Mini hamburgerki z domowymi bułkami

4.8/5 (453 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Mini hamburgerki z domowymi bułkami

Często jest tak, że spodziewasz się gości i nie masz pojęcia co można fajnego przygotować jako przekąskę. Chipsy, paluszki to ostateczność, więc jak masz chwilkę czasu to przygotuj domowe mini hamburgerki z własnoręcznie upieczoną bułeczką, mięskiem wołowym oraz sosem czosnkowym. Myślałam, że największą trudnością okażą się domowe bułeczki, ale moje obawy były totalnie niepotrzebne. Ciasto drożdżowe posypane z wierzchu sezamem sprawdziło się świetnie. Wykonałam również mój standardowy sos czosnkowy, a do środka oprócz mięska dodałam ogórki kiszone oraz sałatę. Takie mini hamburgerki mi smakują najbardziej!

Przepis na: Mini hamburgerki z domowymi bułkami

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 540 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 60 g masła miękkiego
  • roztrzepane jajko do smarowania
  • odrobina sezamu

Dodatkowo:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • szczypta przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli, pieprzu
  • sałata
  • ogórki kiszone
  • sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku, 6 łyżek płaskich majonezu, szczypta soli oraz pieprzu
Wyślij emailem

Mini hamburgerki z domowymi bułkami - przepis krok po kroku


Krok 1

Mini hamburgerki z domowymi bułkami

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać letnie mleko (ok. 100 ml) , łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe letnie mleko, sól, miękkie masło i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto odrywamy na około 16 mniejszych kawałków, każde wyrabiamy na kształt kulki.


Krok 2

Mini hamburgerki z domowymi bułkami

Nasze mini bułeczki układamy równomiernie na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy odrobiną sezamu. Odstawiamy bułeczki do podrośnięcia na 10 minut. W tym czasie ustawić piekarnik na 190 stopni. Piec przez około 22-25 minut, aż się zrumienią.

Mięso mielone mieszamy z przyprawami, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem oraz bułką tartą. Z mięsa formujemy małe kotleciki (dosyć cienkie) i następnie smażymy je na tłuszczu z obu stron.

W miseczce mieszamy przeciśnięty czosnek, majonez, sól oraz pieprz do uzyskania sosu czosnkowego.

Każdą wystygniętą bułeczkę kroimy na pół. Dół smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy sałatę, mięsko, pokrojone ogórki, przykrywamy górną częścią bułeczki. Wbijamy wykałaczki, aby hamburgerki się idealnie trzymały podczas ich nakładania i jedzenia.


Mini hamburgerki z domowymi bułkami

Mini hamburgerki z domowymi bułkami

Mini hamburgerki z domowymi bułkami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 453

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
40 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga
Kinga
2 miesięcy temu

Mam pytanie. Bułeczki mam upieczone. Dziś piątek. Chciałabym je udekorować jutro i podać na imprezce. W jaki sposób mam przechować bułki do jutra ?

Martyna
Martyna
4 miesięcy temu

Kiedy dodać ten rozczyn?

Ula
Ula
6 miesięcy temu

Nie rozumiem.. a co z rozczynem? Kiedy go dodać? Jest napisane jak go zrobić, ale nie kiedy dodać (mógłby to być przepis również dla totalnych laików)

Domi
Domi
6 miesięcy temu

Witam czy na drugi dzień bułeczki będą miękkie ?

Klaudia
Klaudia
7 miesięcy temu

Bułki stwardniały , co zrobić

Jessica
Jessica
9 miesięcy temu

190 °C piekarnik/ góra – dół?

Paulina
Paulina
1 rok temu

Jak dla mnie najlepszy przepis na bułeczki do burgerów jaki do tej pory testowałam, bułki wyszły smaczne, mięciutkie i nie stwardniały na drugi dzień jak to czasem bywa z takimi wypiekami. Po za tym po raz pierwszy wyszła mi porcja idealnie z przepisem czyli 16 bułeczek tak jak miało być, jestem zadowolona i będę wracać do Pani przepisu, pozdrawiam;)

E9D2C2D8-3B6D-4AC2-B246-F152FD2D3B4F.jpeg
Asia
Asia
1 rok temu

Za mało soli. Bułki są przez to kompletnie bez smaku. Z tej ilości mąki wychodzi około 25 do 30 malutkich bułeczek. Niestety muszę upiec jeszcze raz tym razem z większą ilością soli i nie z kilograma mąki. Przepis do poprawy moim zdaniem. Tylko zmarnowałam składniki.

Anka
Anka
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia

W przepisie jest pół kilo mąki

Tala
Tala
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ja korzystałam z tego przepisu na drugich urodzinach syna czyli w 2021 i wszystko wyszło tak jak powinno. Teraz też wykorzystam ten przepis na urodzinach córki. Ogólnie polecanko 😁

Wiola
Wiola
1 rok temu

Czy ciasto mogę wyrobić wieczorem i wstawić do lodówki po czym rano wyrobić na bułki i upiec? Czy to się nie sprawdzi i bułki nie wyrosną już?

Wiola
Wiola
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ale na noc włożyłaby Pani do lodówki? Chyab sprobuje zrobic tak wcześniej żeby mieć już sprawdzony przepis przed imprezą 😉

Wiktoria
Wiktoria
1 rok temu

Czy wiadomo jaka mniej więcej ilość bułeczek wychodzi z tego przepisu? 🙂

Małgorzata
Małgorzata
2 lat temu

Witam. Czy bułki mogę zrobic w piątek, i w sobotę udekorowac dodatkami, vedzie smaczne mam imprezę i chciałabym.moec pracy

Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Czy upieczone bułeczki można mrozić?

Ania
Ania
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Magdalena

Ja mrozilam i są ok

Asia
Asia
2 lat temu
W odpowiedzi do  Magdalena

Podbijam pytanie. Ja większość pieczywa mroze więc chyba nic się nie stanie. Ale chętnie bym upiekła bułki kilka dni przed imprezą żeby mieć mniej pracy

Nat
Nat
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Czy bułki można zrobic w foremce silikonowej na babeczki? Próbowałaś w taki sposób?

Martina Schmdit
Martina Schmdit
4 lat temu

Witam chciałam zapytać czy na zimno będą również smaczne?

Andżelina
Andżelina
4 lat temu
W odpowiedzi do  Martina Schmdit

Tak

Karola
Karola
6 lat temu

Świetne hambugerki

eSaBiNa
eSaBiNa
6 lat temu

Robiłam na weekendzie i wyszły fenomenalne, tylko mi się ciasto rozrosło i z małych wyszły mi ogromne burgery 🙂