
Lubisz domowe i pięknie pachnące domowe pieczywo? Szukasz idealnego przepisu na bagietki, a tym bardziej bagietki czosnkowe z ciągnącym się serem? Dobrze trafiłaś/eś!
W tym wpisie znajdziesz podstawowy przepis na bagietki pszenne. Dodatkowo możesz je nadziać masełkiem czosnkowym z dodatkiem posiekanego koperku i plasterkami żółtego sera. W tym celu najlepiej się sprawdzi mozzarella, ponieważ po zapieczeniu ładnie się ciągnie.
Przepis na domowe pieczywo
Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj bułeczki pszenne, chałkę maślaną, mleczne bułeczki czy kajzerki. Takie domowe wypieki smakują mi zdecydowanie bardziej.
Przepis na: Bagietki czosnkowe
Składniki:
Bagietki:
- 500 g mąki pszennej
- 7g drożdży instant (suchych) lub 20 g świeżych
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 10 g soli
- 250 ml wody
- 40 g masła miękkiego
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- masełko czosnkowe: 120 g miękkiego masła, 5 ząbków czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
- 50 g mozzarelli
Jak zrobić bagietki czosnkowe?
Do przygotowania ciasta na bagietki użyłam drożdży instant (nie potrzeba wtedy robić rozczynu, jednak jeżeli użyjesz świeżych, wtedy koniecznie zrób rozczyn drożdżowy).
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, a także dodajemy żółtko, cukier, sól, letnią wodę, miękkie masło, a także suche drożdże. Całość wyrabiamy za pomocą robota planetarnego, lub po prostu na stolnicy. Ciasto powinno być wyrabiane przez minimum 6-7 minut, aż będzie idealnie odchodziło od ręki.
Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na minimum 45 minut i przykrywamy ściereczką.
Powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Miękkie masło mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą pieprzu i posiekanym drobno koperkiem.
Ciasto dzielimy na 4 lub 5 równych części. Każdą najpierw formujemy w okrągłą kulkę, a następnie forujemy w długi rulonik.
Za pomocą noża robimy z wierzchu takie delikatne nacięcia. Odstawiamy na 10 minut do małego podrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 15 minut w temp. 190 stopni (bez termoobiegu). Ja je piekłam w moim piekarniku parowym używając funkcji do wypieków chleba, ale jeżeli macie zwykły piekarnik elektryczny to po prostu piętro niżej opcjonalnie włóżcie naczynie żaroodporne z nalanymi dwoma szklankami wody. Wytworzy się wtedy para i pieczywo będzie fajnie chrupiące po upieczeniu.
Upieczone bagietki nacinamy w odstępach (do ok. 2/3 wysokości bagietki). Do tych nacięć nakładamy po ok 1/2 łyżeczki masełka czosnkowego. Następnie dodajemy po kawałku startej mozzarelli (lub cienkim plasterku pokrojonego sera).
Aby bagietki z wierzchu się nie przypaliły, każdą bagietkę zawinąć dookoła sreberkiem (w tym ponownym pieczeniu chodzi tylko o rozpuszczenie sera). Następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Ewentualnie można je także przykryć papierem do pieczenia z wierzchu.
Piec ponownie przez ok 8-10 minut w temp. 200 stopni aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe same lub jako baza do kanapek. Smacznego!
Czy to znaczy że jeżeli nie dodam sera tylko samo masełko to są już gotowe do jedzenia?
To znaczy, że upieczone bagietki nie musimy jeszcze nadziewać serem 🙂