PieczywoŚniadanie

Bagietki czosnkowe

Lubisz domowe i pięknie pachnące domowe pieczywo? Szukasz idealnego przepisu na bagietki, a tym bardziej bagietki czosnkowe z ciągnącym się serem? Dobrze trafiłaś/eś!

W tym wpisie znajdziesz podstawowy przepis na bagietki pszenne. Dodatkowo możesz je nadziać masełkiem czosnkowym z dodatkiem posiekanego koperku i plasterkami żółtego sera. W tym celu najlepiej się sprawdzi mozzarella, ponieważ po zapieczeniu ładnie się ciągnie.

Przepis na domowe pieczywo

Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj bułeczki pszenne, chałkę maślaną, mleczne bułeczki czy kajzerki. Takie domowe wypieki smakują mi zdecydowanie bardziej.

Przepis na: Bagietki czosnkowe

Składniki:

Bagietki:

  • 500g mąki pszennej
  • 7g drożdży instant (suchych) lub 20 g świeżych
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 10g soli
  • 250 ml wody
  • 40g masła miękkiego
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • masełko czosnkowe: 120 g miękkiego masła, 5 ząbków czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • 50 g mozzarelli

Jak zrobić bagietki czosnkowe?

ciasto na bagietki
Krok 1 

Do przygotowania ciasta na bagietki użyłam drożdży instant (nie potrzeba wtedy robić rozczynu, jednak jeżeli użyjesz świeżych, wtedy koniecznie zrób rozczyn drożdżowy).

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, a także dodajemy żółtko, cukier, sól, letnią wodę, miękkie masło, a także suche drożdże. Całość wyrabiamy za pomocą robota planetarnego, lub po prostu na stolnicy. Ciasto powinno być wyrabiane przez minimum 6-7 minut, aż będzie idealnie odchodziło od ręki.


ciasto na bagietki
Krok 2 

Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na minimum 45 minut i przykrywamy ściereczką.


ciasto drożdżowe na bagietki
Krok 3 

Powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.


masełko czosnkowe
Krok 4

Miękkie masło mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą pieprzu i posiekanym drobno koperkiem.


bagietka
Krok 5

Ciasto dzielimy na 4 lub 5 równych części. Każdą najpierw formujemy w okrągłą kulkę, a następnie forujemy w długi rulonik. 


bagietka pszenna
Krok 6

Za pomocą noża robimy z wierzchu takie delikatne nacięcia. Odstawiamy na 10 minut do małego podrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 15 minut w temp. 190 stopni (bez termoobiegu). Ja je piekłam w moim piekarniku parowym używając funkcji do wypieków chleba, ale jeżeli macie zwykły piekarnik elektryczny to po prostu piętro niżej opcjonalnie włóżcie naczynie żaroodporne z nalanymi dwoma szklankami wody. Wytworzy się wtedy para i pieczywo będzie fajnie chrupiące po upieczeniu.


bagietki czosnkowo ziołowe
Krok 7

Upieczone bagietki nacinamy w odstępach (do ok. 2/3 wysokości bagietki). Do tych nacięć nakładamy po ok 1/2 łyżeczki masełka czosnkowego. Następnie dodajemy po kawałku startej mozzarelli (lub cienkim plasterku pokrojonego sera).

Aby bagietki z wierzchu się nie przypaliły, każdą bagietkę zawinąć dookoła sreberkiem (w tym ponownym pieczeniu chodzi tylko o rozpuszczenie sera). Następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Ewentualnie można je także przykryć papierem do pieczenia z wierzchu.

Piec ponownie przez ok 8-10 minut w temp. 200 stopni aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe same lub jako baza do kanapek. Smacznego!


bagietki czosnkowe

bagietka

bagietka

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 50

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button