Muszę przyznać, że to ostatnio moje ulubione burgery! Uwielbiam takie słodko-wytrawne połączenia smakowe, więc jeśli też takie lubisz to ten przepis z pewnością będzie dla Ciebie. Jeśli szukasz bardziej klasycznych burgerów to koniecznie odwiedź ten wpis (klik).
Hamburgery
Burgery z grillowanym halloumi i karmelizowaną czerwoną cebulą to coś naprawdę przepysznego! Od razu uprzedzę, że kluczowa jest tu domowa bułka do burgerów, którą bez problemu upieczecie (możecie ją posypać sezamem, czarnuszką czy słonecznikiem). Czasami dodatkowo lekko smaruję moje burgery masłem orzechowym, a czerwoną cebulę zamieniam na buraka. No kurczę dla mnie to prawdziwy raj dla podniebienia i do tych klasycznych burgerów z mięsem, ogórkiem i pomidorem to ciężko mi teraz wrócić.
To naprawdę świetna przekąska imprezowa, która posmakuje Twoim gościom (więcej przekąsek imprezowych znajdziesz w tym wpisie). Moim zdaniem te hamburgery są naprawdę wypasione i każdy kto je u mnie jadł prosił o przynajmniej jedną dokładkę, więc jestem pewna, że u Was będzie podobnie!
Jeśli szukacie podobnych przepisów na domowy fast-food to koniecznie wypróbujcie hot-dogi, pizzerinki lub pizzę.
Z przepisu wyszło mi 12 mniejszych burgerów.
Przepis na: Burgery z halloumi i karmelizowaną cebulą
Składniki:
Bułki :
Dodatkowo:
- 800 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta soli, pieprzu
- 100 g sera Halloumi
- sałata lodowa lub masłowa
- 1 duża czerwona cebula
- sos do burgerów
- opcjonalnie masło orzechowe
Zobacz również:
Jak zrobić domowe hamburgery?
Krok 1
Mięso mielone (ok. 800 g) mieszamy z płaską łyżeczką przyprawy do mięsa mielonego, przeciśniętym czosnkiem (2-3 ząbki), jajkiem, szczyptą soli i pieprzu, papryką słodką (1/2 łyżeczki) oraz bułką tartą (2 łyżki). Z mięsa formujemy płaskie kotleciki i następnie smażymy je na tłuszczu z obu stron.
Na osobnej patelni np. do grillowania smażymy na małej ilości tłuszczu pokrojony w plasterki ser (najlepiej na średniej mocy palnika). Gdy będzie ładnie przyrumieniony z obu stron to ściągamy go z patelni.
Na tej samej patelni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Podlewamy minimalną ilością oleju i smażymy na małym ogniu. Wsypujemy około 2 łyżeczek cukru lub miodu. Dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.
Każdą przestygniętą bułeczkę kroimy na pół. Dół smarujemy płaską łyżką sosu do burgerów (opcjonalnie sosem czosnkowym lub ketchupem), nakładamy sałatę, usmażone i lekko przestygnięte mięso, grillowany ser Halloumi, karmelizowaną cebulę (równie dobrze można zastąpić karmelizowany burakiem), łyżeczkę ulubionego sosu do burgerów, a także przykrywamy górną częścią bułeczki (dla podkręcenia smaku można ją posmarować łyżeczką masła orzechowego. Opcjonalnie wbijamy wykałaczki, aby hamburgery idealnie się trzymały podczas ich nakładania i jedzenia. Smacznego!
Komentarze
jak ten ser smakuje na zimno? Chciałabym przygotować po połuydniu na wieczorą imprezę.
Jeżeli chodzi o ser to dla mnie najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły, ale na zimno również jest bardzo smaczny 🙂 Większe zastrzeżenia miałabym jednak do zimnego mięsa niż sera w tym przypadku, ponieważ nie każdemu to odpowiada 🙂
Dziękuje bardzo za przepis, dodamy takiego burgera do swojej karty
super 🙂
Super!