Często jest tak, że spodziewasz się gości i nie masz pojęcia co można fajnego przygotować jako przekąskę. Chipsy, paluszki to ostateczność, więc jak masz chwilkę czasu to przygotuj domowe mini hamburgerki z własnoręcznie upieczoną bułeczką, mięskiem wołowym oraz sosem czosnkowym. Myślałam, że największą trudnością okażą się domowe bułeczki, ale moje obawy były totalnie niepotrzebne. Ciasto drożdżowe posypane z wierzchu sezamem sprawdziło się świetnie. Wykonałam również mój standardowy sos czosnkowy, a do środka oprócz mięska dodałam ogórki kiszone oraz sałatę. Takie mini hamburgerki mi smakują najbardziej!
Przepis na: Mini hamburgerki z domowymi bułkami
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 540 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 60 g masła miękkiego
- roztrzepane jajko do smarowania
- odrobina sezamu
Dodatkowo:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- szczypta przyprawy do mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli, pieprzu
- sałata
- ogórki kiszone
- sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku, 6 łyżek płaskich majonezu, szczypta soli oraz pieprzu
Zobacz również:
Mini hamburgerki z domowymi bułkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe letnie mleko, sól, miękkie masło i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto odrywamy na około 16 mniejszych kawałków, każde wyrabiamy na kształt kulki.
Krok 2
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem oraz bułką tartą. Z mięsa formujemy małe kotleciki (dosyć cienkie) i następnie smażymy je na tłuszczu z obu stron.
W miseczce mieszamy przeciśnięty czosnek, majonez, sól oraz pieprz do uzyskania sosu czosnkowego.
Każdą wystygniętą bułeczkę kroimy na pół. Dół smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy sałatę, mięsko, pokrojone ogórki, przykrywamy górną częścią bułeczki. Wbijamy wykałaczki, aby hamburgerki się idealnie trzymały podczas ich nakładania i jedzenia.
Komentarze
Mam pytanie. Bułeczki mam upieczone. Dziś piątek. Chciałabym je udekorować jutro i podać na imprezce. W jaki sposób mam przechować bułki do jutra ?
Przechowujemy jak każde inne pieczywo 🙂 Można użyć nawet najzwyklejszej reklamówki.
Kiedy dodać ten rozczyn?
Po wyrastaniu do miski z mąką
Nie rozumiem.. a co z rozczynem? Kiedy go dodać? Jest napisane jak go zrobić, ale nie kiedy dodać (mógłby to być przepis również dla totalnych laików)
Jest napisane: “Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, sól, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką”…
Witam czy na drugi dzień bułeczki będą miękkie ?
Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to pewnie, że tak 🙂
Bułki stwardniały , co zrobić
W takim razie ciasto było zbyt krótko wyrabiane, lub za długo pieczone skoro stwarniały… No nie wiem jak pomóc w takim razie, bo ciężko sprawić żeby już po upieczeniu zmiękły. Może podgrzać w mikrofalówce przed samym ich jedzeniem? 🙂
190 °C piekarnik/ góra – dół?
Tak 🤗
Jak dla mnie najlepszy przepis na bułeczki do burgerów jaki do tej pory testowałam, bułki wyszły smaczne, mięciutkie i nie stwardniały na drugi dzień jak to czasem bywa z takimi wypiekami. Po za tym po raz pierwszy wyszła mi porcja idealnie z przepisem czyli 16 bułeczek tak jak miało być, jestem zadowolona i będę wracać do Pani przepisu, pozdrawiam;)
Bardzo mi milo to czytac 🙂 Mozna się wprosic na takiego burgerka? Wyszły superowe 🙂
Za mało soli. Bułki są przez to kompletnie bez smaku. Z tej ilości mąki wychodzi około 25 do 30 malutkich bułeczek. Niestety muszę upiec jeszcze raz tym razem z większą ilością soli i nie z kilograma mąki. Przepis do poprawy moim zdaniem. Tylko zmarnowałam składniki.
W przepisie jest pół kilo mąki
Faktycznie, ma Pani rację. To bardzo stary przepis i go nie poprawiłam. Pozdrawiam 🙂
Ja korzystałam z tego przepisu na drugich urodzinach syna czyli w 2021 i wszystko wyszło tak jak powinno. Teraz też wykorzystam ten przepis na urodzinach córki. Ogólnie polecanko 😁
Bardzo się cieszę, że smakowały i wszystkiego najlepszego dla solenizantki! ❤️
Czy ciasto mogę wyrobić wieczorem i wstawić do lodówki po czym rano wyrobić na bułki i upiec? Czy to się nie sprawdzi i bułki nie wyrosną już?
Szczerze mówiąc to nigdy tak nie zostawiałam ciasta na noc, więc cieżko mi powiedzieć… Ogólnie po komentarzach wiem, że sporo osób sobie przygotowuje wieczorem ciasto i piecze rano, więc powinny się udać 🙂
Ale na noc włożyłaby Pani do lodówki? Chyab sprobuje zrobic tak wcześniej żeby mieć już sprawdzony przepis przed imprezą 😉
Tak, włożyłabym na noc do lodówki 🙂 Powinno się udać 🙂
Czy wiadomo jaka mniej więcej ilość bułeczek wychodzi z tego przepisu? 🙂
Tak, pisałam o tym już w pierwszym kroku wykonania – 16 🙂
Witam. Czy bułki mogę zrobic w piątek, i w sobotę udekorowac dodatkami, vedzie smaczne mam imprezę i chciałabym.moec pracy
Oczywiście 🙂
Czy upieczone bułeczki można mrozić?
Ja mrozilam i są ok
Podbijam pytanie. Ja większość pieczywa mroze więc chyba nic się nie stanie. Ale chętnie bym upiekła bułki kilka dni przed imprezą żeby mieć mniej pracy
Tak jak najbardziej można 🙂 Tylko najlepiej zamrozić od razu po upieczeniu i przestygnięciu, a po odmrożeniu piec przez ok. 10-15 min. w piekarniku 🙂
Czy bułki można zrobic w foremce silikonowej na babeczki? Próbowałaś w taki sposób?
Raczej nie polecałabym 🙂 Ciasto drożdżowe na bułki nie ma potrzeby wsadzać w foremkę.
Witam chciałam zapytać czy na zimno będą również smaczne?
Tak
Świetne hambugerki
Robiłam na weekendzie i wyszły fenomenalne, tylko mi się ciasto rozrosło i z małych wyszły mi ogromne burgery 🙂