Lubisz domowe i pięknie pachnące domowe pieczywo? Szukasz idealnego przepisu na bagietki, a tym bardziej bagietki czosnkowe z ciągnącym się serem? Dobrze trafiłaś/eś!
W tym wpisie znajdziesz podstawowy przepis na bagietki pszenne. Dodatkowo możesz je nadziać masełkiem czosnkowym z dodatkiem posiekanego koperku i plasterkami żółtego sera. W tym celu najlepiej się sprawdzi mozzarella, ponieważ po zapieczeniu ładnie się ciągnie.
Przepis na domowe pieczywo
Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj bułeczki pszenne, chałkę maślaną, mleczne bułeczki czy kajzerki. Takie domowe wypieki smakują mi zdecydowanie bardziej.
Przepis na: Bagietki czosnkowe
Składniki:
Bagietki:
- 500 g mąki pszennej
- 7g drożdży instant (suchych) lub 20 g świeżych
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 10 g soli
- 250 ml wody
- 40 g masła miękkiego
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- masełko czosnkowe: 120 g miękkiego masła, 5 ząbków czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
- 50 g mozzarelli
Zobacz również:
Jak zrobić bagietki czosnkowe?
Krok 1
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, a także dodajemy żółtko, cukier, sól, letnią wodę, miękkie masło, a także suche drożdże. Całość wyrabiamy za pomocą robota planetarnego, lub po prostu na stolnicy. Ciasto powinno być wyrabiane przez minimum 6-7 minut, aż będzie idealnie odchodziło od ręki.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Aby bagietki z wierzchu się nie przypaliły, każdą bagietkę zawinąć dookoła sreberkiem (w tym ponownym pieczeniu chodzi tylko o rozpuszczenie sera). Następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Ewentualnie można je także przykryć papierem do pieczenia z wierzchu.
Piec ponownie przez ok 8-10 minut w temp. 200 stopni aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe same lub jako baza do kanapek. Smacznego!
Komentarze
Czy to znaczy że jeżeli nie dodam sera tylko samo masełko to są już gotowe do jedzenia?
To znaczy, że upieczone bagietki nie musimy jeszcze nadziewać serem 🙂