Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Podrzucam Wam przepis na genialną owsiankę na mleku! Pożywne, sycące śniadanie dla osób zabieganych. Owsianka na mleku jest ekspresowa i do tego niesamowicie prosta do przygotowania! Ciekawa jestem czy też ją tak często jecie jak ja 🙂
Owsianka
Owsianka jest często polecana przez dietetyków na śniadanie. Dlaczego? Ponieważ płatki owsiane są uważane za źródło energii, które napędza nasz organizm na cały dzień codziennych obowiązków. Przygotowana owsianka na mleku jest z jednej strony sycąca, jednak z drugiej lekka. Po jej zjedzeniu dostajemy zastrzyk siły, energii i dobrego samopoczucia. Jeśli tylko chcę rano pobiegać, to zawsze wybieram na śniadanie właśnie owsiankę na mleku ze świeżymi owocami czy orzechami nerkowca.
Szczerze mówiąc kiedyś zbytnio nie przepadałam za owsianką. Jadłam najcześciej na śniadanie kanapki czy różnego rodzaju placuszki. Zaskakująco teraz praktycznie każdy swój dzień zaczynam od owsianki, którą naprawdę warto urozmaicać różnymi dodatkami. Polecam wypróbować ją z awokado, mangi i pestkami dyni czy orzechami nerkowca i truskawkami… To moje ulubione kombinacje smakowe!
Dlaczego warto jeść owsiankę?
Ten prosty i szybki do przygotowania owsiany kleik wpływa na perystaltykę jelit, a co więcej dostarcza niezbędnych organizmowi mikroelementów. Największą zaletą owsianki jest to, że jest ona bardzo pożywna i potrafi na dłuższy czas sprawić efekt sytości, przy czym nie czujemy się ciężko (wzdęcia brzucha) jak w przypadku zjedzenia tłustych posiłków. Jednak jak poprawnie ugotować owsiankę, by zachęcić do jej zjedzenia osoby, którym do tej pory owsianka nie smakowała?
Przepis na: Owsianka na mleku
Składniki:
- 4 płaskie łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 250 ml mleka
Opcjonalnie:
- 1 łyżka cukru, ksylitolu lub miodu
- świeże owoce: maliny, truskawki, mango, brzoskwinie, borówki, awokado itp
- orzechy nerkowca, włoskie, pekan, siemię lniane, pestki dyni itp
Zobacz również:
Jak zrobić owsiankę na mleku?
Wykonanie:
Do małego garnka wlewamy mleko, gotujemy na małym ogniu. Po chwili wsypujemy płatki owsiane błyskawiczne. Mieszamy do zagotowania, a następnie maksymalnie zmniejszamy ogień. Gotujemy i mieszamy cały czas przez około 2 minutki. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy aby płatki zwiększyły swoją objętość (wystarczy ok. 5 minut).
Komentarze
Bardzo dobra 👌🏼🤌🏼
Cieszę się, że posmakowała ❤️
Ile ta owsianka ma kalorii?
Nie widać przy żadnym przepisie.
Ale wygląda przepysznie.
Sama bazowa owsianka ma ok. 270 kcal, ale wszystko zależy jakich dodatków użyjemy 🙂 U mnie z łyżką miodu, kilkoma orzechami nerkowca i owocami będzie miała ok. 400 kcal zapewne 🙂