Bułeczki pszenne

4.9/5 (313 ocen)

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 25 min pieczenia

Bułeczki pszenne

Opis przepisu

Bułeczki pszenne mogłabym piec codziennie! Uwielbiam domowe pieczywo i staram się już nie kupować tego ze sklepu. Najczęściej piekę chleb pszenny, bo jest banalny do przygotowania. Jednak często lubię piec różne bułki, a najczęściej pszenne lub pszenno-żytnie.

Bułki pszenne

Te bułki pszenne wychodzą bardzo mięciutkie i pięknie się kroją… Robię je na świeżych drożdżach, jednak równie dobrze możesz skorzystać z suszonych (tylko trzeba ich dodać o połowę mniej niż w przypadku świeżych). Do ciasta na bułki można wsypać różne dodatki jak np: pestki dyni, słonecznik, sezam, czy prażoną cebulkę. Wszystko zależy od tego co tak naprawdę lubicie!

Spodziewasz się może gości w najbliższym czasie? To dobrze się składa, bo na blogu znajdziesz sprawdzone przepisy na:

Przepis na: Bułeczki pszenne

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży (lub 10g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml mleka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Ciasto:

  • 520 g mąki pszennej np chlebowej typ 750
  • 50 ml letniego mleka
  • niecałe 200 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 70 g masła, miękkiego
  • 1 płaska łyżka soli
  • opcjonalnie: 1 czubata łyżka sezamu i słonecznika
Wyślij emailem

Bułeczki pszenne przepis krok po kroku:


Krok 1

bułki przepis

Bułeczki pszenne można przygotować na bazie drożdży świeżych lub instant.

Rozczyn drożdżowy

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g), dodajemy cukier (1 łyżeczka), mąkę (1 czubata łyżka) oraz letnie mleko (ok. 50 ml, nie może to być zbyt gorące mleko, bo zabije drożdże i niestety ciasto nam nie wyrośnie). Rozczyn mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.) 


Krok 2

domowe pieczywo

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną lub np. orkiszową (ok. 520 g), a także dodajemy miękkie masło (70 g), letnią wodę (niecałe 200 ml), letnie mleko (50 ml) oraz jajko.


Krok 3

przepis na bułki pszenne

Dodajemy także rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy za pomocą robota planetarnego (na małych obrotach) lub zagniatamy ręcznie. To powinno zająć minimum 10 minut.

 


Krok 4

domowe bułki pszenne

Po tym czasie wsypujemy sól (1 płaska łyżka). Odstawiamy ciasto na 2-3 minuty i następnie ponownie je wyrabiamy przez około 3 minuty. 


Krok 5

bułki pszenne przepis

Jeśli chcesz to na tym etapie dodaj swoje ulubione ziarna np. sezam, słonecznik, pestki dyni, czarnuszkę itp – ja dodaję łącznie 1 lub 2 łyżki.   


Krok 6

bułki

Lekko mieszamy, formujemy z ciasta kulę. Przykrywamy miskę ścierką. Odstawiamy na godzinę czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. 


Krok 7

bułeczki pszenne

Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.


Krok 8

bułeczki pszenne

Ciasto odpowietrzamy uderzając w nie dłonią. Wyciągamy z miski i dzielimy na około 10 części. Każda moja kulka ważyła niecałe 100 g – zwykle odmierzam sobie ciasto przy pomocy wagi kuchennej, aby bułki pszenne były mniej więcej takich samych rozmiarów.


Krok 9

bułki pszenne

Formujemy okrągłe bułeczki (ja je kulam jak w przypadku pączków). 


Krok 10

bułki pszenne

Bułeczki pszenne układamy w odstępach na papierze do pieczenia lub na macie teflonowej do wypieków. Odstawiamy na 10-15 minut do ich lekkiego napuszenia.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Jeśli masz piekarnik parowy to oczywiście warto użyć programu pary.


Krok 11

domowe bułki

Wierzch bułeczek  oprószamy leciutko mąką np. za pomocą sitka. Z wierzchu lekko je nacinam ostrym nożem, dla ciekawszego wyglądu. Nie jest to jednak obowiązkowy zabieg.

Bułki pszenne wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-22 minuty.

Po upieczeniu studzimy je na metalowej kratce.

Domowe pieczywo

Jeśli szukasz innych sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj ten prosty chleb pszenny lub chałkę.


Bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne

przepis na bułki

bułki przepis

bułki pszenne

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 313

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ilona
Ilona
2 miesięcy temu

Słabo ponacinalam ale na pewno smaku im to nie zabierze. Polecam!

20240311_210447
Ilona
Ilona
2 miesięcy temu

Jeżeli robie bułeczki z drożdży instant mam wymieszac wszystkie składniki z rozczynu i na ciasto razem?

Ilona
Ilona
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Tak widziałam ale miałam małe wątpliwości czy powinnam pominąć krok z rozczynem i dodać do ciasta tylko drożdże.

Ewelina
Ewelina
2 miesięcy temu

Bułeczki wyszły pyszne, bardzo polecam! 😃

Ola
Ola
4 miesięcy temu

Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej i zostawić na nocne wyrastanie w lodówce? 🙂

Ewa
Ewa
4 miesięcy temu

Ta łyżka soli to jest zdecydowanie za duża ilość, i wszystko psuje. Ogólnie przepis jest fajny ale na taką ilość mąki wystarczy 1 łyżeczka soli, płaska, albo nawet ciut mniej

Katarzyna
Katarzyna
1 rok temu

Bułki są świetne, na drugi dzień nadal puszyste, można spokojnie mrozić. Ja dodałam ziarna słonecznika i pestki dyni. Dziękuję za ten przepis, robiłam pierwszy raz w życiu i wyszło ekstra.

Ania
Ania
1 rok temu

Bułki wychodzą obłędnie dobre. Piekłam je w niedzielę wieczorem,a rano były mięciutkie i puszyste,jak poduszeczka
Mój mąż (wyjeżdza na delegację) powiedział,że zawsze,jak będzie w domu zamawia bułki z Twojego przepisu.
Polecam.

Manuela
Manuela
1 rok temu

Bułeczki pycha ! Wczoraj robiłam pierwszy raz i wyszły idealne ! Może nie tak ładne jak autorki,ale smakowały i to bardzo ! Na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę ,zwłaszcza że córeczce smakowały, a to zawsze dla mnie najważniejsze 🙂

Lianat35
Lianat
1 rok temu

Bułeczki mega pyszne! Udały się za pierwszym razem. Mięciutkie i pachnie w całym domu. Na pewno zrobię je jeszcze nie raz:)

Natalia
Natalia
2 lat temu

Najlepsze bułeczki jakie do tej pory zrobiłam dla rodzinki 😉 Wyszły idealne, na drugi dzień nadal świetnie smakują ! Jedynie co to następnym razem dodam nieco mniej soli, niestety łyżka to zdecydowanie za dużo 😉 Polecam

IMG_20220422_224732.jpg
Kasia
Kasia
3 lat temu

Bułki pszenne

Jak ja uwielbiam domowe pieczywo! Nie tylko je jeść, ale także piec. To takie proste, a jakie smaczne i satysfakcjonujące. Jak raz upieczesz domowe pieczywo i Ci wyjdzie, to już coraz rzadziej będziesz sięgać po to ze sklepu. Uwierz mi na słowo! Muszę przyznać, że najczęściej piekę chleb pszenny, bo jest niesamowicie prosty do przygotowania, ale nie pogardzę także domowymi bułkami. Szczególnie ciepłymi, wyjętymi prosto z piekarnika… Bułki pszenne znikają u mnie w domu w oka mgnieniu.

Bułki

Bardzo lubię piec różne bułki, jednak najczęściej przygotowuję pszenne lub pszenno-żytnie, bo takie mi najbardziej smakują. Jeśli lubisz grahamki lub orkiszowe, to oczywiście możesz wymieszać swoje ulubione mąki. Te moje bułki pszenne wychodzą niesamowicie mięciutkie i w dodatku naprawdę pięknie się kroją na kanapki… Jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe to można je robić na bazie świeżych lub suszonych drożdży, a do samego ciasta można bez problemu wsypać różne dodatki jak np: mak, pestki dyni, słonecznik, sezam, czy prażoną cebulkę. Wszystko zależy tak naprawdę od tego jakie dodatki lubisz najbardziej!

Bułeczki śniadaniowe

Na moim blogu znajdziesz różne przepisy na domowe i proste do zrobienia bułki na śniadanie czy kolację. Koniecznie wypróbuj moje proste bułki śniadaniowe, kajzerki, czy bułki pszenne. Jeśli wolisz piec chleby, to polecam chleb pszenno-żytni z suszonymi pomidorami. Spodziewasz się gości? To dobrze się składa! Na blogu znajdziesz super przepis na odrywany chlebek czosnkowy, bułki do burgerów czy bagietki czosnkowe.

 

RozwińZwiń