Bagietki czosnkowe

4.8/5 (202 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Bagietki czosnkowe przepis

Lubisz domowe i pięknie pachnące domowe pieczywo? Szukasz idealnego przepisu na bagietki, a tym bardziej bagietki czosnkowe z ciągnącym się serem? Dobrze trafiłaś/eś!

W tym wpisie znajdziesz podstawowy przepis na bagietki pszenne. Dodatkowo możesz je nadziać masełkiem czosnkowym z dodatkiem posiekanego koperku i plasterkami żółtego sera. W tym celu najlepiej się sprawdzi mozzarella, ponieważ po zapieczeniu ładnie się ciągnie.

Przepis na domowe pieczywo

Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj bułeczki pszenne, chałkę maślaną, mleczne bułeczki czy kajzerki. Takie domowe wypieki smakują mi zdecydowanie bardziej.

Przepis na: Bagietki czosnkowe

Składniki:

Bagietki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7g drożdży instant (suchych) lub 20 g świeżych
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 10 g soli
  • 250 ml wody
  • 40 g masła miękkiego
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • masełko czosnkowe: 120 g miękkiego masła, 5 ząbków czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • 50 g mozzarelli
Wyślij emailem

Jak zrobić bagietki czosnkowe?


Krok 1

ciasto na bagietki

Do przygotowania ciasta na bagietki użyłam drożdży instant (nie potrzeba wtedy robić rozczynu, jednak jeżeli użyjesz świeżych, wtedy koniecznie zrób rozczyn drożdżowy).

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, a także dodajemy żółtko, cukier, sól, letnią wodę, miękkie masło, a także suche drożdże. Całość wyrabiamy za pomocą robota planetarnego, lub po prostu na stolnicy. Ciasto powinno być wyrabiane przez minimum 6-7 minut, aż będzie idealnie odchodziło od ręki.


Krok 2

ciasto na bagietki

Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na minimum 45 minut i przykrywamy ściereczką.


Krok 3

ciasto drożdżowe na bagietki

Powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.


Krok 4

masełko czosnkowe

Miękkie masło mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą pieprzu i posiekanym drobno koperkiem.


Krok 5

bagietka

Ciasto dzielimy na 4 lub 5 równych części. Każdą najpierw formujemy w okrągłą kulkę, a następnie forujemy w długi rulonik. 


Krok 6

bagietka pszenna

Za pomocą noża robimy z wierzchu takie delikatne nacięcia. Odstawiamy na 10 minut do małego podrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 15 minut w temp. 190 stopni (bez termoobiegu). Ja je piekłam w moim piekarniku parowym używając funkcji do wypieków chleba, ale jeżeli macie zwykły piekarnik elektryczny to po prostu piętro niżej opcjonalnie włóżcie naczynie żaroodporne z nalanymi dwoma szklankami wody. Wytworzy się wtedy para i pieczywo będzie fajnie chrupiące po upieczeniu.


Krok 7

bagietki czosnkowo ziołowe

Upieczone bagietki nacinamy w odstępach (do ok. 2/3 wysokości bagietki). Do tych nacięć nakładamy po ok 1/2 łyżeczki masełka czosnkowego. Następnie dodajemy po kawałku startej mozzarelli (lub cienkim plasterku pokrojonego sera).

Aby bagietki z wierzchu się nie przypaliły, każdą bagietkę zawinąć dookoła sreberkiem (w tym ponownym pieczeniu chodzi tylko o rozpuszczenie sera). Następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Ewentualnie można je także przykryć papierem do pieczenia z wierzchu.

Piec ponownie przez ok 8-10 minut w temp. 200 stopni aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe same lub jako baza do kanapek. Smacznego!


bagietki czosnkowe

bagietka

bagietka

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 202

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
¯_(ツ)_/¯
¯_(ツ)_/¯
3 lat temu

Czy to znaczy że jeżeli nie dodam sera tylko samo masełko to są już gotowe do jedzenia?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  ¯_(ツ)_/¯

To znaczy, że upieczone bagietki nie musimy jeszcze nadziewać serem 🙂

Bagietka

Domowe pieczywo to najlepsze co tylko może być. Od jakiegoś czasu stwierdziłam, że nie będę kupować już tych chemicznych bułek ze sklepu i najczęściej piekę sama wszelkiego rodzaju bułeczki pszenne, chałkę maślaną, mleczne bułeczki czy kajzerki. Takie domowe wypieki smakują mi zdecydowanie bardziej. Polecam Wam wypróbować mój najnowszy przepis na bagietki. Takie pszenne, z chrupiącą skórką i mięciutkiem wnętrzem! No po prostu pycha! Domowa bagietka już sama w sobie jest pyszna, ale tym razem proponuję ją dodatkowo zapiec z przygotowanym masełkiem czosnkowym, a także posiekanym koperkiem.

Bagietki czosnkowe

Bagietki czosnkowe najlepiej smakują na ciepło, takie wyciągnięte prosto z piekarnika. Wtedy żadne inne dodatki nie są już potrzebne. Są dobre już same w sobie, jednak stanowią też fajny dodatek do sałatek, kiełbasek z grilla czy sałatek. Mój przepis na bagietki czosnkowe jest bardzo prosty i mam nadzieję, że dzięki zdjęciom krok po kroku sobie spokojnie z nimi poradzicie. Bardzo polecam je wypróbować! Jestem przekonana, że jak raz je upieczesz to na te bagietki ze sklepu już nie popatrzysz.

RozwińZwiń