Opis przepisu
Uwielbiam przygotowywać domowe pieczywo, które można upiec na milion różnych sposobów. Jeżeli chodzi o rodzaj mąki to jest naprawdę dowolna… Możesz użyć pszennej chlebowej, orkiszowej, żytniej, razowej czy bezglutenowej.
Bułki pszenne
Mój przepis na bułki pszenne jest naprawdę niezawodny. Ciasto składa się głównie z rozczynu drożdżowego, mąki pszennej chlebowej, odrobiny żytniej i razowej. Warto też wzbogacić ich smak ziarnami słonecznika, pestkami dyni czy czarnuszką. Przed pieczeniem, bułeczki pszenne lekko nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Bułeczki pszenne są bardzo mięciutkie, smaczne, wyraziste w smaku i co najlepsze lekko chrupiące z zewnątrz. dodatkowo pięknie się kroją… Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Bułki pszenne
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 50 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki żytniej
- 100 g mąki pszennej razowej (lub zwykłą pszenną chlebową)
- 100 ml mleka
- 150 ml wody
- 2 żółtka
- 80 g masła, roztopionego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 czubata łyżka nasion słonecznika
- opcjonalnie 1 łyżka pestek dyni lub siemie lniane lub czarnuszka
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki sezamu
Zobacz również:
Bułki pszenne - przepis krok po kroku
Jak upiec bułki pszenne?
Wykonanie:
Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i mąki oraz 50 ml letniego mleka, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypujemy przesiane mąki, roztopione i przestudzone masło, żółtka, sól, a także pozostałe mleko, ziarna słonecznika, letnią wodę oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Ciasto dzielimy na 12 lub 14 równych części. Formujemy bułeczki (kulamy ciasto rękami do momentu powstania idealnych kulek). Gotowe bułeczki układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch lekko nacinamy (ukośnie) ostrym nożem.
Wierzch bułeczek smarujemy (np. pędzelkiem) roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego![/three_fourth_last]
Komentarze
Przepis bardzo prosty, bułeczki wilgotne i mega smaczne. Jedyne co zmieniałam to z 2 żółtek na 1 jajko i było też dobrze 😉
super 🙂