Opis przepisu
Pizza ze szparagami i kozim serem to bez wątpienia jedno z moich ostatnich odkryć smakowych. Smakuje wręcz wybitnie!
Domowa pizza wraz ze szparagami, wyrazistym kozim serem, czarnymi czy zielonymi oliwkami to połączenie idealne. Póki jeszcze trwa sezon na szparagi zielone i białe, korzystajmy z nich ile wlezie!
Przepis na: Pizza ze szparagami i kozim serem
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
Ciasto:
- 300 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
- 100 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
Dodatkowo:
- odrobina oliwy z oliwek do posmarowania foremki
- 1 – 2 łyżki kaszy mannej
- do podania oliwa z oliwek extra virgin
Farsz:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 200 g startej mozzarelli
- kilka zielonych szparagów
- 50 g zielonych oliwek
- 50 g czarnych oliwek
- 50 g sera koziego
Zobacz również:
Pizza ze szparagami i kozim serem - przepis krok po kroku
Krok 1
Z ciasta możecie przygotować jedną większą lub dwie mniejsze, cienkie pizze. Foremkę do pizzy smarujemy oliwą z oliwek, a ciasto podsypujemy kaszą manną, aby było bardziej chrupiące.
Krok 2
Na ciasto nakładamy przecier pomidorowy i go rozsmarowujemy. Posypujemy ziołami prowansalskimi i startą mozzarellą. Na wierzchu układamy odcedzone szparagi, oliwki oraz kozi ser. Piec przez 12-15 minut w temp. 220 stopni. Po upieczeniu podajemy z oliwą extra virgin.
Smacznego!
Komentarze