Opis przepisu
Zawijana pizza to kolejny pomysł na przekąskę imprezową. Przepis prosty, szybki i bardzo efektowny. Już jakiś czas temu, na jakimś portalu z pomysłowymi przepisami znalazłam takie zawijasy tylko były w formie na słodko jako ciasto drożdżowe z dżemem. Ja postanowiłam przerobić ten fajny pomysł na słoną przekąskę i muszę przyznać, że znika w mgnieniu oka. Zamiast zwykłego przecieru pomidorowego użyłam salsy paprykowej – rewelka!
Imprezowa zawijana pizza to idealny pomysł na domówkę! Jeżeli jednak szukasz przepisu na tradycyjną pizzę to koniecznie odwiedź mój wpis na domową pizzę, która jest naprawdę obłędna w smaku.
Przekąski imprezowe
Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami. Tam znajdziesz sporo podobnych pomysłów na sprawdzone przekąski na domówkę czy przyjęcie.
Przepis na: Imprezowa zawijana pizza
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 1 łyżka cukru
- 50 ml letniej wody
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki kukurydzy
- 2 łyżki czarnych oliwek Fragata Stovit
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka posiekanych listków oregano
- szczypta ziół prowansalskich
- 100 g żółtego sera
Zobacz również:
Imprezowa zawijana pizza - przepis krok po kroku
Krok 1
Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę, aby ładnie wyrosło.
Krok 2
Krok 3
Komentarze
Trochę się pogubiłam bo w składnikach podana jest ilość mleka 50ml w wykonaniu krok 1 jest mleka 100ml no nic piekarnik się grzeje a pizza gotowa czeka na final step
mam ten sam problem w koncu ile tego mleka?
100 ml mleka i 50 ml wody 🙂
Pizza jest przepyszna. Pierwszy raz zrobiłam z dużego koła to nie dało się łatwo zwinąć jak na zdjęciu w przepisie. Wszystkim bardzo smakowała.
Cieszę się, że finalnie smakowała 🙂 Może za bardzo została rozwałkowana i koło stało się za duże 🙂
Jaka jest różnica między tym przepisem, a tym ?https://poprostupycha.com.pl/przepis/imprezowa-zawijana-pizza/
Ale ten link jest do tego przepisu 🤗
Przepraszam, chodziło o ten przespis 😉https://poprostupycha.com.pl/przepis/imprezowa-pizza/
Inne proporcje i inne składniki 🙂
Czy ciasto na pizze można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce?
Można, tylko trzeba pamiętać, aby po wyrobieniu przełożyć do zamykanego pojemniczka, który umieścimy w lodówce. Musi też być większy, ponieważ w lodówce ciasto też będzie rosnąć. Przed upieczeniem natomiast ciasto powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej musimy je wyjąć 🙂
Super ciasto, polcam
Cieszę się, że smakowało! 🙂
Czy pizza jest dobra również na zimno?Jest miękka?
To zależy jak długo będzie leżeć 🙂 Jak tego samego dnia to na pewno.
Super….spróbuję zrobić….
Czekam w takim razie na opinię! 🙂