BułkiBułki pszenneKanapkiKanapki na śniadanieKuchnia polskaKuchnie świataPieczywoPrzekąskiŚniadanie

Bułki domowe

Bułki domowe piekę bardzo często. Uwielbiam ich smak i zapach! Jeśli mi tylko pozwala czas to staram się piec samodzielnie pieczywo. Dość rzadko kupuję je w piekarni (nie mówiąc już o zwykłych sklepach….). Ostatnio dodałam na bloga chleb z garnka żeliwnego i po ilości wyświetleń tego przepisu widzę, że bardzo przypadł Wam do gustu.

Tym razem mam dla Was przepis na pyszne bułki domowe z dodatkiem kefiru (można zastąpić maślanką). Wychodzą puchate, mięciutkie i super się kroją. Wierzch bułek posypałam pestkami dyni i słonecznikiem, ale jeśli wolicie to możecie zastąpić sezamem, makiem, czarnuszką czy nawet pominąć ziarna.

Domowe bułki

Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj kajzerki, mleczne bułeczki czy proste bułki śniadaniowe. Jeśli wolisz piec chleby to polecam zajrzeć do wpisu na chleb domowy, a także chleb z garnka z prażoną cebulką.

Przepis na: Bułki domowe

 Przygotowanie:  80 min  Pieczenie: 20-25 min  Łącznie: 105 min

 Liczba porcji: 12

Składniki:

Ciasto:

  • 620 g mąki pszennej np. chlebowej
  • 20 g świeżych drożdży lub 12g suchych
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego masła
  • 250 g kefiru lub maślanki
  • 10 g soli
  • opcjonalnie garść sezamu

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • opcjonalnie garść pestek dyni, słonecznik

składniki na domowe bułki
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ja użyłam drożdży instant i w ich przypadku nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.

W przypadku drożdży świeżych musimy zrobić najpierw rozczyn – Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (ja użyłam chlebowej typ 750, ale może być zwykła tortowa, 620 g), cukier (1 płaska łyżka), kefir (250 g), drożdże instant (12 g) lub przygotowany wcześniej rozczyn, oliwę z oliwek (3 łyżki), a także wodę (200 ml w przypadku drożdży instant albo 100 ml w przypadku rozczynu). Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie przez około 5 minut. Po tym czasie odstawiamy je na 10-15 minut. Dodajemy sól (10 g) i ponownie wyrabiamy przez 5 minut.


jak zrobić bułeczki
Krok 2 

Gdy ciasto będzie już elastyczne i nie klejące się zbytnio do rąk to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 


ciasto na domowe bułki
Krok 3 

Ciasto w tym czasie powinno zdecydowanie zwiększyć swoją objętość. Wyciągamy je z miski i lekko wyrabiamy. Dzielimy na około 10 części. Każdą formujemy w kształt bułki (podczas wyrabiania nie podsypujemy zbytnio zbyt dużą ilością mąki).


Jak zrobić bułeczki domowe?
Krok 4 

Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na jakieś 10-15 minut żeby się troszkę napuszyły. Po tym czasie bułki lekko nacinamy z wierzchu nożem. Smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami (ja posypałam pestkami dyni i słonecznikiem).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 20-22 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu domowe bułki będą miały fajną chrupiącą skórkę. Studzimy na kratce.

Szukasz pomysłu z czym zjeść takie pyszne, ciepłe bułki? W takim razie polecam domowy pasztet drobiowy,  tapenadę (pastę z czarnych oliwek), czy nawet masło czosnkowe.


przepis na bułki

Bułki domowe

bułeczki przepis

przepis na bułki pszenne

przepis na bułki pszenne

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 183

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Natalia
1 miesiąc temu

Smaczne bułeczki, puszyste w środku, banalne do zrobienia !

Jak zrobić bułeczki domowe?

Aby zrobić domowe bułeczki z piekarnika, będziemy potrzebować mąkę pszenną, drożdże świeże lub instant, cukier, wodę, oliwę z oliwek lub masło, maślankę lub kefir, sól oraz jajko. Przepis jest naprawdę prosty, a smak domowego pieczywa jest zniewalający! Ja uwielbiam zjeść jeszcze takie domowe bułeczki z samym masłem lub masłem czosnkowym. Najczęściej przygotowuję bułki pszenne

Przepis na domowe bułki

Domowe pieczywo z piekarnika jest naprawdę proste do zrobienia i z tym przepisem powinien sobie poradzić sobie każdy, nawet największy amator kulinarny. Wystarczy połączyć wszystkie składniki na ciasto, oprócz soli i wyrabiać przez około 5 minut. Można robić to ręcznie, ale znacznie wygodniejsze jest używanie robota kuchennego z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta. Następnie odstawiamy ciasto na 15 minut do wyrośnięcia, dodajemy sól i znowu wyrabiamy przez 5 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, a po tym czasie formujemy z ciasta domowe bułki i przekładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 190 stopniach.

Domowe bułki

Jeżeli szukasz przepisu na najlepsze domowe bułki jak z piekarni, to ten przepis jest dla Ciebie! Możesz przygotować w domu i nie potrzebujesz do tego żadnych wymyślnych urządzeń. Wystarczy piekarnik i oczywiście składniki na domowe bułki. Robi się je w kilka chwil i jestem przekonana, że jak raz ich spróbujesz, to już nie będziesz chciała kupować już więcej w piekarni. Ja na wierzch bułek dodałam słonecznik i pestki dyni, ale możesz dodać na przykład mak, sezam lub czarnuszkę. Wszystko zależy od Twoich preferencji 🙂

Back to top button