Dania jarskieDania z warzywamiDla dzieciDrożdżoweImprezaKolacja we dwojeObiadyPizzaPizza bez mięsaPrzekąskiPrzekąski na ciepłoPrzekąski wegetariańskiePrzekąski z seremSpecjalne okazjeSylwesterWalentynki

Imprezowa zawijana pizza

Zawijana pizza to kolejny pomysł na przekąskę imprezową. Przepis prosty, szybki i bardzo efektowny. Już jakiś czas temu, na jakimś portalu z pomysłowymi przepisami znalazłam takie zawijasy tylko były w formie na słodko jako ciasto drożdżowe z dżemem. Ja postanowiłam przerobić ten fajny pomysł na słoną przekąskę i muszę przyznać, że znika w mgnieniu oka. Zamiast zwykłego przecieru pomidorowego użyłam salsy paprykowej – rewelka!

Imprezowa zawijana pizza to idealny pomysł na domówkę! Jeżeli jednak szukasz przepisu na tradycyjną pizzę to koniecznie odwiedź mój wpis na domową pizzę, która jest naprawdę obłędna w smaku.

Przekąski imprezowe

Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami. Tam znajdziesz sporo podobnych pomysłów na sprawdzone przekąski na domówkę czy przyjęcie.

Przepis na: Imprezowa zawijana pizza

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 85 min

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłej wody
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki czarnych oliwek Fragata Stovit
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka posiekanych listków oregano
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 100 g żółtego sera

Jak zrobić imprezową zawijaną pizzę?

zawijana pizza ciasto
Krok 1 

Do kubka wsypać świeże drożdże. Następnie dodać z 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).

Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę, aby ładnie wyrosło. 


zawijana pizza
Krok 2

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt koła. Nacinamy w równych odstępach (zaczynając centralnie od środka aż do ok. 2-3 cm od brzegu). Boki ciasta smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami, nakładamy pokrojone oliwki, pomidory koktajlowe, suszone pomidory i kukurydzę. Posypujemy także startą mozzarellą lub układamy w równych odstępach plasterki żółtego sera.


zawijana pizza przepis
Krok 3

Łapiemy za nacięcia (od środka ciasta) i scalamy z resztą ciasta. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. 


zawijana pizza

Imprezowa zawijana pizza

Imprezowa zawijana pizza

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 187

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
12 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Patrycja W
4 miesięcy temu

Czy ciasto na pizze można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce?

Po Prostu Pycha
4 miesięcy temu
Odpowiedź do  Patrycja W

Można, tylko trzeba pamiętać, aby po wyrobieniu przełożyć do zamykanego pojemniczka, który umieścimy w lodówce. Musi też być większy, ponieważ w lodówce ciasto też będzie rosnąć. Przed upieczeniem natomiast ciasto powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej musimy je wyjąć 🙂

Dorota
4 miesięcy temu

Super ciasto, polcam

Po Prostu Pycha
4 miesięcy temu
Odpowiedź do  Dorota

Cieszę się, że smakowało! 🙂

Marlena
5 miesięcy temu

Czy pizza jest dobra również na zimno?Jest miękka?

Po Prostu Pycha
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Marlena

To zależy jak długo będzie leżeć 🙂 Jak tego samego dnia to na pewno.

natanna/moje zaczytanie/
3 lat temu

Super….spróbuję zrobić….

Po Prostu Pycha
3 lat temu

Czekam w takim razie na opinię! 🙂

Dorota
4 miesięcy temu

Super ciasto, polcam

4 miesięcy temu
Odpowiedź do  Dorota

Cieszę się, że smakowało! 🙂

4 miesięcy temu

Czy ciasto na pizze można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce?

4 miesięcy temu
Odpowiedź do  Patrycja W

Można, tylko trzeba pamiętać, aby po wyrobieniu przełożyć do zamykanego pojemniczka, który umieścimy w lodówce. Musi też być większy, ponieważ w lodówce ciasto też będzie rosnąć. Przed upieczeniem natomiast ciasto powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej musimy je wyjąć 🙂

Back to top button