przepis. Ja pokroiłem na małe kawałki i dałem sos duński i meksykański. Po 10 minutach nic nie zostało

Nat
2 miesięcy temu

Jaką ewentualnie inną mąke można użyć?

Po Prostu Pycha
2 miesięcy temu
Odpowiedź do  Nat

Tak jak pisałam we wpisie – można użyć zwykłą mąkę pszenną 🙂

Imprezowa pizza zawijana

Ten przepis na imprezową pizzę zawijaną to świetny pomysł na przekąskę imprezową! Czy ktoś z gości nie skusiłby się na cieplutkie drożdżowe ciasto z dodatkiem ulubionego sosu? Raczej wątpię 🙂 Niewątpliwym atutem takiej imprezowej pizzy jest to, że składniki możemy dobrać te, które akurat mamy w lodówce. Podobnie z resztą jak inne przepisy na pizze, które znajdziesz na moim blogu kulinarnym. Imprezowa pizza zawijana wygląda bardzo efektownie i łatwo oderwać lub ukroić sobie kawałek dla siebie. Jestem przekonana, że goście będą zachwyceni!

Back to top button