Paluchy pizzowe to pyszna i niezwykle sycąca przekąska imprezowa. Robi prawdziwą furorę na domówkach. Ciasto drożdżowe robię podobnie jak na pizzę, później wystarczy nałożyć farsz, pokroić na podłużne kawałki i zwinąć. Bułka z masłem!
Paluchy z serem
Według mnie te paluchy z serem smakują świetnie zarówno na ciepło jak i zimno. Jeśli chcesz to upiecz je sobie chwilę wcześniej przed planowaną imprezą i później tylko podgrzej przez dosłownie 2 minuty w dobrze nagrzanym piekarniku.
Przepis na: Paluchy pizzowe
Składniki:
Rozczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżka mąki pszennej – typ 00 lub 550
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej – typ 00 lub 550
- 180 ml wody
- 4 łyżki oliwy
- 1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 5-6 łyżek sosu do pizzy (gotowy z puszki) plus przecier pomidorowy
- 1/2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
- 100 g salami lub chorizo
- 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
- 150 g mozzarelli
- opcjonalnie 1 łyżka sera grana padano lub parmezanu
Zobacz również:
Paluchy pizzowe przepis krok po kroku:
Krok 1
Paluchy pizzowe można przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży. Wychodzą niezwykle smaczne na bazie mąki pszennej typ 00 jak również zwykłej pszennej tortowej np. typ 550. Ciasto na pizzę zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego.
Rozczyn drożdżowy
W miseczce mieszamy ze sobą pokruszone świeże drożdże (15 g, jeśli używasz suszonych to dodaj 7 g), cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (50 ml) i mąkę (1 nieco czubata łyżka). Odstawiamy na 10-20 minut.
Krok 2
Krok 3
Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę (400 g), sól (1 łyżeczka), a także dodajemy letnią wodę (180 ml) oraz oliwę (4 łyżki). Czasami dodaję także szczyptę ziół prowansalskich.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Można od razu uformować z nich paluchy pizzowe. Jednak równie dobrze możesz owinąć ciasto folią spożywczą, włożyć do lodówki i wykorzystać je za kilka godzin.
Krok 7
Farsz
Ja zwykle piekę takie paluchy na dużej blaszce dołączonej do zestawu piekarnika.
Blat oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy wałkiem na kształt prostokąta (u mnie około 50 x 20 cm).
Na całości prostokąta rozsmarowujemy sos do pizzy (można zrobić domowy lub kupić gotowy w puszce np. w Lidlu, ewentualnie zastąpić przecierem pomidorowym lub nawet ketchupem), brzegi omijamy. Posypujemy oregano.
Krok 8
Na połówce ciasta nakładamy równomiernie plasterki salami lub chorizo. Posypujemy startą mozzarellą, a także opcjonalnie parmezanem.
Opcjonalnie warto dodać posiekane suszone pomidory w oleju.
Krok 9
Krok 10
Krok 11
Zapraszam do wypróbowania moich innych przekąsek imprezowych – klik>>.
Komentarze
Obłędne 😊 ciasto boskie , a z tym farszem niebo 😊
Super wyszły! 😍 Dzięki za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowały! ❤️
Gdzie można dostać taki gotowy sos do pizzy?
Np. w Lidlu jest gotowy sos do pizzy Mutti w puszce 🙂
Dziękuję 😊
Czy z salami jest najsmaczniejsze? Ponieważ myślę Czy nie wrzucić szynki
Można zamienić na szynkę, ale salami pepperoni jest bardziej wyraziste w smaku. Fajnie też będzie pasować chorizo 🙂
Czy jeśli zrobię wieczorem w przeddzień imprezy będzie to smaczne i dobre na następny dzień na wieczór?
Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe poleży spokojnie kilka dni i będzie ciągle smaczne 🙂 Można je upiec dzień wcześniej, a np. jak przyjdą goście to na 2 minuty włożyć do piekarnika, aby były ciepłe.