Odrywany chlebek ziołowy to świetny pomysł na przekąskę. Takie domowe pieczywko jest najlepsze jak jest wyciągnięte prosto z piekarnika. Podczas odrywania kawałka chlebka, ser cudownie się ciągnie sprawiając automatycznie większe uczucie głodu!
Ten drożdżowy, odrywany chlebek jest mięciutki, a do tego bardzo aromatyczny. Ma cudowny maślano-czosnkowy zapach, a do tego posiekana pietruszki nadaje dodatkowego, świeżego posmaku.
Przepis na: Odrywany chlebek ziołowy
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml ciepłej wody
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej np. do ciast drożdżowych
- 80 g miękkiego masła
- 100 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 120 g miękkiego masła
- 3 większe ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 g startej mozzarelli
- szczypta bazylii, ziół prowansalskich
Zobacz również:
Odrywany chlebek ziołowy - przepis krok po kroku
Krok 1
Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
Po tym czasie, wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i wałkujemy je na kształt długiego prostokąta.
Krok 2
Następnie prostokąt dzielimy na równej wielkości mniejsze prostokąty o podobnych wymiarach, smarujemy czosnkowym masełkiem, posypujemy starta mozzarellą, ziołami prowansalskimi, każdy prostokąt zwijamy w pół.
Krok 3
Komentarze
ten chlebek to poezja. przepyszny <3 mistrzostwo świata <3
Ooo matusiu!!! Niebo w gębie !!!