
Zawijana pizza to kolejny pomysł na przekąskę imprezową. Przepis prosty, szybki i bardzo efektowny. Już jakiś czas temu, na jakimś portalu z pomysłowymi przepisami znalazłam takie zawijasy tylko były w formie na słodko jako ciasto drożdżowe z dżemem. Ja postanowiłam przerobić ten fajny pomysł na słoną przekąskę i muszę przyznać, że znika w mgnieniu oka. Zamiast zwykłego przecieru pomidorowego użyłam salsy paprykowej – rewelka!
Imprezowa zawijana pizza to idealny pomysł na domówkę! Jeżeli jednak szukasz przepisu na tradycyjną pizzę to koniecznie odwiedź mój wpis na domową pizzę, która jest naprawdę obłędna w smaku.
Przekąski imprezowe
Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami. Tam znajdziesz sporo podobnych pomysłów na sprawdzone przekąski na domówkę czy przyjęcie.
Przepis na: Imprezowa zawijana pizza
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 15 min
Łącznie: 85 min
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 50 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 100 ml ciepłej wody
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki kukurydzy
- 2 łyżki czarnych oliwek Fragata Stovit
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka posiekanych listków oregano
- szczypta ziół prowansalskich
- 100 g żółtego sera
Jak zrobić imprezową zawijaną pizzę?
Do kubka wsypać świeże drożdże. Następnie dodać z 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).
Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę, aby ładnie wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt koła. Nacinamy w równych odstępach (zaczynając centralnie od środka aż do ok. 2-3 cm od brzegu). Boki ciasta smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami, nakładamy pokrojone oliwki, pomidory koktajlowe, suszone pomidory i kukurydzę. Posypujemy także startą mozzarellą lub układamy w równych odstępach plasterki żółtego sera.
Łapiemy za nacięcia (od środka ciasta) i scalamy z resztą ciasta. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.
Czy ciasto na pizze można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce?
Można, tylko trzeba pamiętać, aby po wyrobieniu przełożyć do zamykanego pojemniczka, który umieścimy w lodówce. Musi też być większy, ponieważ w lodówce ciasto też będzie rosnąć. Przed upieczeniem natomiast ciasto powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej musimy je wyjąć 🙂
Super ciasto, polcam
Cieszę się, że smakowało! 🙂
Czy pizza jest dobra również na zimno?Jest miękka?
To zależy jak długo będzie leżeć 🙂 Jak tego samego dnia to na pewno.
Super….spróbuję zrobić….
Czekam w takim razie na opinię! 🙂
Super ciasto, polcam
Cieszę się, że smakowało! 🙂
Czy ciasto na pizze można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce?
Można, tylko trzeba pamiętać, aby po wyrobieniu przełożyć do zamykanego pojemniczka, który umieścimy w lodówce. Musi też być większy, ponieważ w lodówce ciasto też będzie rosnąć. Przed upieczeniem natomiast ciasto powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej musimy je wyjąć 🙂