ObiadyPrzekąskiŚniadanie

Bułki do burgerów

Domowe burgery smakują sto razy lepiej niż te ze znanych sieciówek! Mięciutka bułka, soczyste mięso wołowe i ulubione dodatki… To jest to! Bułki do burgerów są puchate, mięciutkie i pięknie się kroją. Chciałabym Was zachęcić do wypróbowania tych pysznych bułek, które mogą tworzyć podstawę każdego burgera, ale równie dobrze możecie jeść je na śniadanie w formie zwykłych kanapek.

Bułki do hamburgerów

Bułki do burgerów są rewelacyjne w smaku. Już same w sobie smakują genialnie! Moje bułki do hamburgerów udekorowałam na wierzchu sezamem, ale równie dobrze możecie użyć czarnuszki czy siemię lniane.

Jeśli szukasz podobnego przepisu to zachęcam Was także do wypróbowania pysznych domowych hot-dogów.

Przepis na: Bułki do burgerów

 Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 10-12

Składniki :

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej np. do ciast drożdżowych
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 50 ml oliwy z oliwek lub roztopionego masła
  • odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania

Jak zrobić bułki do burgerów?

domowe burgery
Krok 1: 

Do miseczki wkruszyć 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych), dodać letnie mleko (ok. 100 ml), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, 100 ml letniej wodę, łyżeczkę soli, jajko, 50 ml oliwy z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.


burgery
Krok 2: 

Wyrośnięte ciasto odrywamy na około 10-12 mniejszych kawałków, każde wyrabiamy na kształt kulki.

Nasze bułeczki układamy równomiernie na foremce np. wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub po prostu zwykłą wodą oraz posypujemy odrobiną sezamu lub czarnuszki. Odstawiamy bułeczki do podrośnięcia na 10 minut. W tym czasie ustawić piekarnik na 190 stopni.


Krok 3: 

Piec przez około 22-25 minut, aż się zrumienią.


bułki do burgerów

Bułki do burgerów

hamburgery

 

Print Friendly, PDF & Email

Burgery

Lubisz domowe fast-foody? Mam dla Ciebie przepis idealny na pyszne, sycące burgery, które podbiją Twoje serce i oczywiście podniebienie. Domowe burgery składają się z mięciutkiej, puszystej bułki drożdżowej, która jest tak naprawdę podstawą tego dania. Nie kupuję nigdy gotowych bułek, które można kupić w marketach, ponieważ dla mnie to czysta chemia, która psuje cały smak burgera. Zachęcam Was do wypróbowania domowych bułek do burgerów, które są naprawdę łatwe do przygotowania. Ten tani wypiek z pewnością wyjdzie Ci już za pierwszym razem.

Bułki do burgerów

Jak dla mnie te domowe, wypasione burgery smakują przynajmniej kilka razy lepiej niż te ze znanych, tanich sieciówek! Moje bułki do burgerów są naprawdę puchate, mięciutkie, a do tego tak pięknie się kroją. Byłoby mi miło gdyby udało mi się Was zachęcić do wypróbowania tych moich pysznych bułek, które przede wszystkim tworzą podstawę każdego burgera. Równie dobrze polecam je sobie jeść na kolację czy śniadanie w formie zwykłych kanapek. Nawet z samym masłem, bułki do burgerów smakują świetnie!

Bułki do hamburgerów

Moje domowe bułki do burgerów wyjdą już za pierwszym razem! Z przepisu wychodzi około 10 większych bułeczek, które warto udekorować na wierzchu sezamem, jednak równie dobrze możecie użyć czarnuszki czy siemię lniane. Jeśli szukasz podobnego przepisu to zachęcam Was także do wypróbowania pysznych domowych hot-dogów.

Back to top button