
Odrywany chlebek ziołowy to świetny pomysł na przekąskę. Takie domowe pieczywko jest najlepsze jak jest wyciągnięte prosto z piekarnika. Podczas odrywania kawałka chlebka, ser cudownie się ciągnie sprawiając automatycznie większe uczucie głodu!
Ten drożdżowy, odrywany chlebek jest mięciutki, a do tego bardzo aromatyczny. Ma cudowny maślano-czosnkowy zapach, a do tego posiekana pietruszki nadaje dodatkowego, świeżego posmaku.
Przepis na: Odrywany chlebek ziołowy
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml ciepłej wody
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej np. do ciast drożdżowych
- 80 g miękkiego masła
- 100 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 120 g miękkiego masła
- 3 większe ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 g startej mozzarelli
- szczypta bazylii, ziół prowansalskich
Jak zrobić odrywany chlebek ziołowy?
Rozczyn: Do kubka wkruszamy pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki oraz wodę. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, miękkie masło, resztę ciepłej wody, sól oraz jajko.
Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
Po tym czasie, wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i wałkujemy je na kształt długiego prostokąta.
Do miseczki nakładamy miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posiekaną pietruszkę, szczyptę bazylii i ziół prowansalskich.
Następnie prostokąt dzielimy na równej wielkości mniejsze prostokąty o podobnych wymiarach, smarujemy czosnkowym masełkiem, posypujemy starta mozzarellą, ziołami prowansalskimi, każdy prostokąt zwijamy w pół.
Do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej keksówki wkładamy (zaczynając od brzegu keksówki) kilka zwiniętych prostokątów (ich łączeniem do góry). Ja piekłam w keksówce o długości 26 cm. Piec około 25-28 minut w temp. 180 stopni.
Ooo matusiu!!! Niebo w gębie !!!
ten chlebek to poezja. przepyszny <3 mistrzostwo świata <3