Domowe burgery smakują sto razy lepiej niż te ze znanych sieciówek! Mięciutka bułka, soczyste mięso wołowe i ulubione dodatki… To jest to! Bułki do burgerów są puchate, mięciutkie i pięknie się kroją. Chciałabym Was zachęcić do wypróbowania tych pysznych bułek, które mogą tworzyć podstawę każdego burgera, ale równie dobrze możecie jeść je na śniadanie w formie zwykłych kanapek.
Bułki do hamburgerów
Bułki do burgerów są rewelacyjne w smaku. Już same w sobie smakują genialnie! Moje bułki do hamburgerów udekorowałam na wierzchu sezamem, ale równie dobrze możecie użyć czarnuszki czy siemię lniane.
Jeśli szukasz podobnego przepisu to zachęcam Was także do wypróbowania pysznych domowych hot-dogów.
Przepis na: Bułki do burgerów
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej np. do ciast drożdżowych
- 100 ml ciepłej wody
- 1 plaska łyżka soli
- 1 jajko
- 50 ml oliwy z oliwek lub roztopionego masła
- odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania
Zobacz również:
Jak zrobić bułki do burgerów?
Krok 1
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, 100 ml letniej wodę, łyżkę soli, jajko, 50 ml oliwy z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.
Krok 2
Nasze bułeczki układamy równomiernie na foremce np. wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub po prostu zwykłą wodą oraz posypujemy odrobiną sezamu lub czarnuszki. Odstawiamy bułeczki do podrośnięcia na 10 minut. W tym czasie ustawić piekarnik na 190 stopni.
Komentarze
Pomocy, zrobiłam mini bułeczki i wyszły twarde. Już samo ciasto jak wyrastało było dość zbite i ciężkie. Co mogłam źle zrobić, wszystko wg przepisu, tylko zamiast ręcznie wyrabiałam w robocie planetranym. Planuję zrobić jeszcze raz i nie wiem jak uniknąć powtórki 🙁
A to ciasto w ogóle urosło w trakcie wyrastania? Zwiększyło podwójnie objętość? Ciężko ocenić co zostało źle zrobione, ale używam przepisu na te bułki w kilku przepisach na blogu i nie pamiętam żeby komuś wyszły twarde…
Czy mogę upiec bułki wieczorem, w dzień przed imprezą? Czy burgery z wołowiną można podać na zimno ?
Oczywiście, że można upiec dzień wcześniej. Najlepiej burgery smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne 🙂
Smakują obłędnie
Piękne wyszły! Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakują 🙂
Witam, czy rozczyn można zrobić na wodzie, zamiast na mleku? Nie mogę jeść produktów mlecznych. Pozdrawiam 🙂