Przekąski

Imprezowa zawijana pizza

Zawijana pizza to kolejny pomysł na przekąskę imprezową. Przepis prosty, szybki i bardzo efektowny. Już jakiś czas temu, na jakimś portalu z pomysłowymi przepisami znalazłam takie zawijasy tylko były w formie na słodko jako ciasto drożdżowe z dżemem. Ja postanowiłam przerobić ten fajny pomysł na słoną przekąskę i muszę przyznać, że znika w mgnieniu oka. Zamiast zwykłego przecieru pomidorowego użyłam salsy paprykowej – rewelka!

Imprezowa zawijana pizza to idealny pomysł na domówkę! Jeżeli jednak szukasz przepisu na tradycyjną pizzę to koniecznie odwiedź mój wpis na domową pizzę, która jest naprawdę obłędna w smaku.

Przekąski imprezowe

Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami. Tam znajdziesz sporo podobnych pomysłów na sprawdzone przekąski na domówkę czy przyjęcie.

Przepis na: Imprezowa zawijana pizza

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 85 min

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłej wody
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki czarnych oliwek Fragata Stovit
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka posiekanych listków oregano
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 100 g żółtego sera

Jak zrobić imprezową zawijaną pizzę?

zawijana pizza ciasto
Krok 1 

Do kubka wsypać świeże drożdże. Następnie dodać z 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).

Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę, aby ładnie wyrosło. 


zawijana pizza
Krok 2

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt koła. Nacinamy w równych odstępach (zaczynając centralnie od środka aż do ok. 2-3 cm od brzegu). Boki ciasta smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami, nakładamy pokrojone oliwki, pomidory koktajlowe, suszone pomidory i kukurydzę. Posypujemy także startą mozzarellą lub układamy w równych odstępach plasterki żółtego sera.


zawijana pizza przepis
Krok 3

Łapiemy za nacięcia (od środka ciasta) i scalamy z resztą ciasta. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. 


zawijana pizza

Imprezowa zawijana pizza

Imprezowa zawijana pizza

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button