
Bułeczki cynamonowe to pyszne drożdżowe zawijaski, które wraz ze szklanką mleka smakują obłędnie! Ciasto drożdżowe wychodzi mięciutkie, puchate, a posmarowane masłem i cynamonem rozpływa się w ustach.
Cynamonowe rollsy
Domowe bułeczki cynamonowe to bez wątpienia pomysł na tani wypiek dla całej rodziny. Nie są trudne do przygotowania, więc naprawdę polecam Wam je upiec jako coś słodkiego do kawusi. Ja postanowiłam moje upieczone cynamonowe rollsy oblać takim dosyć rzadkim lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi, które nadają fajnej chrupkości (możesz użyć także pekan, nerkowca, ziemnymi czy włoskimi). Jeśli nie przepadasz za orzechami, to oczywiście możesz z nich zrezygnować. Jednak w moim odczuciu połączenie ciepłego ciasta drożdżowego, cynamonu i orzechów to coś fantastycznego!
Jeśli Wasze pociechy garną się do pomocy w kuchni to myślę, że może to być fajny pomysł na zaangażowanie dzieci i wspólne pieczenie tych pysznych bułeczek.
Drożdżówki
Jeżeli szukasz podobnych przepisów na drożdżówki to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Bułeczki cynamonowe
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 95 min
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
Ciasto:
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 60 g cukru białego
- ok. 200 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 520 g mąki pszennej
- 70 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- 60 g miękkiego masła
- 20 g cynamonu
- 30-40 g cukru trzcinowego
- opcjonalnie lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, ok. 5-6 łyżek wody
- opcjonalnie garść orzechów włoskich, pekan lub ziemnych
Jak zrobić bułeczki cynamonowe?
Rozczyn drożdżowy
Do kubka kruszymy 20 g świeżych drożdży, a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml ciepłego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
W osobnym naczyniu miksujemy 1 żółtko, 1 jajko i 60 g cukru przez dosłownie minutkę aż powstanie jasna masa jajeczna.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłego mleka itp.)
Ciasto drożdżowe
Do osobnego naczynia wsypujemy ok. 520 g mąki pszennej, 200 ml ciepłego (nie gorącego) mleka, masę jajeczną, 70 g miękkiego masła oraz rozczyn i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie przez 5 minut (ja użyłam robota planetarnego), aby ciasto było jednolite i gładkie. Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt dużego kwadratu. Ciasto smarujemy miękkim masłem. Posypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym.
Za pomocą noża kroimy długie, lecz wąskie paski.
Każdy podłużny pasek zwijamy w rulonik, a końcówkę zlepiamy. Tak, aby się nie rozwinął w trakcie pieczenia.
Uformowane bułeczki cynamonowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 22-25 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).
Opcjonalnie ostudzone bułeczki polewamy przygotowanym lukrem. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami włoskimi lub nerkowca, czy ziemnymi.
Ciepłe bułeczki cynamonowe smakują zdecydowanie najlepiej. Jeśli chcesz utrzymać ich świeżość przez kilka dni, to koniecznie schowaj je do szczelnego pojemnika. Smacznego!
Ile bułeczek wychodzi z jednej porcji?
Wszystko zależy od rozwałkowania ciasta i wielkości wycinanych pasków. Średnio 6-10 sztuk 🙂
Czy można zrobieniu tych zawijasów włożyć je do lodówki i piec następnego dnia?
Lepiej będzie je upiec i po wystudzeniu schować pod przykryciem do lodówki 🙂
Mi nie wyszły dobre… Wyszły genialne w smaku <3 Kolejny super przepis! Juz wszystkie kolezanki z mojej pracy znają Pani bloga :)
Te bułeczki to jakaś bajka! Ciasto się rozpływa w ustach! Dzieci byly zachwycone 🙂