Opis przepisu
Bułki domowe piekę bardzo często. Uwielbiam ich smak i zapach! Jeśli mi tylko pozwala czas to staram się piec samodzielnie pieczywo. Dość rzadko kupuję je w piekarni (nie mówiąc już o zwykłych sklepach….). Ostatnio dodałam na bloga chleb z garnka żeliwnego i po ilości wyświetleń tego przepisu widzę, że bardzo przypadł Wam do gustu.
Tym razem mam dla Was przepis na pyszne bułki domowe z dodatkiem kefiru (można zastąpić maślanką). Wychodzą puchate, mięciutkie i super się kroją. Wierzch bułek posypałam pestkami dyni i słonecznikiem, ale jeśli wolicie to możecie zastąpić sezamem, makiem, czarnuszką czy nawet pominąć ziarna.
Domowe bułki
Jeżeli szukasz innych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj kajzerki, mleczne bułeczki czy proste bułki śniadaniowe. Jeśli wolisz piec chleby to polecam zajrzeć do wpisu na chleb domowy, a także chleb z garnka z prażoną cebulką.
Przepis na: Bułki domowe
Składniki:
Ciasto:
- 620 g mąki pszennej np. chlebowej
- 20 g świeżych drożdży lub 12g suchych
- 1 płaska łyżka cukru
- 200 ml letniej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego masła
- 250 g kefiru lub maślanki
- 10 g soli
- opcjonalnie garść sezamu
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- opcjonalnie garść pestek dyni, słonecznik
Zobacz również:
Bułki domowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Ja użyłam drożdży instant i w ich przypadku nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.
W przypadku drożdży świeżych musimy zrobić najpierw rozczyn – Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (ja użyłam chlebowej typ 750, ale może być zwykła tortowa, 620 g), cukier (1 płaska łyżka), kefir (250 g), drożdże instant (12 g) lub przygotowany wcześniej rozczyn, oliwę z oliwek (3 łyżki), a także wodę (200 ml w przypadku drożdży instant albo 100 ml w przypadku rozczynu). Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie przez około 5 minut. Po tym czasie odstawiamy je na 10-15 minut. Dodajemy sól (10 g) i ponownie wyrabiamy przez 5 minut.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, przez 20-22 minut aż do momentu kiedy będą pięknie rumiane. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu domowe bułki będą miały fajną chrupiącą skórkę. Studzimy na kratce.
Szukasz pomysłu z czym zjeść takie pyszne, ciepłe bułki? W takim razie polecam domowy pasztet drobiowy, tapenadę (pastę z czarnych oliwek), czy nawet masło czosnkowe.
Komentarze
czy zamiast kefiru moge uzyc jodurtu np. smietanki 30?
Niestety nie…
Witam
Czy można zrobic ciasto wieczor wczesniej ,przetrzymać w lodowce i upiec rano dnia następnego ?
Można 🙂
Bułeczki przepyszne mimo, że chyba za krótko trzymałam je w piekarniku ponieważ było czuć jak by (zakalec) smakowały wyśmienicie
Super, że smakowały 🙂 Ale po zdjęciu widać, że brakuje im jeszcze kilku minut w piekarniku
Czy można użyć mąkę orkiszowa jasna 650 typ?
Tak 🙂
Smaczne bułeczki, puszyste w środku, banalne do zrobienia !
Oj tak! Są bardzo proste, a jakie smaczne 🙂