Imprezowa zawijana pizza

4.7/5 (231 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 15 min pieczenia

Imprezowa zawijana pizza

Opis przepisu

Zawijana pizza to kolejny pomysł na przekąskę imprezową. Przepis prosty, szybki i bardzo efektowny. Już jakiś czas temu, na jakimś portalu z pomysłowymi przepisami znalazłam takie zawijasy tylko były w formie na słodko jako ciasto drożdżowe z dżemem. Ja postanowiłam przerobić ten fajny pomysł na słoną przekąskę i muszę przyznać, że znika w mgnieniu oka. Zamiast zwykłego przecieru pomidorowego użyłam salsy paprykowej – rewelka!

Imprezowa zawijana pizza to idealny pomysł na domówkę! Jeżeli jednak szukasz przepisu na tradycyjną pizzę to koniecznie odwiedź mój wpis na domową pizzę, która jest naprawdę obłędna w smaku.

Przekąski imprezowe

Jeśli szukasz innych inspiracji na przekąski imprezowe to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami. Tam znajdziesz sporo podobnych pomysłów na sprawdzone przekąski na domówkę czy przyjęcie.

Przepis na: Imprezowa zawijana pizza

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml letniej wody
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki czarnych oliwek Fragata Stovit
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka posiekanych listków oregano
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 100 g żółtego sera
Wyślij emailem

Imprezowa zawijana pizza - przepis krok po kroku


Krok 1

zawijana pizza ciasto

Do kubka wsypać świeże drożdże. Następnie dodać z 100 ml letniego (nie gorącego!) mleka, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).

Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę, aby ładnie wyrosło. 


Krok 2

zawijana pizza

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt koła. Nacinamy w równych odstępach (zaczynając centralnie od środka aż do ok. 2-3 cm od brzegu). Boki ciasta smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami, nakładamy pokrojone oliwki, pomidory koktajlowe, suszone pomidory i kukurydzę. Posypujemy także startą mozzarellą lub układamy w równych odstępach plasterki żółtego sera.


Krok 3

zawijana pizza przepis

Łapiemy za nacięcia (od środka ciasta) i scalamy z resztą ciasta. Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. 


zawijana pizza

Imprezowa zawijana pizza

Imprezowa zawijana pizza

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 231

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
10 miesięcy temu

Trochę się pogubiłam bo w składnikach podana jest ilość mleka 50ml w wykonaniu krok 1 jest mleka 100ml no nic piekarnik się grzeje a pizza gotowa czeka na final step

namora
namora
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Karolina

mam ten sam problem w koncu ile tego mleka?

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

Pizza jest przepyszna. Pierwszy raz zrobiłam z dużego koła to nie dało się łatwo zwinąć jak na zdjęciu w przepisie. Wszystkim bardzo smakowała.

Natalia
Natalia
2 lat temu

Jaka jest różnica między tym przepisem, a tym ?https://poprostupycha.com.pl/przepis/imprezowa-zawijana-pizza/

Natalia
Natalia
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Przepraszam, chodziło o ten przespis 😉https://poprostupycha.com.pl/przepis/imprezowa-pizza/

Patrycja W
Patrycja W
2 lat temu

Czy ciasto na pizze można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Patrycja W

Można, tylko trzeba pamiętać, aby po wyrobieniu przełożyć do zamykanego pojemniczka, który umieścimy w lodówce. Musi też być większy, ponieważ w lodówce ciasto też będzie rosnąć. Przed upieczeniem natomiast ciasto powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej musimy je wyjąć 🙂

Dorota
Dorota
2 lat temu

Super ciasto, polcam

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Dorota

Cieszę się, że smakowało! 🙂

Marlena
Marlena
2 lat temu

Czy pizza jest dobra również na zimno?Jest miękka?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Marlena

To zależy jak długo będzie leżeć 🙂 Jak tego samego dnia to na pewno.

natanna/moje zaczytanie/
natanna/moje zaczytanie/
5 lat temu

Super….spróbuję zrobić….

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  natanna/moje zaczytanie/

Czekam w takim razie na opinię! 🙂