PieczywoŚniadanie

Bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne mogłabym piec codziennie! Uwielbiam domowe pieczywo i staram się już nie kupować tego ze sklepu. Najczęściej piekę chleb pszenny, bo jest banalny do przygotowania. Jednak często lubię piec różne bułki, a najczęściej pszenne lub pszenno-żytnie.

Bułki

Te bułeczki pszenne wychodzą bardzo mięciutkie i pięknie się kroją… Robię je na świeżych drożdżach, jednak równie dobrze możesz skorzystać z suszonych (tylko trzeba ich dodać o połowę mniej niż w przypadku świeżych). Do ciasta na bułki można wsypać różne dodatki jak np: pestki dyni, słonecznik, sezam, czy prażoną cebulkę. Wszystko zależy od tego co tak naprawdę lubicie!

Spodziewasz się może gości w najbliższym czasie? To dobrze się składa, bo na blogu znajdziesz sprawdzone przepisy na:

Przepis na: Bułeczki pszenne

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 95 min

 Liczba szt: 12-14

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży (lub 10g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml mleka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Ciasto:

  • 520 g mąki pszennej np chlebowej
  • 50 ml letniego mleka
  • 150 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 70 g masła, miękkiego
  • 1 płaska łyżka soli
  • opcjonalnie: 1 czubata łyżka sezamu i słonecznika

Jak upiec bułeczki pszenne?

Wykonanie:

jak zrobic chleb
Krok 1 

Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, czubatą łyżkę mąki oraz letnie mleko (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (ok. 520g), 70 g miękkiego masła, 150 ml letniej wody, 50 ml letniego mleka, płaską łyżkę soli, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie przez ok. 3 minuty. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby zaczęło rosnąć. Po tym czasie wyciągamy z miski i ponownie wyrabiamy przez 3-4 minuty aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Na tym etapie można wsypać sobie ulubione dodatki – w moim przypadku dodałam czubatą łyżkę sezamu i słonecznika.

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 


Krok 2 

Ciasto dzielimy na 12 lub 14 równych części. Formujemy bułeczki (kulamy ciasto rękami do momentu powstania idealnych kulek). Gotowe bułeczki układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch lekko nacinamy ostrym nożem (tworząc dowolne nacięcia). Odstawiamy na 10 minut do ponownego podrośnięcia i w tym momencie włączamy piekarnik.

Wierzch bułeczek lekko pryskamy wodą (lub smarujemy za pomocą pędzelka kuchennego) i oprószamy lekko mąką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 22-25 minut w temperaturze 190 stopni (na brzegu blaszki można wrzucić kilka kostek lodu żeby doszło do parowania w trakcie pieczenia). 


Bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne

Bułki

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 56

Oceń ten post jako pierwszy!

Bułki pszenne

Jak ja uwielbiam domowe pieczywo! Nie tylko je jeść, ale także piec. To takie proste, a jakie smaczne i satysfakcjonujące. Jak raz upieczesz domowe pieczywo i Ci wyjdzie, to już coraz rzadziej będziesz sięgać po to ze sklepu. Uwierz mi na słowo! Muszę przyznać, że najczęściej piekę chleb pszenny, bo jest niesamowicie prosty do przygotowania, ale nie pogardzę także domowymi bułkami. Szczególnie ciepłymi, wyjętymi prosto z piekarnika… Bułki pszenne znikają u mnie w domu w oka mgnieniu.

Bułki

Bardzo lubię piec różne bułki, jednak najczęściej przygotowuję pszenne lub pszenno-żytnie, bo takie mi najbardziej smakują. Jeśli lubisz grahamki lub orkiszowe, to oczywiście możesz wymieszać swoje ulubione mąki. Te moje bułki pszenne wychodzą niesamowicie mięciutkie i w dodatku naprawdę pięknie się kroją na kanapki… Jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe to można je robić na bazie świeżych lub suszonych drożdży, a do samego ciasta można bez problemu wsypać różne dodatki jak np: mak, pestki dyni, słonecznik, sezam, czy prażoną cebulkę. Wszystko zależy tak naprawdę od tego jakie dodatki lubisz najbardziej!

Bułeczki śniadaniowe

Na moim blogu znajdziesz różne przepisy na domowe i proste do zrobienia bułki na śniadanie czy kolację. Koniecznie wypróbuj moje proste bułki śniadaniowe, kajzerki, czy bułki pszenne. Jeśli wolisz piec chleby, to polecam chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami. Spodziewasz się gości? To dobrze się składa! Na blogu znajdziesz super przepis na odrywany chlebek czosnkowy, bułki do burgerów czy bagietki czosnkowe.

 

Back to top button