Opis przepisu
Bułeczki cynamonowe to pyszne drożdżowe zawijaski, które wraz ze szklanką mleka smakują obłędnie! Ciasto drożdżowe wychodzi mięciutkie, puchate, a posmarowane masłem i cynamonem rozpływa się w ustach.
Cynamonowe rollsy
Domowe bułeczki cynamonowe to bez wątpienia pomysł na tani wypiek dla całej rodziny. Nie są trudne do przygotowania, więc naprawdę polecam Wam je upiec jako coś słodkiego do kawusi. Ja postanowiłam moje upieczone cynamonowe rollsy oblać takim dosyć rzadkim lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi, które nadają fajnej chrupkości (możesz użyć także pekan, nerkowca, ziemnymi czy włoskimi). Jeśli nie przepadasz za orzechami, to oczywiście możesz z nich zrezygnować. Jednak w moim odczuciu połączenie ciepłego ciasta drożdżowego, cynamonu i orzechów to coś fantastycznego!
Jeśli Wasze pociechy garną się do pomocy w kuchni to myślę, że może to być fajny pomysł na zaangażowanie dzieci i wspólne pieczenie tych pysznych bułeczek.
Drożdżówki
Jeżeli szukasz podobnych przepisów na drożdżówki to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Bułeczki cynamonowe
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
Ciasto:
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 60 g cukru białego
- ok. 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 520 g mąki pszennej
- 70 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- 60 g miękkiego masła
- 20 g cynamonu
- 30-40 g cukru trzcinowego
- opcjonalnie lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, ok. 5-6 łyżek wody
- opcjonalnie garść orzechów włoskich, pekan lub ziemnych
Zobacz również:
Jak zrobić bułeczki cynamonowe?
Krok 1
Do kubka kruszymy 20 g świeżych drożdży, a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml ciepłego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
W osobnym naczyniu miksujemy 1 żółtko, 1 jajko i 60 g cukru przez dosłownie minutkę aż powstanie jasna masa jajeczna.
Krok 2
Ciasto drożdżowe
Do osobnego naczynia wsypujemy ok. 520 g mąki pszennej, 200 ml ciepłego (nie gorącego) mleka, masę jajeczną, 70 g miękkiego masła oraz rozczyn i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie przez 5 minut (ja użyłam robota planetarnego), aby ciasto było jednolite i gładkie. Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 4
Za pomocą noża kroimy długie, lecz wąskie paski.
Krok 5
Krok 6
Opcjonalnie ostudzone bułeczki polewamy przygotowanym lukrem. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami włoskimi lub nerkowca, czy ziemnymi.
Ciepłe bułeczki cynamonowe smakują zdecydowanie najlepiej. Jeśli chcesz utrzymać ich świeżość przez kilka dni, to koniecznie schowaj je do szczelnego pojemnika. Smacznego!
Komentarze
Nieziemskie! Przepis bardzo dobrze opisany, przystępny w wykonaniu. Ciasto delikatne jak chmurka! Zrobiłam pierwszy raz, następnym razem koniecznie podwójna porcja <3
Wyszły jak malowane <3 Dziękuję za zdjęcie swojego wypieku!
Najlepsze jakie jadłam, więcej już nigdy nie kupię! Ciasto jest mięciutkie, delikatne, przepyszne. Smakuje dużym i małym, do kawusi idealne. Bardzo fajnie się z tym ciastem pracuje, nie lepi się mocno do rąk. Nie trzeba podaupywac praktycznie mąką. Baaaardzo dziękuję za przepis, zostaje już ze mną ❤️ przepyyyychota ♥️
Ps. Ja robiłam z lukrem 🤗
Piękne wyszły 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i za tak miły komentarz! ❤️ Cieszę, że tak przypadły do gustu 🙂 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków!
Były pyszne, jeszcze następnego dnia, choć zostały mi tylko dwie 🙈 pozdrawiam serdecznie 🧡
Super, cieszę się 🙂
Z jednej części wychodzi 6 cynamonek i z drugiej tez? Jaki to rozmiar blaszki na zdjęciu? Pozdrawiam!
Tak, łącznie wychodzi 12 sztuk 🙂 foremka może być dowolna, ponieważ nie muszą być sklejone 🤗 również pozdrawiam!
Właśnie chciałabym takie sklejone 😊
No to u mnie foremka ma 25×18 cm 🤗
Ile bułeczek wychodzi z jednej porcji?
Wszystko zależy od rozwałkowania ciasta i wielkości wycinanych pasków. Średnio 6-10 sztuk 🙂
Czy można zrobieniu tych zawijasów włożyć je do lodówki i piec następnego dnia?
Lepiej będzie je upiec i po wystudzeniu schować pod przykryciem do lodówki 🙂
Niepolecana. Drożdżowe nie lubi lodówki 🫤 trzeba upiec i szybko zjeść 😂
Ale ciast drożdżowych nie wsadza się do lodówki… Wystarczy dobrze wyrobić ciasto żeby było mięciutkie a tak to później przechowywać np w szczelnie zamkniętym pojemniku czy nawet owinąć folią spożywczą.
Mi nie wyszły dobre… Wyszły genialne w smaku <3 Kolejny super przepis! Juz wszystkie kolezanki z mojej pracy znają Pani bloga :)
Te bułeczki to jakaś bajka! Ciasto się rozpływa w ustach! Dzieci byly zachwycone 🙂