Odrywany chlebek ziołowy

4.7/5 (3 ocen)
Odrywany chlebek czosnkowy

Odrywany chlebek ziołowy to świetny pomysł na przekąskę. Takie domowe pieczywko jest najlepsze jak jest wyciągnięte prosto z piekarnika. Podczas odrywania kawałka chlebka, ser cudownie się ciągnie sprawiając automatycznie większe uczucie głodu!

Ten drożdżowy, odrywany chlebek jest mięciutki, a do tego bardzo aromatyczny. Ma cudowny maślano-czosnkowy zapach, a do tego posiekana pietruszki nadaje dodatkowego, świeżego posmaku.

Przepis na: Odrywany chlebek ziołowy

Składniki:

Rozczyn:

  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml ciepłej wody

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej np. do ciast drożdżowych
  • 80 g miękkiego masła
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 120 g miękkiego masła
  • 3 większe ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 g startej mozzarelli
  • szczypta bazylii, ziół prowansalskich
Wyślij emailem

Odrywany chlebek ziołowy - przepis krok po kroku


Krok 1

przepis na chlebek odrywany

Rozczyn: Do kubka wkruszamy pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki oraz wodę. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, miękkie masło, resztę ciepłej wody, sól oraz jajko.

Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.

Po tym czasie, wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i wałkujemy je na kształt długiego prostokąta.


Krok 2

Odrywany chlebek

Do miseczki nakładamy miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posiekaną pietruszkę, szczyptę bazylii i ziół prowansalskich.

Następnie prostokąt dzielimy na równej wielkości mniejsze prostokąty o podobnych wymiarach, smarujemy czosnkowym masełkiem, posypujemy starta mozzarellą, ziołami prowansalskimi, każdy prostokąt zwijamy w pół.


Krok 3

przepis na odrywany chlebek czosnkowy

Do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej keksówki wkładamy (zaczynając od brzegu keksówki) kilka zwiniętych prostokątów (ich łączeniem do góry). Ja piekłam w keksówce o długości 26 cm. Piec około 25-28 minut w temp. 180 stopni.


chlebek odrywany

chlebek odrywany

Odrywany chlebek czosnkowy

Odrywany chlebek czosnkowy

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka Grzelaz
Agnieszka Grzelaz
3 lat temu

ten chlebek to poezja. przepyszny <3 mistrzostwo świata <3

Ewa
Ewa
4 lat temu

Ooo matusiu!!! Niebo w gębie !!!

Chlebek odrywany

Jeżeli szukasz przepisu na przekąskę to chlebek odrywany będzie strzałem w dziesiątkę! Moim zdaniem smakuje najlepiej na ciepło kiedy ser jeszcze się ciągnie przy odrywaniu. Świetnie nada się też jako przekąska imprezowa 🙂

RozwińZwiń