
Własnoręcznie zrobiona, ciepła chałka drożdżowa – co może być lepszego na śniadanie czy kolację! Jest bardzo smaczna, mięciutka a warkocze posypane cukrem trzcinowym nadają jej słodkości. Mi najlepiej smakuje z kwaśniejszym dżemem porzeczkowym lecz wszystko jest kwestią gustu.
Przepis na: Maślana chałka drożdżowa
Przygotowanie: 80 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 105 min
Składniki:
Rozczyn:
- 50 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 30 g drożdży świeżych
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 50 ml ciepłego mleka
- 4 żółtka
- 80 g roztopionego masła
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- konfitura z malin firmy Stovit
- 1 roztrzepane jajko
W kubku wymieszać drożdże z 50 ml ciepłego( nie gorącego! ) mleka, cukrem i mąką. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia.
Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie, ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.
Ciasto dzielimy równo na trzy podłużne wałeczki, które będziemy łączyć jak zwykły warkocz z włosów. Na koniec podwijamy końcówki na spód chałki i układamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę. Odstawiamy jeszcze na 10 minut, aby jeszcze troszkę podrosła na około 10 minut, a w tym momencie włączamy piekarnik na temperaturę 170 stopni.
Naszą chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Podajemy z ulubioną konfiturą.
Czy chałka wyjdzie na suchych drożdżach? Jeśli tak to jak przeliczyć świeże na suche?
Oczywiście, wystarczy jedno opakowanie 7g 🙂