ObiadyPizza

Pizza ze szparagami i kozim serem

Pizza ze szparagami i kozim serem to bez wątpienia jedno z moich ostatnich odkryć smakowych. Smakuje wręcz wybitnie!

Domowa pizza wraz ze szparagami, wyrazistym kozim serem, czarnymi czy zielonymi oliwkami to połączenie idealne. Póki jeszcze trwa sezon na szparagi zielone i białe, korzystajmy z nich ile wlezie!

Przepis na: Pizza ze szparagami i kozim serem

 Przygotowanie: 80 min  Pieczenie: 12-15 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)

Ciasto:

  • 300 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

Dodatkowo:

  • odrobina oliwy z oliwek do posmarowania foremki
  • 1 – 2 łyżki kaszy mannej
  • do podania oliwa z oliwek extra virgin

Farsz:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 200 g startej mozzarelli
  • kilka zielonych szparagów
  • 50 g zielonych oliwek
  • 50 g czarnych oliwek
  • 50 g sera koziego

Jak zrobić pizzę ze szparagami i kozim serem?

Krok 1 

Wykonanie:

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłej wody oraz dodajemy łyżkę cukru, mąki. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinkę.

Z ciasta możecie przygotować jedną większą lub dwie mniejsze, cienkie pizze. Foremkę do pizzy smarujemy oliwą z oliwek, a ciasto podsypujemy kaszą manną, aby było bardziej chrupiące.


Krok 2

Szparagi myjemy, obcinamy twarde końce i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.

Na ciasto nakładamy przecier pomidorowy i go rozsmarowujemy. Posypujemy ziołami prowansalskimi i startą mozzarellą. Na wierzchu układamy odcedzone szparagi, oliwki oraz kozi ser. Piec przez 12-15 minut w temp. 220 stopni. Po upieczeniu podajemy z oliwą extra virgin.

Smacznego!


 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close