
Domowe burgery smakują sto razy lepiej niż te ze znanych sieciówek! Mięciutka bułka, soczyste mięso wołowe i ulubione dodatki… To jest to! Bułki do burgerów są puchate, mięciutkie i pięknie się kroją. Chciałabym Was zachęcić do wypróbowania tych pysznych bułek, które mogą tworzyć podstawę każdego burgera, ale równie dobrze możecie jeść je na śniadanie w formie zwykłych kanapek.
Bułki do hamburgerów
Bułki do burgerów są rewelacyjne w smaku. Już same w sobie smakują genialnie! Moje bułki do hamburgerów udekorowałam na wierzchu sezamem, ale równie dobrze możecie użyć czarnuszki czy siemię lniane.
Jeśli szukasz podobnego przepisu to zachęcam Was także do wypróbowania pysznych domowych hot-dogów.
Przepis na: Bułki do burgerów
Łącznie: 90 min
Liczba porcji: 10-12
Składniki :
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej np. do ciast drożdżowych
- 100 ml ciepłej wody
- 1 plaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 50 ml oliwy z oliwek lub roztopionego masła
- odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania
Jak zrobić bułki do burgerów?
Do miseczki wkruszyć 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych), dodać letnie mleko (ok. 100 ml), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, 100 ml letniej wodę, łyżeczkę soli, jajko, 50 ml oliwy z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto odrywamy na około 10-12 mniejszych kawałków, każde wyrabiamy na kształt kulki.
Nasze bułeczki układamy równomiernie na foremce np. wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub po prostu zwykłą wodą oraz posypujemy odrobiną sezamu lub czarnuszki. Odstawiamy bułeczki do podrośnięcia na 10 minut. W tym czasie ustawić piekarnik na 190 stopni.
Piec przez około 22-25 minut, aż się zrumienią.