Bułeczki cynamonowe

4.8/5 (166 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 25 min pieczenia

Bułeczki cynamonowe przepis

Opis przepisu

Bułeczki cynamonowe to pyszne drożdżowe zawijaski, które wraz ze szklanką mleka smakują obłędnie! Ciasto drożdżowe wychodzi mięciutkie, puchate, a posmarowane masłem i cynamonem rozpływa się w ustach.

Cynamonowe rollsy

Domowe bułeczki cynamonowe to bez wątpienia pomysł na tani wypiek dla całej rodziny. Nie są trudne do przygotowania, więc naprawdę polecam Wam je upiec jako coś słodkiego do kawusi. Ja postanowiłam moje upieczone cynamonowe rollsy oblać takim dosyć rzadkim lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi, które nadają fajnej chrupkości (możesz użyć także pekan, nerkowca, ziemnymi czy włoskimi). Jeśli nie przepadasz za orzechami, to oczywiście możesz z nich zrezygnować. Jednak w moim odczuciu połączenie ciepłego ciasta drożdżowego, cynamonu i orzechów to coś fantastycznego!

Jeśli Wasze pociechy garną się do pomocy w kuchni to myślę, że może to być fajny pomysł na zaangażowanie dzieci i wspólne pieczenie tych pysznych bułeczek.

Drożdżówki

Jeżeli szukasz podobnych przepisów na drożdżówki to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Bułeczki cynamonowe

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka

Ciasto:

  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 60 g cukru białego
  • ok. 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
  • 520 g mąki pszennej
  • 70 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • 60 g miękkiego masła
  • 20 g cynamonu
  • 30-40 g cukru trzcinowego
  • opcjonalnie lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, ok. 5-6 łyżek wody
  • opcjonalnie garść orzechów włoskich, pekan lub ziemnych
Wyślij emailem

Jak zrobić bułeczki cynamonowe?


Krok 1

drożdżówki z cynamonem

Rozczyn drożdżowy

Do kubka kruszymy 20 g świeżych drożdży, a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml ciepłego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

W osobnym naczyniu miksujemy 1 żółtko, 1 jajko i 60 g cukru przez dosłownie minutkę aż powstanie jasna masa jajeczna.


Krok 2

drożdżówki z cynamonem

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłego mleka itp.)

Ciasto drożdżowe

Do osobnego naczynia wsypujemy ok. 520 g mąki pszennej, 200 ml ciepłego (nie gorącego) mleka, masę jajeczną, 70 g miękkiego masła oraz rozczyn i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie przez 5 minut (ja użyłam robota planetarnego), aby ciasto było jednolite i gładkie. Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


Krok 3

drożdżówki z cynamonem

Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. 


Krok 4

cynamonowe bułeczki

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt dużego kwadratu. Ciasto smarujemy miękkim masłem. Posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym.

Za pomocą noża kroimy długie, lecz wąskie paski. 


Krok 5

cynamonowe bułeczki

Każdy podłużny pasek zwijamy w rulonik, a końcówkę zlepiamy. Tak, aby się nie rozwinął w trakcie pieczenia.


Krok 6

cynamonowe rollsy

Uformowane bułeczki cynamonowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 22-25 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).

Opcjonalnie ostudzone bułeczki polewamy przygotowanym lukrem. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami włoskimi lub nerkowca, czy ziemnymi.

Ciepłe bułeczki cynamonowe smakują zdecydowanie najlepiej. Jeśli chcesz utrzymać ich świeżość przez kilka dni, to koniecznie schowaj je do szczelnego pojemnika. Smacznego! 


Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 166

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Nieziemskie! Przepis bardzo dobrze opisany, przystępny w wykonaniu. Ciasto delikatne jak chmurka! Zrobiłam pierwszy raz, następnym razem koniecznie podwójna porcja <3

20231031_145152.jpg
Asia
Asia
2 miesięcy temu

Najlepsze jakie jadłam, więcej już nigdy nie kupię! Ciasto jest mięciutkie, delikatne, przepyszne. Smakuje dużym i małym, do kawusi idealne. Bardzo fajnie się z tym ciastem pracuje, nie lepi się mocno do rąk. Nie trzeba podaupywac praktycznie mąką. Baaaardzo dziękuję za przepis, zostaje już ze mną ❤️ przepyyyychota ♥️
Ps. Ja robiłam z lukrem 🤗

IMG_20231001_155430.jpg
Asia
Asia
2 miesięcy temu

Były pyszne, jeszcze następnego dnia, choć zostały mi tylko dwie 🙈 pozdrawiam serdecznie 🧡

Iza
Iza
1 rok temu

Z jednej części wychodzi 6 cynamonek i z drugiej tez? Jaki to rozmiar blaszki na zdjęciu? Pozdrawiam!

Iza
Iza
1 rok temu

Właśnie chciałabym takie sklejone 😊

Anna
Anna
1 rok temu

Ile bułeczek wychodzi z jednej porcji?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
1 rok temu
Reply to  Anna

Wszystko zależy od rozwałkowania ciasta i wielkości wycinanych pasków. Średnio 6-10 sztuk 🙂

Klaudia
Klaudia
1 rok temu

Czy można zrobieniu tych zawijasów włożyć je do lodówki i piec następnego dnia?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
1 rok temu
Reply to  Klaudia

Lepiej będzie je upiec i po wystudzeniu schować pod przykryciem do lodówki 🙂

Gustav
Gustav
11 miesięcy temu

Niepolecana. Drożdżowe nie lubi lodówki 🫤 trzeba upiec i szybko zjeść 😂

Krysia
Krysia
3 lat temu

Mi nie wyszły dobre… Wyszły genialne w smaku <3 Kolejny super przepis! Juz wszystkie kolezanki z mojej pracy znają Pani bloga :)

Jola
Jola
3 lat temu

Te bułeczki to jakaś bajka! Ciasto się rozpływa w ustach! Dzieci byly zachwycone 🙂

Cynamonowe bułeczki

Jak ja kocham ciasto drożdżowe! Mogłabym je piec non stop i mam nadzieję, że nigdy mi się nie znudzi. Na moim blogu znajduje się sporo przepisów na domowe drożdżówki. Najpopularniejsze są krakowskie drożdżówki z serem i bułeczki drożdżowe z czekoladą i orzeszkami. Oba wpisy zostały odwiedzone przez kilkaset tysięcy osób i naprawdę mi miło, że Wam wychodzą. Tym razem postanowiłam przygotować cynamonowe bułeczki, które są rozpływają się w ustach. Te drożdżowe zawijaski z cynamonem wraz ze szklanką mleka czy kawusią smakują naprawdę obłędnie. Ciężko poprzestać na jednej cynamonowej bułeczce.

Cynamonowe rollsy

Te pyszne cynamonowe rollsy to pomysł na tani wypiek dla całej rodziny. Uwielbiają je dzieci jak i dorośli. Są naprawdę proste do przygotowania i nawet amator kulinarny powinien sobie z nimi poradzić. Żeby je upiec wystarczy mieć w swojej kuchni tylko kilka ogólnodostępnych składników. Upieczenie tych bułeczek to naprawdę super sprawa gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego do kawusi. Moje upieczone i ostudzone cynamonowe rollsy polecam oblać takim dosyć rzadkim lukrem i z wierzchu posypać drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Jeżeli jednak nie przepadasz za orzechami, to bez problemu możesz oczywiście z nich zrezygnować i zastąpić np. odrobiną rozpuszczonej czekolady. W każdym wydaniu cynamonowe rollsy będą smakować fantastycznie.

Bułeczki z cynamonem

Domowe bułeczki z cynamonem, lub inaczej cynamonki najlepiej smakują na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jeśli zamierzasz je trzymać przez kilka dni to najlepiej schować ostudzone w szczelnym pojemniku. Dzięki temu będą przez dłuższy czas mięciutkie. Jeżeli szukasz innych przepisów na drożdżowe wypieki to koniecznie wypróbuj przepis na rogaliki drożdżowe, drożdżówki z jabłkiem czy drożdżówki z serem i borówkami. Wszystkie te przepisy przetestowałam kilkukrotnie i są naprawdę godne polecenia! Udanych wypieków.

RozwińZwiń